KOLUMNA: „Šta govorimo deci o novcu? „Bogati otac, siromašni otac“ Robert Kiyosaki“

Inspirisana sam knjigom Roberta Kiyosakija „Bogati otac, siromašni otac“ i želim sa vama podeliti dragocene ideje o finansijskoj pismenosti.

Ovo je važna tema za svaki dom i kada su u pitanju naša deca, trebalo bi što pre da osvestimo šta je to što učimo našu decu kada su u pitanju predstave o novcu. Svi mi radimo najbolje što umemo, ali pitanje je da li je najbolje po našem mišljenju zaista i najbolje za naše dete? Da li mi dosadašnji stavovi o novcu služe? Kakva je finansijska situacija u mojoj porodici?

Možda se pitate zašto se baš ovom temom danas bavim, zašto bismo decu „opterećivali“ nebitnim informacijama o novcu? Nije reč o podučavanju već o stavu.

Od malena su nas učili da je novac izvor svakog zla i da novac kvari ljude. Šta bi bilo kada bismo deci govorili kako nam novac daje mogućnosti koje neki sebi ne mogu priuštiti, a da pri tom ne krenemo ogorčenim stavom jer smo tužni što ga sami možda nemamo dovoljno. U čemu je tajna?

U školama nas uče da vredno učimo, da postignemo odlične rezultate na kraju školovanja kako bismo mogli da se zaposlimo u nekoj dobroj firmi i imali odličnu platu. Ta plata će nam omogućiti da lagodno živimo. Imaćemo plaćene doprinose i time ćemo obezbediti sebi penziju.
Da li je ovo i dan danas najstećniji mogući scenario?
Roberta je njegov bogati otac učio da to baš nije slučaj.

On govori da siromašni ljudi rade za novac, a da bogati učine da novac radi za njih. Ovo se može shvatiti na mnogo načina. Jedni će osuđivati, drugi će podržavati.

Ali kako god ko da shvati trebalo bi da svi budemo svesni ove činjenice koju nas i našu decu ne uče u školi. Jedino na taj način deca neće biti razočarana državom, sistemom, poslodavcima, niskim platama, ili čak dobrim platama, ali bez mogućnosti napredovanja itd.

Upravo iz tog razloga želela sam sa vama da podelim ovu vrlo poučnu knjigu.

Smatram da bi svaki roditelj trebalo da poseduje saznanja iz ove knjige i da to vremenom prenosi na svoje dete, a na detetu je da odluči kada stasa kojim putem želi krenuti. Drugim rečima, ova knjiga otvara nove mogućnosti o finansijskoj sigurnosti. Najvažnije je to da će je svako razumeti jer je radnja pisana tako gde dva devetogodišnja dečaka uče od bogatog oca kako najbolje da donose odluke u životu, odluke koje će im donositi prihode.
Bogati otac je objašnjavao na primerima koji su razumljivi devetogodišnjacima
. Stoga, toplo vam preporučujem da pročitate ovu knjigu i da na taj način, kada su finansije u pitanju, budete najbolja verzija sebe svojoj deci. Vaša deca će vam biti zahvalna.

Autor: Marijana Gavrilović, dipl.vaspitač

 

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Njeno veličanstvo – BIBLIOTEKA

Njeno veličanstvo – BIBLIOTEKA. Dugo sam razmišljala šta je...

Kifla kroasani pečeni na ulju

Kifla kroasani pečeni na ulju.Da li ste probali...

1.Jedan po jedan – knjiga za prave ljubitelje trilera

1.Jedan po jedan - knjiga za prave ljubitelje trilera....

Čarapansko srce veliko kao kuća

Čarapansko srce veliko kao kuća. U jednom lepom, Lazarevom...