KOLUMNA: “ŠTA ZA DECU ZNAČI – UKLJUČIVANJE VIŠE ČULA ISTOVREMENO”? KOLUMNA: “ŠTA ZA DECU ZNAČI – UKLJUČIVANJE VIŠE ČULA ISTOVREMENO”?
Ako se osvrenemo na ono najmlađe doba gde je igračka čist izvor radosti, da li ste se zapitali zašto je to tako? Upravo iz... KOLUMNA: “ŠTA ZA DECU ZNAČI – UKLJUČIVANJE VIŠE ČULA ISTOVREMENO”?

Ako se osvrenemo na ono najmlađe doba gde je igračka čist izvor radosti, da li ste se zapitali zašto je to tako? Upravo iz razloga što se dečje igračke osmišljavaju tako da podstuču i aktiviraju što veći broj čula kod dece. Ljudsko biće voli da uči po prirodi je znatiželjno, samo je važno poktenuti faktor motivacije.

Kada pomislimo na to da treba da se aktiviraju i koriste i po 3-4 čula istovremeno, na prvi mah deluje preambiciozno i teško za dete, ali istina je drugačija. Ovo mu ne predstavlja napor jer što je dete mlaže to je otvorenije za okruženje i zatvorenije za racionalno. Govorim racionalno, a zapravo mislim na uverenje i već izgrađen stav o nečemu. Odrasloj osobi je teško da istovremeno opaža situaciju i sluhom i vidom i dodirom i mirisom jer joj pažnju okupiraju misli koje stvara na već izgrađenim uverenjima. Tako je odrasla osoba zatvorenija od dece za ovu primenu. Evo konkretnog primera koji je, sigurna sam, svako barem jednom doživeo- kada ste poslednji put šetali ulicom i udisajem vazduha osetili sve note proleža ili zime? Kada ste poslednji put zaista uživali u hrani?

Za decu je svako novo iskustvo, koliko god bilo prirodno i standardno, zapravo, jedan mali ogled i jedno veliko istraživanje.

Kako bez usiljenja možete postići željne rezultate?
Svima je obro poznata misao da je bogat i srećan onaj ko svet uspe gledati očima deteta. Odrasli imaju potrebu da sve analiziraju, a deca jednostavno percipiraju otvorenog srca. Za decu priroda ne predstavlja napor, stoga je prvi savet taj da se okrenete ka istoj. Iskoristite ove prolećne dane gde se priroda budi i ovo bogatstvo koje nam daje, dozvolite deci da spoznaju na svojevrstan način.
– Kada ugledate cvet dozvolite detetu da ga pomiriše, da ga dodirne, da opazi koje je boje, po čemu se sve razlikuje od cveta u blizini, gde još vidi isti takav cvet…
– Plodode koji sazrevaju i menjaju boju, veličinu, miris, ukus, dozvolite da dete opazi ove promene.
Životinje koje srećete u šetnji osmotrite: kako izgledaju, kuda se kreću na koji način, dozvolite deci da ih pomaze, da ih mahrane, da im naprave kućicu, hranilicu..
– Napravite oglede: uzmite kocke leda, čašu sa vodom, tanjirić, dozvolite deci da eksperimentišu sa agregatnim stanjima, koje se promene dešavaju kada je led izložen suncu, koje kada ga ubacimo u vodu ili kada ga zakopamo u zemlju.

Ono što svako može uradit, čak i sa bebama- kada šetate, posmatrajte kuće i fasade. Dozvolite bebi da opipa zidove kuća, različite strukture i boje izazvaće divljenje kod dece. Niste ni pomišljali da je razonoda toliko dostupna i da ne mora da košta i dinar kako bi bila kvalitetna, korisna i zanimljiva.

Sve što treba da uradite jeste da uključite svoju maštu. Otvorite svoja čula i prateći dete i njegove emocije prema okruženju, usmeravate njegovu pažnju kvalitetnim pitnjima navođenja koja treba da budu koncipirana tako da podstaknu uključenje svih čula kod dece.

Dozvolite i obezbedite detetu da aktivira što veći broj čula kako bi opazilo i spoznalo okruženje na što kvalitetiji način.

Autor: Marijana Gavrilović, dipl. vaspitač

 • Jaca

  May 26, 2019 #1 Author

  Bravo za temu obradjenu na koloritan i ziv nacin.Marijana putokazi su vam tako lagani a kompleksni i usmeravajuci.Hvala u ime svih roditelja i dece
  Zelm vam puno uspeha u daljem radu.

  Reply

  • ShineM

   May 27, 2019 #2 Author

   Hvala što pratite i cenite naš rad 🙂

   Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *