KOLUMNA: SVAKI KOMŠILUK IMA SVOG ŠPIJUNA!

Ima tako tih raznih ljudi koji više vole da vide šta se dešava u tuđoj kući nego hleba da jedu. Njima je dan propao ukoliko nisu videli kad je ko izašao iz kuće i vratio se u istu, sa kim se viđa komšijina kćerka i da li im se sin ponovo napio. Gotovo svaka ulica ima barem dve „izviđačice“ koje su od rane zore pa do kasno u noć stoje na prozorima i budno prate šta se dešava po kraju.

Tako one prikupljaju materijal za razgovor koji će voditi kada budu pile kafu! A kafa se pije tri puta dnevno u tačno zakazano vreme, između vrebanja sa prozora i nove epizode omiljene serije. Kako sve to postižu, verovatno samo one znaju. Godine špijunskog života verovatno su učinile svoje te su gospođe veoma vešte u svom zanatu. Toliko su vešte da im skoro niko nikad ne promakne… Ili, ako promakne jednoj, onoj drugoj neće sigurno! I tako se ispomažu, rade kao tim!

Još ako postoji i treća pa formiraju svojevrsni Bermudski trougao za špijuniranje, mogle bi da pokrenu i sopstvene novine i u njima pišu novosti iz komšiluka. I uopšte ne bi morale da imaju dilemu oko toga da li bi se dobro prodavale! Naravno da bi! Jer i većinu drugih takođe zanima šta se dešava u susednim domovima, samo nemaju dovoljno vremena da se posvete tom istraživanju…

Te „izviđačice“ prepoznaćete veoma lako. One su već pre sedam sati na svom „radnom mestu“. Sede na balkonima (ili prozorima ukoliko je hladno), ispijaju kafu i ne skidaju pogled sa ulice. Kada ujutru krenete na posao ili u školu, one će vam prve poželeti dobar dan, prokomentarisati kakvo je vreme i obavezno konstatovati kako ste poranili i da ste vredni. Ukapiraćete da i one od vas očekuju isti kompliment pa ćete učtivo konstatovari kako su i one vredne iako znate da im je jedina zanimacija to što vredno prate vaš život.

One će vas, takođe, dočekati po povratku sa radnog mesta ili iz škole, upitati kako ste proveli dan i razmeniti sa vama još nekoliko rečenica pre nego što vas konačno puste da uđete u svoju kuću i odmorite se. I niko nije pošteđen njihovog ispitivanja! One razgovaraju i sa decom i sa odraslima i od svakoga se trude da izmame što više zanimljivih informacija.

Ukoliko ste roditelj, ne sumnjajte uopšte u to da će vašu decu ispitati o svemu onome o čemu vi niste hteli da govorite. Uz ljubazan osmeh i veštinu vrhunskih špijuna, od vaše dece će saznati za svaku vašu svađu, blamažu, kao i to da već danima jedete hranu iz pekare jer ne stižete da spremite ništa kuvano.

 

Ne brinite se ni za noćne izlaske! „Izviđačice“ će vas ispratiti i u grad, obavezno vas skenirajući od glave do pete jer, zaboga, sutra uz jutarnju kafu moraju komentarisati veličinu vaših štikli, prekratku suknju i prevelik dekolte. Ukoliko se nalazite sa nekim, nemojte se džaba kriti po ćoškovima jer od njih nećete pobeći. Otežaćete im, svakako, ali ih nećete sprečiti da saznaju to sa kim ste otišli, a sa kim ste se vratili kući.

Čak i ako legnu u krevet (ako uopšte i spavaju), one imaju radar koji im najavi kad tačno treba da ustanu kako bi ispratili vaš povratak iz noćnog provoda. I nema veze to da li vas je dopratio drug ili drugarica, u njihovoj priči to će vam svakako biti dečko ili devojka. A ako ste se, daleko bilo, poljubili sa nekim, makar i na sekund, sutradan će pola sata pričati samo o tome kako ste se sat vremena žvalavili  pred roditeljskim domom bez imalo srama. Jer, tako zvuči uzbudljivije i više se uklapa u scenario nekakve tursko-indijsko-latino serije.

Komšilukom onda počinju da kruže priče koje sa svakim novim prepričavanjem menjaju verziju pa onda vaša sitna svađa oko toga u koju ćete boju okrečiti zidove postane glasina o tome kako se sve češće raspravljate i da se nalazite pred razvodom. Odjednom je nečija kćerka koja se druži uglavnom sa muškarcima – devojka lakog morala, a sin koji voli da izađe vikendom i popije koju čašicu više – alkoholičar koji će rasprodati sve što imaju.

Tako iz dana u dan saznajete da je dugokosi dečko koji sluša metal – narkoman, da se komšinica udaje samo zato što je trudna (iako, možda, uopšte nije), da je čovek koji živi u kući pored vaše mafijaš jer – odakle mu inače tolike pare? Naravno, žena je sa njim iz čiste koristi jer je mlada i lepa, a on je debeo i ne baš naročito lep, pa valjda zato nije zaslužio da ga ona voli…

Beskrajno mnogo priča i pričica su u stanju da smisle ove naizgled bezazlene špijunke. One toliko silno žele da saznaju nešto novo o drugima i hvataju „muštuluk“ komšiluku da same sebe ubede da su se dogodile stvari koje nikada nisu. Čuju one razne glasove iz susednih stanova, viđaju razna lica po tuđim kućama i onda ih danima muči to što ne znaju ko je sad to i zašto je tu…

Sasvim sigurno ne postoji ulica u bilo kom gradu gde ne postoje ovakve ličnosti, koje nekada čak postaju i smešne. Postaju smešne jer ume da nas zabavi sama činjenica da toliko nemaju šta da rade u svojim životima, da su u stanju da 24 sata gledaju kroz prozor ne bi li ugledale nešto o čemu će pričati i zbog čega će se osećati bitno. A koliko je to zaista smešno ili ipak žalosno… O tome ćemo razmišljati neki drugi put!

 

Autor: Bojana Krkeljić

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Nadahnuti promenom: Aktivizam kao odgovor na društvene nejednakosti

Nadahnuti promenom: Aktivizam kao odgovor na društvene nejednakosti. Danas...

Transformišite svoj stil! Ključni saveti za urbani letnji izgled

Transformišite svoj stil! Ključni saveti za urbani letnji izgled....

Slatko od jagoda sa čia semenkama i rozetlom

Slatko od jagoda sa čia semenkama i rozetlom. Da...

Popularnost bezmetalnih krunica: Kako jednostavno postići holivudski osmeh

Popularnost bezmetalnih krunica: Kako jednostavno postići holivudski osmeh. Uspešna...