KOLUMNA: ISPITIVANJE GRANICA

Ponekad izgleda kao borba sa vetrenjačama kada vaš mališan sprovodi u delo njemu jednu od najinteresantnijih aktivnosti, ali zasigurno i vrlo važnu za rast i razvoj.

Ispitivanje granica kod roditelja detetu pomaže da uspostavi repere i jasnu sliku o socijalnom i emocionalnom razvoju.

Okolina ovo često meša sa nedoličnim ponašanjem deteta i nesavesnim vođenjem roditelja, ali istina je ta da kroz ovaj proces treba da prođu sva deca, a sa njima i njihovi roditelji. Kada bismo zamislili da je sve oko nas plave boje i da smo mi sami te boje, kako možemo stvoriti sliku o sebi ko smo zapravo, ako nema kontrasta? Kako da znamo ko smo, ako ne postoji nikakva granica. Kako dete da zna šta sme, a šta ne sme, ako ne ispita te granice. Dete tako istražuje. Dete  na taj način izgrađuje sopstveni sistem vrednosti. S toga, dragi roditelji i dragi posmatrači, dozvolite detetu da upozna ovaj svet. Vodite ga, nemojte mu sve braniti, budite strpljivi i uživajte u njegovom odrastanju. Istraživanje– to je način na koji deca upoznaju ovaj svet. Za nas odrasle se mnoge pojave podrazumevaju. Znamo da ne smemo dirati struju kao i kućne aparate mokrim rukama, znamo da alu folija služi za uvijanje hrane, znamo da se fleke na zidu teško skidaju, ali naši mališani to ne mogu znati sami od sebe.
Napete situacije nastaju kada su deca previše mala da bi razumela šta tačno želimo da im saopštimo, ali dovoljno sposobna da ipak isprobaju ono šta su naumila. Roditelji viču kada su nemoćni, a svaki roditelj samo želi da dete bude bezbedno.

Iz ovoga dolazimo do zaključka da roditelji dozvoljavaju svojoj deci sve, samo da se ne povrede. Zbog čega onda roditelji viču na decu kada odviju celu rolnu papira po kući ili kada plastelin izlepe po pločicama i zidovima cele kuće?
Ipak je roditeljima bitno još nešto pored bezbednosti dece, a to je da se zna sa čime se treba igrati, a sa čime ne. Roditelji to znaju, ali kako dete može da zna kad nije probalo?

Razlog tome je sposobnost odraslog da vrlo dosledno može zamišljati određene situacije i tako ih poimati, dok je kod dece, pogotovo ranog uzrasta, ova radnja nezamisliva. Dete od 3 godine ne može rešavati situacije misaonim putem- neophodno je sredstvo. Deci je vrlo važno da koriste svoja čula i na taj način upoznaju svet oko sebe. Tako je vrlo velika značajnost te odmotane rolne papira i eksperimentisanje sa kuhinjskom folijom i bojama.
Kada ovo shvatite nadam se da ćete imati više strpljenja za svoje mališane i njihove dugodovštine.

Kada kažete –NE- nečemu što je opasno, pronađite način da dete shvati zašto to nije bezbedno. Toliko je edukativnog sadržaja koji potpomažu ovom odgonetanju da je samo potrebno malo strpljenja, snalažljivosti, doslednosti i posvećenosti da uz ljubav dete uvedete u ovaj svet korak po korak.

Pogledajte svet njegovim očima.Tako je čaroban i interesantan.

Autor: Marijana Gavrilović, dipl. vaspitač

 

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Nadahnuti promenom: Aktivizam kao odgovor na društvene nejednakosti

Nadahnuti promenom: Aktivizam kao odgovor na društvene nejednakosti. Danas...

Transformišite svoj stil! Ključni saveti za urbani letnji izgled

Transformišite svoj stil! Ključni saveti za urbani letnji izgled....

Slatko od jagoda sa čia semenkama i rozetlom

Slatko od jagoda sa čia semenkama i rozetlom. Da...

Popularnost bezmetalnih krunica: Kako jednostavno postići holivudski osmeh

Popularnost bezmetalnih krunica: Kako jednostavno postići holivudski osmeh. Uspešna...