KOLUMNA: „USLOVLJAVANJE“

Postavljanje uslova i pravila je na mnogim mestima neophodno. Naravno, to nije nužno uvek loše, sasvim je prihvatljivo to da se na poslu, kulturnim i javnim ustanovama znaju neka pravila koja se moraju poštovati… Niko ne kaže da ne bi trebalo da postoje, kao što je sasvim legitimno da je npr. uslov za određeni posao to da imate kvalifikacije za radno mesto za koje se prijavljujete.

Međutim, neki ljudi su postavljanje uslova uveli u svoj svakodnevni život. Tako će vam postaviti određene uslove koje morate ispuniti kako bi vas voleli, poštovali, da bi vam ostvarili neku želju, pomogli u nečemu i sl. Naravno, to su uslovi na koje ne treba pristajati!

Svakako je lakše to reći nego uraditi, ali zaista, ako nekoga volite, a taj neko od vas traži, recimo, da zapostavite prijatelje i posao kako biste bili zajedno – to je jedno veliko NE! U takvim i sličnim situacijama, ne treba da postoje nikakvi uslovi i ne treba da se radi ni po kakvim pravilima. Ljubav, prijateljstvo i poštovanje, ako zaista postoje, ne zahtevaju od vas ništa!

Sve za šta treba da se pravdate, ponižavate, dokazujete – nije iskreno osećanje. Nisu vam prijatelji oni koji su tu za vas sve dok ste spremni da im pomažete i izlazite u susret, a kada to niste u mogućnosti – okrenu vam leđa. Isto tako vas ne voli onaj koji je dobar prema vama samo onda kada vam se čitav svet vrti oko njega, a čim ne bude tako – naljuti se i ode. To su klasični manipulatori i koristoljubive osobe koje ne zaslužuju ni minut vašeg vremena.

Zato ne pristajte na uslove koje vam postavljaju oni koji se pretvaraju da vas vole bezuslovno, ne trošite svoju ljubav na one koji ne znaju da vole. Rečenica „ja te volim, ali…“ nikada ne ukazuje na nešto dobro, nikada nije pravi pokazatelj ljubavi. Ako posle tog ALI usledi: „moraš to i to“; „promeni kod sebe nešto“, „nemoj tako, radi onako“ i slično – to je uslovljavanje, a ne ljubav, ne odanost i ne prijateljstvo.

Pružajte ljubav bezuslovno, radite iskreno i očekujte isto to i od drugih, ne pristajte na to da igrate po tuđim pravilima jer niste manje vredni od drugih.

Autor: Bojana Krkeljić

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Najčešći problemi sa stopalima leti: Kako ih sprečiti i rešiti

Najčešći problemi sa stopalima leti: Kako ih sprečiti i...

Čovek bez obaveza – Miroslav Ćurčić

Čovek bez obaveza - Miroslav Ćurčić. Miroslav Ćurčić nas...

Dobijate ono o čemu razmišljate

Dobijate ono o čemu razmišljate. Misli i načini razmišljanja...

Potomci ratnika Srbije prisustvovali prazničnoj liturgiji na Kalemegdanu

Potomci ratnika Srbije prisustvovali prazničnoj liturgiji na Kalemegdanu. I...