Kratke knjige koje se dugo pamte

Kratke knjige koje se dugo pamte. Da li postoji previše dug spisak knjiga za čitanje? Ako nas pitate, jasno je da je odgovor NE. Ipak, iako knjiga nikad ne manjka, vremena često fali. Baš zato vam predstavljamo nekoliko kratkih knjiga koje se brzo čitaju, ali se dugo pamte, zbog svog sadržaja.

Kratke knjige koje se dugo pamte
Kratke knjige koje se dugo pamte

Mina (@minass.stack.of.books) – Račun”

Kakva knjiga! Efektna i kratka. Ukoliko želite da pročitate kvalitetnu knjigu za jedno popodne, onda vam od srca preporučujem „Račun”. Kako biste se osećali da vam dostave račun sa milionskom cifrom koji treba da platite za sve doživljaje koje ste imali u životu, srećne ili tužne? Glavni junak se susreo sa ovom situacijom, ubeđen da je došlo do greške, ali neće baš sve biti kako je on zamišljao. Stupa u kontakt sa Mod, radnicom u firmi koja je dostavila račun, ona će mu otkriti sve pojedinosti oko njegovog duga.

Kratke knjige koje se dugo pamte

Apsurdna, tragikomična, nadasve realna u pojedinim segmentima – zapitala sam se ako bi živeli u nekom alternativnom univerzumu, da li bi nam naplatili to što udišemo vazduh ili bi postali roboti bez emocija? Čitajte „Račun”, preispitaćete svoj život. Neće vas opteretiti ovih vrelih letnjih dana, a urezaće vam se u pamćenje.

Kratke knjige koje se dugo pamte
Kratke knjige koje se dugo pamte

Milica (@through.theleaves.andpages) – I who have never known men

Nisam sigurna kada me je neka knjiga poslednji put mentalno razorila. Iako spakovana u samo 185 strana, ova priča toliko duboko zadire u istraživanje šta je čovek kada mu oduzmete sve:  privatnost, socijalne norme, fizički dodir, sećanja, razgovor.  Isprva sam mislila da ova knjiga više naginje ka feminizmu, ali se ipak ispostavilo je više zadire u women hood, filozofiju života i smrti, milosrđa, zatvora i slobode.

Osim toga, kroz odrastanje protagonistkinje dobijamo uvid u njeno ispitivanje socijalnih konstrukta nametnutih iz nekog drugog sveta i života, kog se ona ne seća, kao i preispitivanje ideja autoriteta, poslušnosti, prijateljstva, ljubavi i samoće, u životu u kom se ona nije susrela sa referentnim sistemom u sećanju žena iz njenog bunkera, referentnim sistemom u kom mi živimo.

Kratke knjige koje se dugo pamte
Kratke knjige koje se dugo pamte

Ana (@thechapterthief) – „Putopis jednog mačka

Ova će vam knjiga pružiti toplinu, ljubav u najljepšem obliku, zagrljaj, suze i osmijeh. Autorka će vam prikazati šta je prijateljstvo. Ono koje se gradi između ljudi, ali i između čovjeka i životinje. A većina tih poglavlja će vam biti ispričana na najljepši mogući način iz ugla dva najbolja drugara, Satorua i njegovog voljenog mačka, Nane. Ovo je priča koju ćete pamtiti do kraja života.

Kratke knjige koje se dugo pamte
Kratke knjige koje se dugo pamte

Nataša (moj_kolorit) – Leto kad je mama imala zelene oči”

„Leto kad je mama imala zelene oči” rumunske književnice Tatjane Cibuleak je priča o složenom odnosu majke i sina koja će vas natjerati da analizirate sebe. Knjiga koja će vas možda promijeniti ili bar navesti na razmišljanje. Uranjajući u njihove bolne živote, koji su samo plod Tatjanine mašte, poželjećete da ste tu pored njih da ih čvrsto zagrlite. Iako Aleksi mrzi svoju majku, oni će u jednom trenutku da zakopaju ratne sjekire.

Kratke knjige koje se dugo pamte

Ovo je prvi put da me neki roman prvom rečenicom zaledio i zaustavio mi misli. Jednostavnim stilom pisanja Tatjana je napisala ovu emocionalno intenzivnu priču u koju vas uvuče odmah prvom rečenicom i ne ispustite je iz ruku dok je ne pročitate. Ova mala, moćna i razarajuća knjiga od svega 127 strana će vas raznijeti na hiljadu komadića, ali pročitajte je.

Kratke knjige koje se dugo pamte
Kratke knjige koje se dugo pamte

Kristina (@knjiskiterminator) – „Svakog sledećeg leta

Neke knjige su jednostavno stvorene da bi se grlile, volele, obožavale i dugo pamtile, a „Svakog sledećeg leta“ je bez sumnje baš jedna od njih. Debitantski roman Karli Fortjun je nežna, mila i krajnje ljupka priča o pravom prijateljstvu, porodici, prvoj ljubavi i neizbežnom putu odrastanja, ostvarenih, ali i srušenih snova i odlukama koje nekad znaju da obeleže život. Kroz dve paralelne naracije autorka nam dočarava lepotu života, prijateljstva, ljubavi na jednom malom iskričavom jezeru daleko od gradske vreve. Čitajte ovu iskričavu priču jer će vam sigurno biti toplo oko srca.

Kratke knjige koje se dugo pamte
Kratke knjige koje se dugo pamte

Vukica (@knjigobran) – „Kad su cvetale tikve

Ovo je priča o Ljubi Sretenoviću, dušanovačkom mangupu, bokseru, emigrantu koji trenutno živi u Švedskoj i retrospektivno se vraća na period svog detinjstva, odrastanja, kao i na dešavanja koja su dovele do toga da on napusti Jugoslaviju, takođe, ovo je priča i o nedostajanju i nostalgiji za domovinom. Roman obiluje žargonizmima i vulgarizmima, brzo se i lako čita.

Ljuba je srednje dete, imao je starijeg brata i mlađu sestru. Zbog izostanka škole za vreme Drugog svetskog rata vreme je provodio na ulici, počinje da boksuje, stalno je sa novim devojkama, ulazi u sukob sa Stoletom Apašom, drugim mangupom, i taj sukob koštaće ga porodice. Vreme provedeno u vojsci ga je promenilo, i kao boksera i kao čoveka, i ubrzo nakon izlaska iz vojske on napušta svoju domovinu. Iako nam prvom rečenicom romana kazuje da se neće vratiti, kraj romana nam otkriva njegove želje.

Kratke knjige koje se dugo pamte
Kratke knjige koje se dugo pamte

Dragana (@ig_biblioteka) – „Mali princ

„Mali princ”je nezaboravna avantura koja oplemenjuje dušu i podstiče na razmišljanje o životu izvan svakodnevnih okvira. On nas inspiriše da ponovo otkrijemo čuda oko sebe i cenimo male, ali duboke trenutke života. „Mali princ”nije bio moj prvi izbor, ali sam se setila da sam ga skoro poklonila drugarici, zatim jednoj fenomenalnoj devojčici, da sam ga čitala preko deset puta u životu i da jedva čekam da ga pročitam svojoj devojčici. Da je pravi izbor, jer se beskrajno voli i dugo pamti.

Kratke knjige koje se dugo pamte
Kratke knjige koje se dugo pamte

Maja (@sunflower_bookcorner) – Ljubavnik”

ljubavnik / muškarac koji se nalazi u ozbiljnoj ili dugotrajnoj ljubavnoj vezi /

Okosnica ovog romana jeste muškarac, ljubavnik, ali ne i njegova glavna tema. Oko nje je ispletena autorkina autobiografska priča, gusta, napeta, otrežnjujuća. Ona piše ovo delo sa 70 godina, sa velike vremenske distance što ovu intimnu ispovest na 94 intenzivne stranice čini  konfuznom, haotičnom i na momente neobično teškom za praćenje.

Odrastanje bele žene u Indokini, francuskoj koloniji, nije mogao biti lak, a posve je otežan činjenicom da je baš ova žena živela u disfunkcionalnoj porodici. Čestom promenom ritma pisanja autorka nam govori o odnosima sa najbližima, svetom, situacijama kao i očekivanjima koja su pred nju postavljena u odnosu na društveni položaj. Prkosna i ispred svog vremena, ona se upušta u ljubavni odnos veoma mlada sa osobom sa kojom je ljubav zabranjena na više nivoa.

Kratke knjige koje se dugo pamte

Snažna figura starijeg brata, koja se kao kišni tamni oblak nadvila nad ovu ispovest, nad ovaj život, boji ovu kratku knjigu oštrim tonovima koji ostavljaju gorak ukus u ustima. Prelaskom iz prvog u treće lice kao da želi da napravi dodatnu distancu, posmatrajući se kao drugu osobu, objektivno i sa velikom dozom oštrine, a ipak ne predstavljajući sebe kao žrtvu.

Kratke knjige koje se dugo pamte
Kratke knjige koje se dugo pamte

Milica (@thegirlwhoplayedwithbooks) – U Klivlendu je sve po starom”

U Klivlendu je sve po starom, a kako je u Beogradu saznaće Hana, junakinja koju upoznajemo u ovoj kratkoj knjizi. Nakon što joj se majka razboli ova devojka odlučuje da na putovanje na koje je trebalo da krene sa majkom ode sama. Vođena samo spiskom koji je njena majka sastavila, ona odlazi da poseti Beograd, da obiđe mesta i ljude koji su ostavili trag u životu njene majke. Da li Hana odlazi od kuće ili u stvari tek prvi put dolazi kući?

Da li vam se ponekad desi da čitajući knjigu jasno vidite kako bi mogla da izgleda njena filmska adaptacija? Meni se to desilo sa Klivlendom. Idealna za ljubitelje porodičnih priča, koje (ne) otkrivaju puno, za sanjare i one koje voli da u svaku knjigu ubace i sopstvena tumačenja pročitanog.

Autor: Milica Barać

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Zašto nam tuđi uspesi služe kao motivacioni podsticaj?

Zašto nam tuđi uspesi služe kao motivacioni podsticaj? Tuđi...

Ljubav je igra bez granica

Ljubav je igra bez granica. Upravo naiđoh na neke...

Voće koje podiže raspoloženje: Prirodni izvor sreće

Voće koje podiže raspoloženje: Prirodni izvor sreće. Kada se...

Zašto je seksualnost devojaka/žena sa invaliditetom tabu tema u 21. veku?

Zašto je seksualnost devojaka/žena sa invaliditetom tabu tema u...