KOLUMNA: „ZNAČAJ FIZIČKOG VASPITANJA KOD PREDŠKOLSKE I ŠKOLSKE DECE“

Hipokineza– nedovoljno kretanje.

Pored toga što se javlja kod odraslih, tako se sve više javlja i kod dece kako školskog tako i kod predškolskog uzrasta. Lošim navikama i nedovoljnoj informisanosti roditelja o značaju fizičke aktivnosti koja je bitna za pravilan razvoj njihove dece, doprinose, pre svega, moderni oblici zabave. Tu se misli na neumereni način upotrebe kompjuterske tehnologije koji deci pruža pregršt oblika zabave i atraktivnih izvora informacija.

Deca u današnje vreme sve manje posvećuju pažnju fizičkom aktivnošću u vidu igre, već sve više zabavu pronalaze u pasivnim položajima (sedenju, ležanju). Takve navike ih udaljavaju od prirodnih potreba za kretanjem.

Cilj fizičkog vaspitanja je da doprinosi celovitom razvoju ličnosti, pre svega, razvoju fizičkih, funkcionalnih i motoričkih sposobnosti, unapredjenju i očuvanju zdravlja, sadržajnijem i korisnijem iskorišćavanju vremena i razvoju pozitivnih osobina ličnosti.

Smatra se da izmedju fizičkog i intelektualnog razvoja postoji korelacija, što znači da su fizički razvijenija deca, takodje, i mentalno više razvijena.

Ta deca se u različitim situacijama mnogo bolje snalaze, umešnija su u igri i superijornija su u najrazličitijim situacijama u odnosu na drugu decu. Kao što imamo decu koja se osećaju supeiorno i imaju viši nivo motoričkih sposobnosti i to iskazuju kroz igru, proveravanjem u odnosu na svoje vršnjake i na taj način stiču samopouzdanje i nezavisnost, poverenje u svojoj sposobnosti i snalazljivosti; tako sa druge strane imamo decu koja imaju niži nivo razvoja motorike i često se osećaju manje vredno, povlače se u sebe i ponekad su sklona asocijalnosti.

Fizička aktivnost, takodje, pozitivno utiče na aktivnost nervnog sistema.

Ona pomaže da se stvaraju pozitivne emocije, vedro raspoloženje, životna radost i zadovoljstvo.

Osećaj vedrine i zadovoljstva koji se javlja kroz fizičke aktivnosti pozitivno stimuliše aktivnost nervnog sistema i samim tim pozitvno utiče na rad svih drugih organa i sistema organizma deteta.

Fizičkim vaspitanjem se, takodje, postiže i razvoj osećaja drugarstva, tolerancije i pažnje prema vršnjacima.

Evo nekih od zadataka fizičkog vaspitanja:

  • Povoljan uticaj na rast i razvoj organizma deteta i jačanje njegovog zdravlja;
  • Formiranje pravilnog držanja tela i i otklanjanje nastalih poremećaja;
  • Doprinos stvaranju i učvršćavanju higijenskih navika;
  • Razvijanje stvaralačkih aktivnosti;
  • Usavršavanje funkcija čulnih organa;
  • Doprinos razvoju intelektualnih sposobnosti;
  • Formiranje interesa i smisla za lepo

 

Ukoliko ste trener, vaspitač ili roditelj i sa svojim detetom želite da izvedete neke vežbe, treba ih podsticati, motivisati, pružati im podršku, ukazati im na ispravan način izvodjenja vežbi, pohvaliti ih kada pravilno izvedu vežbu, stimulisati njiihovo izlaganje, ali im isto tako i ukazati na greške.

Ukoliko Vaše dete izrazi želju za nekim sportom- podržite ga. Teko toliko da zna da se slažete sa tom idejom i da prisustvujete dok se dete kroz taj sport razvija. Nemojte imati prevelika očekivanja jer to neretko koči dete i stvara strah od neuspeha. Sve ovo treba dete da veseli i raduje, što i jeste u osnovi jedne igre.

Autor: Marijana Gavrilović, Dipl. vaspitač

 

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Knjižara BIS PLUS: Knjižara koja pruža sve

Knjižara BIS PLUS: Knjižara koja pruža sve . Dobrodošli...

Brzinski voćni kolač – Banana rolat

Brzinski voćni kolač - Banana rolat. Da li volite...

Danas novo, sutra je već normalno

Danas novo, sutra je već normalno. Slušam kako najavljuju...

Pesma Uroša Stefanovića na TOP listi svetske muzike!

Pesma Uroša Stefanovića na TOP listi svetske muzike! Uroš...