„Kroz oči Alana Poa” – pravi odabir za ljubitelje misterije

„Kroz oči Alana Poa” – pravi odabir za ljubitelje misterije. Edgar Alan Po je za mene sinonim za misteriju, stravu i jezu. Po je rođen 1806. u Bostonu. Veoma rano je izgubio roditelje. Otac je ostavio porodicu, a majka je umrla kada je on imao dve godine. Po je poslat kod Džona Alana i njegove supruge koji su mu postali staratelji. Nakon napuštanja koledža proveo je neko vreme u vojsci. Posle toga stigao je i akademije Vest point. Tu ga mi u ovom romanu prvi put susrećemo.

kroz-oci-alana-poa

Penzinisani detektiv Gas Landor dobije poziv sa Akademija Vest Point. Na Akademiji se desio užasan zločin i on je odabran da ga reši.

Gas prilikom istrage upoznaje neobičnog kadetra koji mu uskoro postaje desna ruka u rešavanju slučaja. Jasno je da je kadet o kojem je reč Edgar Alan Po.

Služeći se pojedinim istorijskim činjenicama i stvarnim istorijskim likovima Luis Bejard stvara zanimljiv zaplet. Iako Po nije glavni lik u ovoj knjizi, njegova poezija, način pisanja i stil života su definitivno utkani na pravi način u ovo delo. Atmosfera u romanu je misteriozna, pomalo napeta, na granici natprirodne i jezive. Likovi su višeslojni i dobro razrađeni. Svaki od njih nam na svoj način pokazuje kako uglavnom treba dobro da se zagledamo u nečiji život da bismo shvatili kakva je ta osoba zaista.

kroz-oci-Alana-poa-luis-bejard

„Kroz oči Alana Poa” – pravi odabir za ljubitelje misterije

Sama radnja se proteže na skoro 500 stranica. Ovo će možda ljubiteljima knjiga u kojima se sve dešava brzo i dinamično zasmetati, ali meni je baš prijalo. Pisac je dobro razradio sva dešavanja. Dao nam je istorijat za sve značajne likove i ponudio nam dosta prostora za mozganje i povezivanje različitih aspekata slučaja.  Jako mi se dopalo što je Bejard od kratkog perioda koji je Po zaista proveo na Vest Pointu uspeo da stvori čitav niz događaja u kojima svi ljubitelji književnosti Edgara Alana Poa mogu da uživaju.

Kako bi izgledalo iskradati se u sred noći sa Vest Pointa sa Poom? Kako bi izgledalo dešifrovati dnevnike i istraživati okultne knjige? I kako izgleda lov na ubicu u jednom maglovitom gradiću u kome niko nije siguran? Istorijska fikcija, misterija i triler u jednoj knjizi. Može li bolje?

Uskoro nas očekuje i ekranizacija ovog romana. U januaru na Netflix stiže film The pale blue eyes sa Kristijanom Bejlom u glavoj ulozi. Ja jedva čekam da vidim hoće li biti jednako dobar kao knjiga.

Autor: Milica Barać

 

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Šta čitati ove zime?

Šta čitati ove zime? Zima mi je oduvek bila...

Alternativne terapije za ublažavanje bolova u zglobovima kod osteoartritisa

Alternativne terapije za ublažavanje bolova u zglobovima kod osteoartritisa....

Da li je i on bolestan?

Da li je i on bolestan? Polako se približavamo...

Kako ubijaju dobre devojke – YA roman za sve ljubitelje dobrih misterija

Kako ubijaju dobre devojke - YA roman za sve...