KOLUMNA: BITI ODRASTAO NIJE ISTO ŠTO I BITI OZBILJAN KOLUMNA: BITI ODRASTAO NIJE ISTO ŠTO I BITI OZBILJAN
Da li se vaša deca smeju i kikoću dok vas imitiraju? Igre uloga jedne su od omiljenih razonoda dečjeg skromnog života. Pomoću njih ona... KOLUMNA: BITI ODRASTAO NIJE ISTO ŠTO I BITI OZBILJAN

Da li se vaša deca smeju i kikoću dok vas imitiraju?

Igre uloga jedne su od omiljenih razonoda dečjeg skromnog života. Pomoću njih ona se izopštavaju iz situacija, dovoljno da budu bezbedna, ali ipak i vrlo dosledno užive u ulogu da osete emocije i suštinu koju živi određeni lik. Zato Vas sada pitam, da li je i Vaše dete imalo ovakve episode? Kakvi ste bili? Da li vam se dopala osoba koju imitiraju?

Druga važna misao zasigurno je da ukoliko ne znate ko ste, samo pogledajte svoje dete.
Deca žive po modelu i upijaju kao sunđeri. Tako pre nego što prionite vaspitanju svoje dece, želim da vaspitate sebe.
Nemojte se uvrediti gore navedenim. Zaista je jako važno da prvo sami živimo vrline koje želimo osvestiti kod svoje dece.

Šta znači Biti odrastao nije isto što i biti ozbiljan?
Odrasli neretko zaborave važnost igre i zabave. Ne kaže se bez razloga da se treba uzdići na dečji nivo.  Kroz odrastanje, školu, fakultet, volontiranje, posao, mi pokušavamo da se socijalizujemo i uklopimo. Sve ove ozbiljne promene kroz institucije od nas zahtevaju da određeni stepen odgovornosti i samim tim ozbiljnosti. Sve je ovo prihvatljivo u granicama normale, kada su važni poslovni dogovori u pitanju, ali situacija nastaje onog trenutka kada ovakav model ponašanja i pristupa projektujemo u svakodnevnom životu. Odrasli se zaborave. Ja se lično vodim time da  i  na poslu u svojoj stvarnosti i svesti zadržim dozu  iskrene zabave i radosti, jer koja je svrha dana i bilo koje aktivnosti bez osmeha iz srca i zadovoljstva? Volite se! Grlite se! Smejte se! Svaki je momenat prikladan za radost. Kada kažete da nemate vremena za to, ja Vam kažem da nemate vremena da se NE veselite! Deca sve vide i osete. Budite promena i primer koji želite da živi u njima. Odrasli mogu biti  i raziragani, ali i ozbiljni, a deca poznaju samo šapat srca- iskrenu radost. Vratite se na pravi put. Uživajte sa svojom decom i u svakom trenutku koji Vam život donosi. Od srca vam to želim!

Autor: Marijana Gavrilović, dipl. vaspitač

  • Gora zivadinovic

    November 30, 2019 #1 Author

    Divno napisano,bas tako i treba da se ponasamo i živimo.Sve pohvale.

    Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *