KUVAMO ZA VAS: “ŠPARGLE U SOSU” KUVAMO ZA VAS: “ŠPARGLE U SOSU”
Recept: 1 kg špargli – belih i zelenih Vode za kuvanje 4 kašika krupne morske soli 2 kašičiće šećera 80 gr putera 30 gr... KUVAMO ZA VAS: “ŠPARGLE U SOSU”

Recept:

1 kg špargli – belih i zelenih
Vode za kuvanje
4 kašika krupne morske soli
2 kašičiće šećera
80 gr putera
30 gr brašna

Recept za sos:

200 ml vode u kojoj ste kuvali špargle
200 gr slane, čvrste pavlake
2 žumanca
Šunka : fakultativno

Priprema:

Špargle oljuštite nožem koji se koristi za krompir počevši 2-3 cm od vrha do kraja, koji ćete obavezno odseći jer je gorak i tvrd, nekih 3-4 cm. Pazite da ih ne polomite, jer su veoma krte! Sipajte vodu u šerpu, dodajte soli i šećera, pustite da voda provri i stavite da se kuvaju, najpre bele a kada one budu kuvane, stavite zelene iz razloga jer im je potrebno različito vreme za kuvanje i obojiće vam vodu. Kuvane špargle stavite u hladnu vodu da biste zaustavili proces kuvanja, zatim na žicu, da se dobro sacede. Da biste znali da su špargle kuvane, oštrim nožem zabodite po sredini. Za to vreme pripremite sos.


Stavite putera u šerpu da se otapa i zagreva na tihoj vatri, dodajte brašna, upržite ga da porumeni, zatim dodajte postepeno, uz neprestano mešanje vodu. Pustite da provri na tihoj vatri uz povremeno mešanje i na kraju dodati pavlaku i žumanca koje ste dobro sjedinili. Ostavite da provri kako bi se sos zgusnuo, poređajte špargle na tanjiru, dodajte šunke i prelijte ih sosom… Prijatna degustacija.

Uživajte i prijatno!

Autor: Sunčica Stanković

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *