KOLUMNA: „TI TO MOŽEŠ!“

Ti to možeš, sine!
Samo napred, kćeri!
Još samo nekoliko koraka i uspećeš!
Tu sam…
Nemoj da odustaješ!
Pokušaj ponovo…
Uz tebe sam!
Bravo!
Odlično si ovo uradio!
Tako sam ponosna na tebe!

Gledam dete kako pravi svoje prve korake i koliko rešeno savladava svoje prve tako velike prepreke. Da li sam ja to rekla „velike“? U njegovim očima to je, zapravo, bila samo prepreka koju toliko želi da pređe.
Gledam ga kako pokušava  po prvi put sam da se popne uz stepenice korak po korak i jedina misao mi je bila-  Ti to možeš! BRAVO!
Kada sam izgovorila ovo svedočila sam još većoj rešenosti mališana da uspe u svojoj nameri. Tada sam shvatila koliko je stvarno važna podrška u procesu vaspitanja i odrastanja dece. Ti mali koraci su za njih ceo svet u tom trenutku. Toliko su im posvećeni kao da ništa drugo ne postoji. Ne poznaju neuspeh jer za njih odustajanje nije opcija, ma koliko god puta pali, oni će se uzdići i nastaviti dalje. Moramo priznati da je ovo zaista vredno divljenja. Koliko samosvesnih odraslih osoba može reći za sebe da ne poznaju odustajanje? Ego vrlo brzo preovladava i gubi se osnovna misao, a to je cilj i pitanje zašto smo nešto u opšte započinjali.

Naši mališani se ne bave ovakvim unutrašnjim monolozima, kod njih je vrlo jednostavno- osmotre okolinu, uvide situaciju, ispitaju je čulima, postave cilj i celim svojim bićem idu ka njemu. Zato je neophodno ispratiti ovakve momente i uputiti ohrabrujuće reči.  Za njih je svaki novi cilj bitan kao kada profesionalni sportista pokušava iznova i iznova da dostigne unapred postavljene ciljeve. Nema odustajanja! Nema mesta egu, samo mogućnost koja se 100% koristi.

Volela bih sledećeg puta kada svedočite jednom ovakvom uzdizanju deteta, dobro da se udubite u situaciju i da uputite svom mališanu pravu emociju podrške i gledajte kako se čudo života u njemu razvija.

Autor: Marijana Gavrilović, dipl. vaspitač

 

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Nadahnuti promenom: Aktivizam kao odgovor na društvene nejednakosti

Nadahnuti promenom: Aktivizam kao odgovor na društvene nejednakosti. Danas...

Transformišite svoj stil! Ključni saveti za urbani letnji izgled

Transformišite svoj stil! Ključni saveti za urbani letnji izgled....

Slatko od jagoda sa čia semenkama i rozetlom

Slatko od jagoda sa čia semenkama i rozetlom. Da...

Popularnost bezmetalnih krunica: Kako jednostavno postići holivudski osmeh

Popularnost bezmetalnih krunica: Kako jednostavno postići holivudski osmeh. Uspešna...