KREATIVNE TEHNIKE ZA NOVE IDEJE

Ponekad se ispostavi da je najteži deo pisanja, razumeti šta treba da radiš kada se suočiš sa praznim papirom. Međutim, javljanje svežih ideja za pisanje nečeg novog ne mora da bude uvek bolan proces. Razmisli da počneš da koristiš neke vežbe koje su u skladu sa tobom i tvojim stilom i već si na putu za autentičan novi tekst.

Slobodno pisanje

Najmanje što možeš da postigneš sa ovom tehnikom jeste to što ćeš bukvalno biti primoran da staviš neke reči na papir. Ovo je takođe i dobar početak za rešavanje autorskih blokada. Vremenom, kako budeš praktikovao ovu metodu, shvatićeš da pišeš o idejama i situacijama koje zaslužuju da budu malo dublje istražene.

Podesi tajmer na samo 5 minuta i piši u kontinuitetu to vreme. Piši bilo šta. Šta god da ti dođe kao inspiracija, trebalo bi da to zapišeš. Kada završiš sa ovom vežbom, udahni i pogledaj šta je to što si napisao. Čak i jedan mali deo rečenice, možeš da iskoristiš za pokretanje ideje o nekoj novoj temi.

Tajni detalj

Sobodno pisanje je veoma efikasna vežba koja daje dobre rezultate kada se radi u grupama, ali i individualno. Ključni detalj je to što koristi tajne tvoje podsvesti da predloži teme o kojima ti obično ne bi ni razmišljao. Tvoja mala tajna može da kreira veliku, dobru ideju za pisanje.

Pisanje iz slika

Fotografije ili neki drugi vizuali često sugerišu neku priču koja može da se iskoristi za pisanje nečeg novog. Takođe, daje odlične rezultate bilo da je samostalno primenjuješ ili je radiš u paru sa još nekim. Na ovaj način prilično lako možeš da otkriješ priču, o kojoj ne bi mislio samoinicijativno.

Ima dosta on line časopisa koji motivišu autore za pisanje tako što im daju fotografije koje će im podstaći inspiraciju i kreativnost.

Pomoć iz rečnika

Ponekad je dovoljno samo da koristiš neke nove reči kako bi dobio inspiraciju koja će ti pomoći da tvoje pisanje dobije drugačiju dimenziju i pravac. Ova vežba sastoji se u tome da izabereš slučajno nekoliko reči na koje ćeš se fokusirati dok pišeš. Bilo bi poželjno svakodnevno koristiti ovu tehniku za razvijanje veština efektnog pisanja.

Kutija ideja

Počni da prikupljaš reči, fraze, slike ili čak i predmete koji mogu da te nadahnu. Ovo će ti koristiti kada se javi blokada jer uvek ćeš imati mesto gde da potražiš motivaciju.

U pitanju je lista za podršku prilikom pisanja, koju si ti sam sastavio i kojoj ćeš se često vraćati. Ovo dobro funkcioniše u praksi i često se desi, ukoliko si sebi dao dovoljno vremena za svaku navedenu sugestiju, da uspešno rešiš mnoga ograničenja sa kojima možeš da se suočiš za vreme pisanja. Možeš čak i da budeš iznenađen brzinom kojom će ti se inspiracija javljati posle svake dobro odrađene vežbe.

Prisluškivanje

Dovoljno će biti samo da izađeš napolje i da osluškuješ sve. Ljudi govore dovoljno glasno da ih čuješ, a njihove reči van konteksta možeš da uklopiš bilo gde. Skupljaj slučajne rečenice, iznenadićeš se njihovom funkcionalnošću.

Recikliraj

Često možeš da budeš inspirisan i samim čitanjem svojih starih tekstova ili završavanjem neke stare priče koju nikako da završiš. Zapamti da stare priče i tekstovi mogu isto tako dobro da ti pomognu i izvuku maksimum iz jedne davne misli i ideje.

Nikada ne možeš da znaš koja od navedenih tehnika može da ti pomogne u pisanju nečeg novog, za šta si ranije smatrao da nemaš dovoljno motivacije ili vremena. Ukoliko nisi siguran odakle da počneš, na pravom si mestu.

Autor: Ivana Živanić

 

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Kako da se vaš restoran izdvoji od konkurencije?

Kako da se vaš restoran izdvoji od konkurencije? U...

Aromatični sočni marokanski kolač

Aromatični sočni marokanski kolač. Od griza, obilato preliven slatkim...

Napredak kroz dobrobit: Kako podržati mentalno zdravlje na radnom mestu?

Napredak kroz dobrobit: Kako podržati mentalno zdravlje na radnom...

Koja oprema vam je potrebna za pružanje usluga pedikira?

Koja oprema vam je potrebna za pružanje usluga pedikira?...