KOLUMNA: OD LJUBAVI PREKO RAZGOVORA DO DISCIPLINE: Zašto i kada roditelji viču? II

SAVESTAN roditelj

  1. Savestan- nemoćan- pasivan Ne zna kako da reaguje i kako da se postavi ispravno; iz tog razloga ostaje pasivan dok dete ispituje granice do kojih može da ide toliko da to postaje destruktivno; roditelj mnogo popušta. Suprotno od prethodnog stava gde je nesavestan i glasan prešao u savesnog i mirnog i tihog roditelja. Krajnost iz prevelike ljubavi. Ne kažu za džabe da je put do pakla popločan dobrim namerama. Ovde je dete dominantno. Roditelj ne zna da kaže- NE. Dete je slobodno i često razmaženo zbog ovog propusta roditelja. U društvu često upada u konflikte jer nije naviklo na kompromis već da mu je sve dozvoljeno i da će uvek biti onako on kaže, bez pogovora. Neophodno je detetu postaviti granice i disciplinovati ga kroz ljubav, ali uz razgovor. Ovde izostaje razgovor kao komponenta i odmah se dobija nepovoljna situacija za odrastanje deteta. Razlog zašto ovo spada u savestan tip roditelja je taj što se roditelj vodi dečjm emocijama. Čak i ako ima svojih problema i izazova u životu, njegovo dete mu je na prvom mestu. Zato i zaslužuje titulu savesnog roditelja. Dakle, u ovakvoj situaciji, roditelj treba da radi na konverzaciji sa svojim detetom i to na konstruktivan način. Da stvara discilinu i poštovanje kroz ljubav.
  2. Savestan- uplašen- afektivan  Briga izaziva afektivnu galamu ka detetu sa pravom jer je u pitanje dovedena bezbednost deteta. Na drugom mestu je idealnog savesnog roditelja jer je jedino opravdano ponašanje podizanja glasa na dete. . Roditelj viče kada ne zna šta drugo da uradi, a predvidja neposrednu opasnost, na primer kada dete istrčava na put, ili kada vuče stoljnjak na kome je vreo čaj, ili kada se penje na neogradjene visine. Ili uz odlaganje u situaciji nakon traumatične brige kada dete nestane, ode bez javljanja (na utakmicu, u šetnju, kod drugara..) i kada se vrati, a roditelji pretrnu od straha, sav strah i bes i briga izgovaraju se u galami bez većeg biranja reči. Ova vrsta monologa uglavnom, nije konstruktivna upravo iz afektivnog razloga. Svrha ovakvok stava je naglašena poruka i nauk za dete od strane roditelja. Dete u ovakvim situacijama neće ponovo praviti slične greške, zapamtiće lekciju jer zna da je to bilo nepromišljeno i da se roditelj zbog toga zabrinuo.

  1. Savestan i konstruktivan Jednostavno razgovara sa detetom i od ljubavi preko razgovora dolazi do discipline. Ima redovan i konstruktivan pristup, ne postoji tabu tema u razgovoru, uvek je tu da sasluša dete i uvaži njegov stav i uz usmeravanje navede dete da dodje do najboljeg mogućeg rešenja za datu situaciju.

ZAŠTO I KADA RODITELJI VIČU NA SVOJU DECU?

Ako ne znate ko ste, pogledajte svoje dete.

Sada kada smo sve detaljno objasnilim dolazimo do konkretnog alata kako da rešimo odredjenu situaciju sa deteto. Roditelj prvo mora da prepozna ponašanje svog deteta. Uzme za primer neku čestu situaciju na primer, otimanje igračaka. Kako bi u ovoj situacij odreagovalo svako od dece navedenih roditelja? Da li bi se povuklo ili raspravljalo ili razgovaralo, ili plakalo ili fizički i verbalno vređalo?
Kada je to uradjeno, potrebno je da svoje dete zamisle u istoj situaciji. Kojoj od prethodno navedenih slika najviše odgovara  ponašanje deteta od tog tipa roditelja se počinje. Postoji velika mogućnost da je to tip roditelja koji ih opisuje. Treba da budu objektivni i iskreni prema sebi. Nema potrebe za ublažavanjem. Jedino realnim sumiranjem može se stvoriti jasna slika i na taj način napraviti prvi korak kako bi se pomoglo detetu da odraste u ličnost sa kvalitetnim, njemu svojstvenim, sistemima vrednosti.

Budite najbolja verzija sebe dok koračate sa svojom decom.
Od ljubavi preko razgovora do discipline.

Autor: Marijana Gavrilović

 

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Najčešći problemi sa stopalima leti: Kako ih sprečiti i rešiti

Najčešći problemi sa stopalima leti: Kako ih sprečiti i...

Čovek bez obaveza – Miroslav Ćurčić

Čovek bez obaveza - Miroslav Ćurčić. Miroslav Ćurčić nas...

Dobijate ono o čemu razmišljate

Dobijate ono o čemu razmišljate. Misli i načini razmišljanja...

Potomci ratnika Srbije prisustvovali prazničnoj liturgiji na Kalemegdanu

Potomci ratnika Srbije prisustvovali prazničnoj liturgiji na Kalemegdanu. I...