Kreativno pakovanje poklona: Jedinstveni saveti za vizuelno primamljive i neodoljive kombinacije

Da li ste maštoviti i krativni kada treba da odaberete poklon, ali kada stvar dođe do samog pakovanja – nešto zaškripi? Volite da obradujete drage osobe sitnicama koje ste pažljivo i sa ljubavlju birali i uživate u njihovoj kupovini, ali nedostaju vam ideje za kreativno pakovanje poklona. Ukoliko se pronalazite u prethodnim rečenicama, onda su redovi koji slede namenjeni upravo vama…

U brojnim gift šopovima, knjižarama i papirnicama danas možete pronaći gotove ukrasne kutije i pakovanja, različitih formata, printova i dizajna. Lako je i sa proizvodima koji su upakovani u lepu i primamljivu fabričku kutuju, jer oko njih ne morate posebno da se trudite. Takođe, ukoliko ste lenji ili u žurbi, uvek možete zamoliti i prodavca da pakovanje obavi umesto vas. Ipak, ako poklonu želite da date lični pečat, jedinstven i neponovljiv, te da osobi kojoj nešto poklanjate stavite do znanja da ste ga sa ljubavlju i pakovali a ne samo birali, onda ćete se osloniti na sopstvenu veštinu, kreativnost i maštu.

poklon

Gde pronaći inspiraciju?

Kada u vreme prazničnih dana šetate gradom, sigurno prolazite i zaustavljate se pored brojnih izloga koji oslikavaju duh aktuelnog praznika (novogodišnji i božićni, Dan zaljubljenih, Osmi mart i sl.). Osvrnite se i obratite pažnju na to sa kakvom maštovitošću i originalnošću su oni dekorisani i ispunjeni gomilom lepo upakovanih poklončića, kao da su sa naših malih ekrana ili bilborda uleteli direktno u izlog. Pronađite inspiraciju u njima, slobodno ukradite ideju – u ovom slučaju je to potpuno legitimno.

Kada poklanjamo stvari koje smo birali sa toliko mnogo pažnje i ljubavi, važno nam je i na koji način će one biti prezentovane. Inspiraciju za kreativno pakovanje poklona možete pronaći svuda oko sebe, u trenutnom godišnjem dobu ili samoj osobi koju želite da obradujete. Ideju možete naći i na Instagramu ili Pinterestu, u skladu sa odgovarajućom prilikom, tj. povodom (rođendan, venčanje, useljenje, novogodišnji praznici i sl.).

poklon

Nekoliko ideja za krativno pakovanje poklona

U pakovanje poklona je često potrebno uložiti minimun materijala i samo malo kreativnosti, zabavno je i može vas opustiti. Ovo može biti veoma jednostavan i lak posao, čak i ako nemate iskustva, ali sa druge strane zahteva mnogo strpljenja. Poklone pravilnog oblika ili knjige je lako upakovati, ali šta ćemo sa onima koji su neukrotive i nepravilne forme, pa nam mogu zadati mnogo muke? U tom slučaju od ukrasnog papira možete sami napraviti vrećicu, po ugledu na gotove koje možete videti u mnogim knjižarama i unutra ubaciti poklon. Takođe, možete ga upakovati kao bombonu, vezujući jednostavno vrpcu na dve suprotne strane.

Najobičnije kartonske kutije mogu biti savršene za pakovanje poklona bilo kog oblika. To može biti neka praktična kartonska ambalaža koju ste sačuvali od ranije, ili možete kupiti kutiju specijalno ovu priliku. Uvijte je u ukrasni papir i nalepite kupovnu mašnicu, ili uvijenu kutiju obmotajte preko papira ukrasnom trakom ili vrpcom od koje mašnu možete formirati sami. Na samo pakovanje možete naneti i lepak u stiku preko kojeg ćete posuti šljokice ili nalepiti konfete. Umesto konfeta dodajte dugmad u boji, kroz koju ćete provući kanapčić, ili šarene dugmiće jednostavno zalepite za kutiju. Važno je ne preterivati, pa ukoliko ste se već odlučili za dugmad, onda šljokice zaobilazite u širokom luku. Osobi kojoj darujete ovako jednostavno ali sa pažnjom upakovan poklon stavićete do znanja da ste se potrudili i oko njegovog izgleda, a efekat će biti fenomenalan.

Za svoju kreativnost možete upotrebiti plastične slamčice (idealna kombinacija boja je crveno-bela) od kojih savijanjem ili uz pomoć makaza možete formirati različite oblike (zvezdice, jele, pahulje…). Grančice lavande, ruzmarina i sl. zadenite za kanapčić kojim ste obmotali kutiju, a u vreme novogodišnjih praznika iskoristite malene šišarke, granu smreke ili ukrase za jelku.

poklon

Mislite na osobu kojoj je namenjen poklon

Pakovanje poklona treba prilagoditi određenoj osobi kojoj je on namenjen, kao i konkretnoj prilici. Tako ćete ujedno drugoj strani staviti do znanja da ste zaista mislili na nju tokom pakovanja. Ako je osoba koju želite da obradujete smernija, zrelija i ozbiljnija, ili je u pitanju muškarac, biraćete jednobojan ukrasni papir. Jednostavno preplitanje jednobojnog kanapčića ili u kombinaciji dve boje preko papira izgledaće zaista zanimljivo. Čitavu dekoraciju eventualno možete ukrasiti nekim simboličnim i diskretnim detaljem.

Ukoliko birate braon hartiju, šta god da dodate na nju izgledaće fenomenalno. Ako je poklon namenjen ženskoj osobi, sestri, devojci, drugarici ili mami, preko jednobojnog ukrasnog ili hartijskog papira jednostavno zalepite ili vežite nežnu diskretnu belu čipku umesto trake. Preko čipke možete dodati i kanapčić u boji papira kojim ste uvili poklon  i eto lepog i kreativnog načina da dragoj ženskoj osobi pokažate pažnju. Takođe, možete od crvenog kartona ili papira izrezati srca različitih veličina, probušiti iglom rupice i nanizati ih na kanapčić koji ćete vezati oko kutije. U knjižarama i pozamanterijama je danas zaista veliki izbor dekorativnih sitnica koje možete iskoristiti za pakovanje (drvene bubamare, srculenca, pahulje, kuglice i sl.).

poklon

Sa poklonima namenjenim deci je najlakše. Samo treba izabrati što šareniji papir. Još ako se na njemu nalazi motiv iz omiljenog crtaća – deca će biti oduševljena. Ukoliko raspolažete jednobojnim papirom, nalepite kružiće kolaž papira u drugoj boji ili vesele stikere, ili već ranije pomenutu šarenu dugmad.

Na vreme se snabdejte priborom za kreativno pakovanje poklona i napravite u svom stanu kutak za svoju maštovitost. Odaberite kutiju u kojoj ćete skladištiti sve te originalne rekvizite, mašnice i ukrasne papire. Imajte ih na raspolaganju u svakom trenutku i za svaku priliku.

Autor: Ljiljana Bugarin

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Kako da se vaš restoran izdvoji od konkurencije?

Kako da se vaš restoran izdvoji od konkurencije? U...

Aromatični sočni marokanski kolač

Aromatični sočni marokanski kolač. Od griza, obilato preliven slatkim...

Napredak kroz dobrobit: Kako podržati mentalno zdravlje na radnom mestu?

Napredak kroz dobrobit: Kako podržati mentalno zdravlje na radnom...

Koja oprema vam je potrebna za pružanje usluga pedikira?

Koja oprema vam je potrebna za pružanje usluga pedikira?...