KOLUMNA: “RAZVOJNA MAPA” KOLUMNA: “RAZVOJNA MAPA”
Dragi moji roditelji, danas želim da Vam preporučim jednu divnu malu dragocenu knjigu koja je više u formi brošure, ali koja sa sobom nosi... KOLUMNA: “RAZVOJNA MAPA”

Dragi moji roditelji, danas želim da Vam preporučim jednu divnu malu dragocenu knjigu koja je više u formi brošure, ali koja sa sobom nosi vrednost kao i ona od 500 strana. U pitanju je “Razvojna mapa” izdavačke kuće Kreativni centar.

Ona nudi pregledan prikaz osnovnih prekretnica koje možete primetiti u mentalnom razvoju dece od rođenja do 6-7 godina, dakle, do polaska u školu.

Ovo je vrlo značajan period u razvoju svake individue. Roditelji pored najbolje namere ne znaju sa čime se nose jer roditeljstvo sa sobom donosi raznolike izazove. Ne postoji savršen roditelj, niti je potrebno to pokušavati postići. Dovoljno je da pratite osećanja, interesovanja i sam razvoj svog deteta i u skladu sa tim reagujete najprikladnije moguće.

Razvojna mapa će vam biti koristan priručnik pomoću kojeg ćete moći da ispratite očekivane razvojne korake svog deteta- budete korak ispred. Ljudi se plaše nepoznatog, s toga smatram da je ovo vrlo korisno za svakog roditelja.

Važno je napomenuti da ovo nije strogo ograničenje jer svako dete se razvija na svoj sopstven način. Predstavljeni su okvirni predlozi šta možete očekivati od deteta u određenom uzrastu na poljima:

1. Razvoja krupne motorike
2. Razvoja fine motorike
3. Razvoja perceptivnih sposobnosti
4. Razvoja intelektualnih sposobnosti
5. Razvoja govornih sposobnosti i
6. Socio- emocionalnog razvoja.

Prethodna i naredna etapa razvoja pomoći će Vam da ispratite svoje dete, da postanete svesni njegovog napretka i njegovih mogućnosti. To je plus koji će vam služiti kao okvir za praćenje dečjeg razvoja.

Kao i svakog puta i danas Vam želim da budete najbolja verzija sebe dok koračate sa svojom decom.

Autor: Marijana Gavrilović, dipl. vaspitač

 

 

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *