KOLUMNA: „UNIVERZALNI LEK“

Kad god osetite nekakav fizički bol i kada se razbolite najverovatnije ćete odlučiti da zakažete pregled kod lekara ili ćete možda otići u apoteku ako već znate u čemu je problem i šta je to što vam treba. Postoje hiljade proizvoda koji potencijalno mogu da uklone bol fizičke, pa čak i mentalne prirode. Jedan lek koji kupite rešava određeni problem, tačnije baš onaj koji imate tog trena.

Pojedini lekovi, ako ih ne konzumirate u skladu sa uputstvom kojim dobijete, mogu da izazovu štetne indikacije nakon korišćenja. Takođe mogu da leče jedan sistem organa, a da istovremeno naškode drugim organima. Kažem ovo čisto da vas podsetim i osvestim da farmaceutski proizvodi, kao i svi drugi, nisu skroz savršeni.

Mnogi lekari tvrde da ne postoji nikakvo univerzalno rešenje za bilo kakvu bolest. Kada to kažu obično misle na neku vrstu terapije i naravno ne postoji lek koji možete kupiti u apoteci a da može da reši apsolutno sve. Niti jedan lek može da deluje kod svih ljudi podjednako. Oni postoje zapravo da bi vam uklonili simptome bolesti koje imate u tom trenutku.

Bolest je, prema definiciji na Vikipediji, svako odstupanje od stanja zdravlja ili svako zbivanje u organizmu koje odstupa od zdravog toka života. Dok se pod zdravljem, ne smatra odsustvo bolesti, već je prema definiciji Svetske zdravstvene organizacije (WHO), to stanje telesnog, psihičkog, duhovnog i socijalnog blagostanja.  Zdravlje nije odsustvo bolesti, niti odsustva simptoma bolesti.

Zdravstveno stanje zdravlja je u stvari način življenja. Stanje u kojem su duh, telo, psiha i socijalno blagostanje u ravnoteži. Na osnovu čega ćete znati da ste zdravi?

Znaćete onda kada ste srećni. SREĆA neverovatno pozitivno utiče na vaše ćelije u organizmu, a to su čak i potvrdila naučna istraživanja. Kada ste srećni osećate tad da imate energiju, da ste radosni, ispunjeni, da vam je na neki način sve potaman. Kako se dolazi do nje? Nekada to i nije baš tako jednostavno.

Nije jednostavno onda kada sebi postavljate uslove za sreću. Čekate da završite školu ili fakultet, da se zaposlite, upoznate partnera ili partnerku, da se udate ili oženite itd. Tome nema kraja. Nemojte to da radite jer ti osećaji traju kratko i opet nećete biti u potpunosti zadovoljni jer ćete sebi postaviti novi uslov.

Nije preporučljivo ni da kao roler-kosterom prelazite naglo iz stanja tuge u stanje euforije. To nije prirodno.

Kada kažem sreća, najviše mislim na stanje unutrašnjeg zadovoljstva. Jedan od načina i koraka ka tom stanju jeste da  oslušnete signale koje vam telo šalje. Emocije i osećanja su navigacija ka tome da sreća postane stil života. Hrana koju unosite u telo takođe doprinosi da se osećate dobro. Postoji hrana koju vaše telo obožava. I tako treba da razmišljate kada su i svi drugi aspekti u pitanju. Potrebno je da pronađete i radite određene radnje kako bi aktivirali hormone zadovoljstva – serotonin, dopamin i endorfin.

Oksitocin, hormon ljubavi, aktivira želju za maženjem, grljenjem i ljubljenjem.

Podrazumeva se da ne mislim da posežete za drogom, alkoholom, kompulzivnim radnjama ili ne daj bože nekim psihoaktivnim supstancama, već znači da činite nešto što podstiče kreativnost, radoznalost, maštu i što usmerava vaš fokus na nešto lepo i konstruktivno. Ako bi postojao neki recept za sreću, on bi glasio ovako:

Aktivirajte telo i nahranite ga onim što mu je potrebno, zapošljavajte um, hranite dušu i gradite zdrave međuljudske odnose.

Rame uz rame, veran saputnik i sestra sreći jeste ZAHVALNOST. Zahvalnost se javlja onda kada je vaša pažnja usmerena na ono što već imate. Zahvaljujte iskreno svakodnevno na svemu što imate i volite.

Ne možete osećati zahvalnost, a da tog trena ne osetite MIR ili SPOKOJ. Zahvalnost je put ka miru. Spokoj je mnogim ljudima postao nedostižan. Ljudi, pošto većina njih svakodnevno oseća razne strahove i nemir, misle da će mir naći negde van sebe što nije istina. Naročito ne morate tražiti mir na drugom kraju sveta.

Sreću, zahvalnost i spokoj ćete pronaći isključivo u sebi.

Nađite vreme svakog dana da se osamite, radite vežbe disanja i opuštanja, molite se, meditirate i provodite vreme u tišini. Napravite sebi umirujući ambijent i opuštajte se.

Kao što možete sami da primetite, navela sam tri stvari koje značajno doprinose zdravstvenom blagostanju. Nemaju oblik tablete, ne kupuju se nigde, a lekovitiji su od svih lekova koji postoje na svetu.

A što je najvažnije sva tri faktora imaju pozitivno dejstvo na svakog čoveka. E to vam je UNIVERZALNI LEK.

Autor: Kristina Dragaš

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Kako da se vaš restoran izdvoji od konkurencije?

Kako da se vaš restoran izdvoji od konkurencije? U...

Aromatični sočni marokanski kolač

Aromatični sočni marokanski kolač. Od griza, obilato preliven slatkim...

Napredak kroz dobrobit: Kako podržati mentalno zdravlje na radnom mestu?

Napredak kroz dobrobit: Kako podržati mentalno zdravlje na radnom...

Koja oprema vam je potrebna za pružanje usluga pedikira?

Koja oprema vam je potrebna za pružanje usluga pedikira?...