KOLUMNA: NEKI TO VOLE VRUĆE – „POVRATAK NA POSAO POSLE PRAZNIKA“

Praznici su uveliko prošli i skoro svi su se već vratili svojim poslovnim obavezama, ali nije na odmet da se još jednom podsetimo kako da lakše prionemo na posao posle ovog mini odmora i veselja.

Nije bitno da li radite u kancelariji ili od kuće, adaptacija na sam povratak poslovnim obavezama može biti teška i mučna, ma koliko voleli svoj posao (ili ne voleli). Par trikova samo za vas otkriva srpska Keri Bredšo.

Ono što je bitno jeste ambijent u koji se vraćate. Ako radite u kancelariji (ili od kuće) neka na vašem stolu budu sitnice koje će vam u momentu podići raspoloženje i volju za radom. To mogu biti neke motivacione poruke, bilo da ste ih kupili ili sami napisali i ukrasili. Sam pogled na rečenicu koja vama pomaže, biće dovoljan.

Uramljena slika dragih osoba ili kućnog ljubimca. Bitno je da vas oraspoloži kada počnete da upadate u minus fazu. Da vam izmami osmeh na lice.

Dobro je da imate i neku manju biljku u saksiji. Pored toga što će oplemeniti vaš radni prostor i ulepšati ga biće i vama od pomoći. Kada god osećate da vas umor savladava gledajte par minuta u tu zelenu biljku. Dokazano je da je zdravo za oči i za održavanje fokusa.

Kako bi mogli da budete produktivniji na poslu dobro je da dva do tri puta po desetak minuta prošetate po firmi, kući… bilo gde gde radite. Krvotok će vam se poboljšati a samim tim i memorija. Mini pauze za kafu, sok ili čaj svaki put kada osećate da vam fokus opada.

Ja radim od kuće i svoj radni prostor sam skockala tako da mi je prvenstveno funkcionalan, da mi je sve na dohvat ruke i da je vizuelno to ono što sam ja želela. I pored toga što sam za vreme praznika radila (doduše nešto manje nego obično) trebalo mi je vremena da se vratim svakodnevnim radnim aktivnostima i obavezama. Iako recimo znam da imam rok što se tiče nekog teksta ili neki drugi vid obaveza u magazinu, jednostavno nisam funkcionisala onako kako ja to umem. To me je izluđivalo. Koncentracija nula, inspiracija još gora, a vreme curi… Tada mi je palo na pamet da na papir stavim sve, stavku po stavku, šta će mi pomoći da se vratim na posao spremna i srećna.

Nakon toga krenula sam u akciju. Malo sam preuredila radni prostor, čisto da se oseti osveženje. Poslušala par motivacionih videa i ispisala poruke koje su mi bile jake. Tako motivisana upalila sam laptop i krenula. U početku je sve išlo dobro, ali sam brzo izgubila fokus, brže nego inače. Tada sam ustala i stavila vodu za kafu. Dok je voda polako ključala, ja sam se šetala po kući i dizala vibraciju stvarima koje me okružuju i koje volim. Popila sam kafu sa sobom u miru i tišini i vratila se za sto. Tada je iz mene krenula bujica reči koju nisam mogla da zaustavim.

Zbog svega toga smatram da je dobar radni prostor ključ dobrog rada…

Sledeća stavka, koja je takođe bitna, jeste to da sami sa sobom razgraničite da vas sada čekaju velike obaveze. Znam da nije lako kada ste se pre toga opustili i uživali u praznicima i prazničnom raspoloženju, ali neka vam baš to sećanje bude gorivo. Neka vas ono podstakne da radite više i bolje jer se vrlo lako može desiti da sledeće praznike dočekate unapređeni.

Čitajte knjige koje će vas opustiti, a ujedno i podstaći na rad i uspeh. Beležite svoje aktivnosti i produktivnost pa na kraju svake nedelje sumirajte rezultate. Neka vas to vuče da sledeće nedelje budete još bolji.

Organizujte pauze sa kolegama koji vam prijaju i čavrljajte o neobaveznim temama i tako ćete malo misli skrenuti sa posla.

Nadam se da će vam ovaj tekst pomoći makar stoti deo od onoga koliko je pomogao meni. Srpska Keri Bredšo ispija svoju kafu i ide da prošeta malo po kući jer je čekaju još dosta tekstova koje mora da napiše, a vi uživajte u svojim uspesima.

Autor kolumne: Lidija Gajić

 

 

 

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Zašto nam tuđi uspesi služe kao motivacioni podsticaj?

Zašto nam tuđi uspesi služe kao motivacioni podsticaj? Tuđi...

Ljubav je igra bez granica

Ljubav je igra bez granica. Upravo naiđoh na neke...

Voće koje podiže raspoloženje: Prirodni izvor sreće

Voće koje podiže raspoloženje: Prirodni izvor sreće. Kada se...

Zašto je seksualnost devojaka/žena sa invaliditetom tabu tema u 21. veku?

Zašto je seksualnost devojaka/žena sa invaliditetom tabu tema u...