Komplikovano roditeljstvo i montesori! Komplikovano roditeljstvo i montesori!
Ko je rekao da sve mame moraju biti savršene. Mislim da svi problemi roditeljstva počinju tu. Da budemo savršeni. Deca su deca i sve... Komplikovano roditeljstvo i montesori!

Ko je rekao da sve mame moraju biti savršene. Mislim da svi problemi roditeljstva počinju tu. Da budemo savršeni.

Deca su deca i sve je ostalo isto osim naravno njihovog okruženja i u tome je problem zbog kojeg  se deca danas teže vaspitavaju.

Ja sam bila jedna od mama koje su dizale ruku ponekad na dete, imala faze kada psujem, ton mi je bio krajnje užasan. A onda sam krenula da se ljutim na njega kada krene da se dere i priča mi ružne reči.

Sve kreće od nas. Našeg ponašanja. Shvatila sam da moram glumiti ogledalo u kome će se on ogledati svaki put kada prođe pored mene.

Previše su zakomplikovali sve, odgovore na pitanja su počeli da naplaćuju kao da smo zaboravili da budemo roditelji. I odkud montesori sada kada detetu samo trebate vi i malo mašte.

Pomodarstvo je izazvalo jednu veliku revoluciju u vaspitavanju. Sve je više dece koja dolaze kod psihologa, pedagoga ili logopeda.

Samo ljubav može da vaspita.

Gledajte svoje dete. Naučite ga. Vidite na njemu sve svoje greške i počnite ispočetka.

Što imamo više tehnologije mi se sve više gubimo u neznanju. Pa zar treba neko da nam kaže kako ćemo gajiti decu. Trebaju nam samo bake, jedna strina ili tetka za poklone nedeljom i šetnju preko dana… I gde je ona “saveta” koja će da da bar neki koristan savet ali bez tupljenja šta je najbolje za našu decu. Jedna kopriva koja stoji neupotrebljena je više naših predaka vaspitala nego internet sa svojom wikipedijom svu našu decu.

Pitajte stare šta su radili… Naravno da smo bili i mi naporna i neposlušna deca, ali se nekada nije pravilo pitanje oko toga. To je bilo normalno za zdravu i pravu decu. Ja sam uzela mnogo dobrih trikova i saveta od starijih žena a moj savet je da skoknete do svoje bake, mame i naučite montesori na jedan drugačiji način.

Autor: Jovana Disić

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *