Koliko smo slobodni u izražaju?

*Prvi slučaj u kom nam manjka slobode u izražaju je kada nismo sposobni da ispoljimo sebe, stavove, mišljenja i trenutna stanja. U ovom slučaju osećaj neadekvatnosti je taj koji nas sputava u deljenju sopstvenih gledišta. Tada deluje kao da ne verujemo da su naša mišljenja i stavovi vredni, pa ćutimo umesto da uzmemo učešće u razgovoru. Ovde se ne radi o slušanju, koje deluje učtivo, već o stvarnoj nesposobnosti izražaja. Zašto se plašimo posledica iznošenja sopstvenih ideja? Da li se bojimo da ćemo ispasti glupi ili nedovoljno dobri u nečijim očima? Zašto, ako u suštini znamo i osećamo da je naše mišljenje vredno?  Ključ rešavanja ovog problema je probuditi odgovornost da naše mišljenje vratimo kolektivu. Naše nezavisno mišljenje, kao i mišljenje svake osobe  u ovom društvu  je važno i treba da bude izrečeno, uvek će doći do onoga kome je potrebno. Ako ga prećutkujemo, pored toga što stvaramo sebi energetske blokade, ostavljamoi  kolektiv uskraćen.

*Drugi slučaj je nekonformista u reakcijama na druge  (umesto da jednostavno izražavamo sebe).

Da li konstantno tražimo pravo na nezavisno mišljenje, a ne posedujemo disciplinu prilikom izražavanja tog prava? Da li često protivurečimo tuđim gledištima samo zato što imamo prava na to i ako svi kažu da, mi ćemo reći ne? Ukoliko prepoznamo da je odgovor da  –  zapravo smo zarobljeni u borbi za pravo da budemo slobodni.  Nema nikakvog smisla boriti se za pravo na slobodu, zar ne?

Takodje, vezivanje za bilo koje gledište, zadrtost u bilo kom stavu, alternativnom ili konvencionalnom, podjednako nam uskraćuje slobodu izražaja i komunikacije.

Autor: emocionalno.osnazivanje

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Kako da se vaš restoran izdvoji od konkurencije?

Kako da se vaš restoran izdvoji od konkurencije? U...

Aromatični sočni marokanski kolač

Aromatični sočni marokanski kolač. Od griza, obilato preliven slatkim...

Napredak kroz dobrobit: Kako podržati mentalno zdravlje na radnom mestu?

Napredak kroz dobrobit: Kako podržati mentalno zdravlje na radnom...

Koja oprema vam je potrebna za pružanje usluga pedikira?

Koja oprema vam je potrebna za pružanje usluga pedikira?...