KOLUMNA: “DISCIPLINA BEZ STRESA” KOLUMNA: “DISCIPLINA BEZ STRESA”
Kada spomenemo disciplinovanje dece, prva pomisao je vojnički režim koji je gord, surov i neprijatan. Ovakav pristup je nesumnjivo stresan kako za decu tako... KOLUMNA: “DISCIPLINA BEZ STRESA”

Kada spomenemo disciplinovanje dece, prva pomisao je vojnički režim koji je gord, surov i neprijatan. Ovakav pristup je nesumnjivo stresan kako za decu tako i za roditelje.

Da li mora da bude tako?

Danas ću vas upoznati sa lepšom, prijatnijom i poželjnijom stranom ovog dela u vaspitanju dece.

Hajdemo prvo da se upoznamo sa tim šta disciplina zasigurno nije:
1. Kažnjavanje
2. Neprijatan napor Sila nam je potrebna samo kada želimo da učinimo nešto loše, za sve ostalo dovoljna je ljubav- Čarli Čaplin
3. Podređenost dece roditeljima sa čuvenom rečenicom Zato što ja tako kažem.
4. Izduvni ventil– ljudi udaraju tamo gde će im biti oprošteno, a deca kao nesebična bića koja nas bezuslovno vole i veruju nam, ne treba da budu žrtva nečijih loših dela, pa ih kao takve treba poštedeti nezasluženog besa roditelja, za koji su krivi šefovi, partneri, kolege i slučajni prolaznici.
5. Etiketiranje dece često roditelji nesvesno čine. Misleći na neko nestašno delo deteta, roditelji upute grdnju kroz reči NISI DOBAR ili LOŠ SI, što je potpuno pogrešno. Tada dete stiče utisak o sebi da je sve što je do sada radilo pogrešno i loše i da se sve dobro baca u vodu, a ono je samo mislilo da je odabrani način najbolji da nešto iskaže. Umesto osuda na ličnost deteta, roditelj treba da uputi sugestiju na konkretno ponašanje, npr. To što si sada uradio nije bilo lepo.

Sada kada znamo šta disciplina nije, vreme je da se posvetimo onim prijatnim i poželjnim stranama ovog poglavlja u vaspitanju, koji ume često da izmakne roditeljima. Uglavnom zato što su pod stresom i zato što iz očaja i straha ne vide ispravan put koji zasigurno nose u svom srcu.
Dragi roditelji, pre nego što na prvu loptu odreagujete na neko nestašno ponašanje deteta imajte ove stavke u vidu:
1. Dete je odreagovalo na situaciju onako kako je mislilo da je najbolje, dakle, nije namerno pogrešilo- Naučite ga tom koje su prave vrednosti i osvestite kod svoje dece osećaj za pravično i moralno.
2. Objasnite detetu šta su to posledice i naučite ga da pre nego što nešto uradi dobro razmisli o posledicama jer će ih bez izuzetaka samo snositi.
3. Ako postepeno radite na socijalizaciji svog deteta, izbeći ćete neprijatne moment u super marketima ŽELIM SADA OVDE SVE I ODMAH. Dakle, ako se ovakva scena dogodi, umesto što optužujete svoje dete, razmislite da li ste ga prethodno naučli strpljenju.

Suština svega je da na vreme postepeno dete pripremate za život. Disciplina nije potpuni autoritet, ona treba predstavljati konstruktivni razgovor između roditelja i dece. Odnosi se zatežu onog trenutka kada lekcija nije prenešena i naučena, a neprijatna situacija nastane. Zato, razgovarajte sa svojom decom. Predočite im šta se dešava kada nekoga namerno uvrede ili povrede, ili, pak, ne odrade svoje obaveze ( skupe igračke, operu ruke, pozdrave starije, budu pristojni, ne urade domaći..), svaka od njih nosi sa sobom posledicu koja će biti prijatna pohvala ili neprijatan osećaj neodgovornosti. Naučite decu da razviju osećaj za ispravno i da traže odgovore, ako im nešto nije jasno.

Svakako da ne možete svo iskustvo i znanje preneti na svoje mališane, životne lekcije umeju biti grube i neizbežne, ali se potrudite da pripremite ove male ljude velikog srca da na ispravan način pristupe raznim životnim situacijama i da uvek budu najbolja verzija sebe.
U suprotnom, ovakve propuste i roditelje i decu mnogo će koštati u životu, jer se stečeno vaspitanje i usvojeni sistemi vrednosti samo umnožavaju. Šta sejemo to i žanjemo. Uradimo to tako da budemo ponosni na plodove svog rada.

Autor: Marijana Gavrilović, dipl. vaspitač

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *