KOLUMNA: KAKO PROVODITI VREME SA SVOJOM DECOM? KOLUMNA: KAKO PROVODITI VREME SA SVOJOM DECOM?
Većina će na ovo pitanje odgovoriti- kvalitetno. Šta podrazumeva kvalitetno provedeno vreme sa decom ? Deca osete. Njih možete slagati rečima, slatkorečivim, ali deca... KOLUMNA: KAKO PROVODITI VREME SA SVOJOM DECOM?

Većina će na ovo pitanje odgovoriti- kvalitetno.
Šta podrazumeva kvalitetno provedeno vreme sa decom ?

Deca osete. Njih možete slagati rečima, slatkorečivim, ali deca osete vašu ljubav kao i sve ono što vas tišti, upravo zato što su čista i otvorena da vide ono što jeste. Ovo je važno jer, ako želite da uklopite obaveze i vreme samo za svoju porodicu, nemojte pokušavati da ih prevarite tako da se oni nađu na dnevnoj listi za uraditi kao da su obaveza jer ćete se i sami tako ophoditi prema njima, kao da samo čekate da se i taj deo odradi kako treba. Dom treba da bude mesto gde ćete se najradije vraćati kada sve obaveze odradite. Mesto gde ćete biti najiskreniji i otvoreni za davanje i pružanje nesebične ljubavi. Kako onda ovu idiličnu sliku uklopiti u stvarnost kada se obaveze nižu i svi smo uslovljeni vremenom, kako ne gledati na sat?
Postoje dva načina kako možete provesti vreme sa svojom decom.

  1. Provodite i organizujte kvalitetno zajedničko vreme
  2. Zaboravite na kvalitetno zajedničko vreme

Većina će se složiti da je prva opcija poželjna dok je druga neprihvatljiva. Ja ću vam sada reći da je obrnuto!

Kako?!

Razjasnimo šta podrazumeva  provoditi i organizovati kvalitetno zajedničko vreme:
– Trudite se da deci obezbedite raznolike oblike zabave
– Vodite ih svake subote u dečju igraonicu
– Organizujete nedeljni ručak za celu porodicu
– Idemo za nekoliko dana na more, tamo ćemo se igrati
– U dogovoru sa supružnikom dok malađe dete spava, Vi imate tih sat vremena za starije dete da se sa njim igrate
– Posle vrtića/ škole, provodite pola sata sa detetom u parku…
Sve je ovo lepo i sve je ovo lepo osmišljeno sa strane roditelja koji se trude da budu što bolji roditelji i to se vrlo ceni.

Ali, šta je onda ovde pogrešno? Zašto Vam je moj savet da zaboravite na kvalitetno zajedničko vreme? Upravo zato što je ograničeno i isprogramirano. Deca nisu posao koji treba da se “odradi”. Treba organizovati raznolike oblike zabave i treba obezbedti različite situacije pomoću kojih će deca upoznati svet koji ih okružuje, ali šta je sa običnim trenucima?

Deci ste potrebni svakoga dana za život, za sitnice, za radost, za jednostavne aktivnosti.
Umesto da za starije dete odvojite tih sat vremena kada mlađe dete spava, budite uz njega i kada se sprema za školu i kada se kupa i sprema za spavanje i kada treba da se priprema nedeljni ručak. Uključite svoje dete u pripremu, neka zajedno sa Vama ulepša te obične momente koje niko ne vidi. Upravo je u tome suština. Deci ste potrebniji u tim običnim trenucima koji nisu isprogramirani. Nije neophodno priređivati im “kule i gradove”, zato nema veze u kakvoj ste finansiskoj mogućnosti. Deci ste potrebni VI KAO RODITELJI i Vaša ljubav koju možete pokazati na tako prirodnim primerima. Samo shvatite da dete po prirodi prati svoja osećanja, a to bi trebalo i Vi da uradite. Kada vam dete traži pažnju, a vi imate pregršt obaveza po kući pa je po vašem mišljenju ispravnije reći da ćete se kasnije igrati ili kasnije pogledati šta je sastavilo od konstruktora ili napravilo od plastelina, a da sada morate da sredite kuću… Da li su ta zavesa koja treba da se opere i ti sudovi u sudoperi preči od života i vaspitanja naše dece???  Nisu.

Deca će da odrastu vrlo brzo, a tada će vam biti žao što je preča bila zavesa od dečije konstantne potrebe za pažnjom. Naravno, deca treba da se uče strpljenju, ali kada govorimo o organizaciji vremena, jasno vam je zašto kažem da treba da zaboravite na kvalitetno zajedničko vreme. Upravo zato što ste deci potrebni  VI i to u jednostavnim svakodnevnim aktivnostima koje čine osnovu za život svakog čoveka pa tako i deteta.

Autor: Dipl. vaspitač, Marijana Gavrilović

  • Gora Zivadinovic

    December 31, 2018 #1 Author

    bas tako, ceo zivot sam radila i kako vi kazete cistila kucu, sada mi je zao.Ali yato sam sada ispravila gresku iz mladosti.Kad sam sa unucicima sve ostavim i samo se njima posvetim.To je zivot.bravo za tekst.

    Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *