KOLUMNA: „DA LI REIKI IMA PLACEBO EFEKAT ILI JE UČINAK STVARAN“?

Nekad su znali da mi kažu kako Reiki deluje po principu placebo efekta. Ubediš sebe da deluje i onda deluje. Međutim, to nije istina. Pre svega da je tako, ne bi bio priznat kao tradicionalna metoda lečenja od Ministarstva zdravlja Srbije pa i drugih širom sveta.

Reiki zaista ima stvaran učinak bilo da radimo tretman u direktnom kontaktu ili na daljinu ili da ga radite sami sebi.  I tome svedoče mnoga iskustva kako u mojoj desetogodišnjoj praksi tako i liniji mojih Reiki učitelja pa i drugih takođe. Deca i životinje su sjajan primer da Reiki ne deluje kao placebo jer se kod dece može trenutno osetiti poboljšanje. Može i kod odraslih naravno ako ne izblokiraju dejstvo Reikija.

Na koji način neko može izblokirati učinkovitost Reiki tretmana? Preveliko očekivanje ili neverovanje u delotvornost su dva načina na koje primalac može izblokirati dejstvo Reikija. Niti Reiki niti će se Reiki terapeut truditi da dokažu suprotno. Ako ne verujete ili ne želite da verujete onda ste već doneli odluku o tome i tu se proces završava. Ali ako se otvorite i dozvolite da osetite bez sumnje, pa čak i bez verovanja u delotvornost, prosto samo održite otvorenost da doživite, iskustite blagodeti Reikija za dati trenutak onda ćete svakako iskusiti. U kojoj meri će Reiki delovati to zavisi od svakog pojedinca i naramka svesnog i podsvesnog koji je pojedinac doneo sa sobom. Taj naramak ne zavisi mnogo od starosti krštenice jer nekad i mlađa persona može proživeti svašta nešto, nakupiti se svesnih i nesvesnih trauma, dok neko stariji može proći u životu lakše. Pravila nema osim da je svaki pojedinac nauka za sebe i tako mu/joj i pristupam. I sve te traume ako se ne rešavaju iz našeg duhovnog tela se vremenom spuste na fizičko telo pa se zato kaže da je bolest energetska blokada koja se spustila na telo. Kako je sve energija, i  fizičko telo je energija samo drugačije manifestovana,  pa otuda Reiki i jeste vrlo primenljiva metoda isceljivanja na svakog čoveka bez obzira na pol i starosnu dob, tj. svako živo biće.

Šta su to prevelika očekivanja? Na primer kada neko misli da će mu jedan Reiki tretman rešiti sve probleme, ispuniti određene želje, bilo da govorimo o fizičkom telu ili o nekim drugim poljima u životu. Ali to tako ne ide. Pre svega jedan tretman može odelovati naravno, ali ne uvek i rešiti neki problem, naročito ako je problem većih razmera, u smislu težih blokada, ili teže bolesti i tako dalje. Reiki deluje to je činjenica, ali deluje i na uzrok što je mnogo važnije od samo saniranja posledice. I ako pojedinac nije spreman na promene onda je teže izvodljivo da Reiki odeluje u punom inetezitetu. Šta podrazumevaju te promene? Okretanje duhu, čišćenje emotivnih i mentalnih uzroka koji su doveli do neke stagnacije, izazova za rešavanje. Nedavno mi je bila devojka na tretmanu. Došla je potpuno otvorena da oseti Reiki bez ikakvih očekivanja. Rekla mi je da je još davno čula za Reiki ali je na tome ostalo dok joj nedavno u veterinarsku ordinaciju nije došla osoba koja je pomogla životinji Reikijem. Ona je bila oduševljena time jer kako kaže: „Pored svog znanja i medikamenata ja nisam uspela da pomognem životinji ali Reiki jeste.“ I tada me je pronašla po preporuci i zakazale smo prvi tretman u direktnom kontaktu.

Izuzetno lepo ga je primila. I pre nego što smo počele dok smo sedele i pričale upitah je kako je sa ginekološke strane kod nje. Kaže da je sve u redu. Međutim dok smo radile, između ostalog, dok sam bila iznad donjeg stomaka pitam  je da li postoji cista na jajniku, ona mi potvrdi. Pitam da li ima bolne menstruacije, ona mi potvrdi. Ja je podsetim na razgovor pre tretamana i malo se nasmejemo, a onda nastavimo sa radom i sa otpuštanjem onog što je dovelo do toga. Dalje smo nastavile sa radom na daljinu. Nakon drugog tretmana se setila da mi kaže da je između ta dva dobila ciklus i da prvi put posle baš baš mnogo godina nije popila lek protiv bolova. To je samo jedan od mnogih primera učinkovitosti Reikija. Šta znači to otpuštanje? Razgovarale smo o bolnim situacijama kroz koje je prošla a koje joj svesno nisu bile na pameti, koje su ostale potisnute u podsvesti do kojih smo došle tokom tretmana. Prihvatila ih je pa je usledio boljitak.   To su te promene koje prosto moramo načiniti mentalno da bi Reiki istinski odelovao za naše najviše dobro.

Više o učinkovitosti Reikija sledećeg petka. Primeri iz prakse delotvornosti Reikija kod dece i životinja, u partnerskim odnosima i tako dalje.

Svako dobro Bog vam dao.

S ljubavlju,

Autor: Sanja Dejanović

www.reikiskolica.org

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Kupaći & leto sa Liscom

Kupaći & leto sa Liscom. Lisca i ove godine...

Pripremite pileća krilca kao u najboljim KFC restoranima

Pripremite pileća krilca kao u najboljim KFC restoranima. Od...

Poverenje kao ključna karika između međuljudskih odnosa i komunikacije

Poverenje kao ključna karika između međuljudskih odnosa i komunikacije....

Queen Sensation na drugom izdanju Wine & Music Festivala

Queen Sensation na drugom izdanju Wine & Music Festivala....