KOLUMNA: KREATIVNA ZIMA ZA NAJMLAĐE KOLUMNA: KREATIVNA ZIMA ZA NAJMLAĐE
Priroda je zimi kao najlepši rudnik kristala. U velu smo najlepših prazničnih dana gde svako dete, a i odrasla osoba, uživaju u čaroliji koju... KOLUMNA: KREATIVNA ZIMA ZA NAJMLAĐE

Priroda je zimi kao najlepši rudnik kristala.

U velu smo najlepših prazničnih dana gde svako dete, a i odrasla osoba, uživaju u čaroliji koju donosi svaki novi trenutak sa sobom. Sreća i zahvalnost koju svi osećamo budi u nama onu iskonsku radost koju smo bezuslovno osećali svakoga dana kada smo i sami bili deca. Danas tu radost doživljavaju i naši mališani.

Da li su te lepote potpune i da li mi kao roditelji, vaspitači i učitelji dajemo svoj maksimum kako bi deca osetila prave čari prirode u zimu? Kako to možemo da znamo? Praznične radosti su same po sebi ispunjenje, ali pored tih lepih trenutaka oko ukrašavanja domova, šta je to što ispunjava dečiju potrebu za razvojem? Treba uskladiti lepo i korisno kako bi razvoj bio potpun.
Topao dom je zasigurno pravo okruženje gde će dete uživati u ovim hladnim danima, ali ne smemo zaboraviti i dragocenosti prirode. Roditelji izbegavaju da decu izlažu niskim temperaturama kako se ne bi razbolela, ali upravo je takva sredina pogodna za eliminisanje raznih virusa i bakterija koji se razmnožavaju u zatvorenom toplom prostoru prepunom ljudi.

Dečja igraonica ili priroda?
Iz straha da se dete ne razboli na niskim temperaturama, roditelji ih radije vode u dečije igraonice i zagušljive kafiće. Istina je takva da su upravo ta mesta izvor zaraza. U svemu treba biti umeren pa tako i u odabiru sredine. Pedijatri savetuju da je mnogo zdravije dete izvesti napolje i 20 minuta na svež vazduh nego čitav dan provesti u lavirintu i skačući po trambolinama. Fizički se mogu više aktivirati u tim objektima gde postoje razne kvalitetne sprave koje deci omogućavaju različite oblike kretanja kroz poligone i prepreke, ali da li je to najbolje što možemo ponuditi deci? Okruženi smo prirodom i njoj se prilagođavamo, tako je i svako biće predviđeno da u njoj provodi vreme.

Ukoliko je napolju kiša možete dete utopliti, spremiti gumene čizme i kabanicu i istraživati barice i kapi kiše koje obasipaju čitavo okruženje.
Ukoliko je napolju sneg, temperatura je ispod nule, dakle, dete treba slojevito obući i utopliti, ali ne preterivati da se i samo ne bi preznojilo što dovodi do rizika od prehlade. Kapa, rukavice i šal preko usta sasvim su dovoljni kako bi dete bilo zaštićeno od hladnoće.  Topla obuća i garderoba koja ne propušta vlagu. Čak i onima najmlađima ne smetaju ovakve temperature ako je garderoba adekvatna i ako se ne provodi previše vremena napolju. Svež vazduh je neophodan za dete. Sunčeva svetlost pored prirodnog izvora svetlosti koji hrani foto ćelije, zaslužna je i za kvalitet dečijeg vida. Tako se vid kratkovide dece brže kvari tokom zime jer roditelji izbegavaju boravak u prirodi za decu. Tj, izlaganje sunčevoj svetlosti dovodi do sporijeg napredovanja kratkovidosti.

Ukoliko su napolju niske temperature, bez snega i kiše sasvim je dovoljno da dete bude obučeno u toplu garderobu i sa kapom, šalom i rukavicama.  Lagane šetnje po svežem vazduhu idealne su za jačanje dečijeg imuniteta, za poboljšanje cirkulacije i stimulisanje respiratornih sistema na pravilan rad.


Od 15 do 40 minuta dnevno poželjno je da dete boravi napolju. Ako primetite da dete izražava drhtanje, naravno da ćete ga uvesti unutra čim to uočite. Ali dok ste napolju potrudite se da to bude prava bajka. Kao što u jesen možete uživati u igrama u sakupljanju jesenjh plodova, tako i zimi možete organizovati igre koje se svode na upoznavanje zimskih čarolija.

-kako se biljke ponašaju u zimu, kako spavaju
-da li im je hladno, da li postoji lišće i zašto ga na drveću nema
-kako se životinje snalaze za hranu
-koje životinje vole zimu, koje je ne vole
-ima li ptica zimi
– kako možemo pomoći životinjama koje su same napolju
-šta je to sneg, zašto se topi, šta možemo od njega napraviti
-tragovi u snegu (igre o traganju za zakopanim blagom u snegu pomoću tragova)
-igre sa drugarima u snegu
-šta se dešava kada sneg poprskamo tečnom bojom
-da i vidimo bare u isto vreme kada ima i snega
-u šta su se pretvorile bare i zbog čega
-šta se dešava kada sneg stavimo pored peći

Pomoću ovih pitanja možete organizovati raznolike aktivnosti u prirodi koje će deci biti vrlo podsticajne i interesantne. Nakon ovih razonoda dete uvedite u kuću i odmah ga presvucite u suvu i toplu odeću. Operite ruke umijte lice- ovo je navika koju kod dece treba osvestiti pogotovo kada vrebaju zaraze i vrusi. Zatim, skuvajte mu čaj, neka se zagreje i prilagodi sobnoj temperaturi, a zatim ga nahranite jer hladnoća i fizička aktivnost ubrzavaju rad metabolizma i potrebno je uneti dovoljno vitamina radi jačanje imuniteta. Kada ste sve ovo obavili, možete se posvetiti igrama u svom domu. Poželno je sumirati utiske iz igre u prirodi kroz neki oblik povratne informacije. Možete:

-napraviti ogled sa snegom ili ledom i sa bojama
-napraviti sneg od raznih strukturiranih materijala (vate, stiropora, papira..)
-crtati prirodu zimi, aktivnost koju dete naviše voli u ovim danima…
-praviti hranilice za životinje koje ne mogu da se same snađu za hranu
-crtajte raznim tehnikama prirodu u zimskim danima
-pravite od krep papira garderobu koja se koristi kada je napolju jako hladno
-crtajte zajedno hranu koju treba da unosimo u svoj organizam kako bismo bili zdravi…

Kada dobijete ove povratne informacije, znaćete da ste dali svoj maksimum kako bi deca osetila prave čari prirode u zimu. Na ovaj način upotpunićete prizor koji ulepšava okićen dom i svi Novogodišnji i Božićni praznici.
Uživajte u svakom trenutku sa svojom decom maksimalno, od srca Vam to želim.

Autor: Dipl. vaspitač, Marijana Gavrilović

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *