Koliko smo slobodni u izražaju?

*Prvi slučaj u kom nam manjka slobode u izražaju je kada nismo sposobni da ispoljimo sebe, stavove, mišljenja i trenutna stanja. U ovom slučaju osećaj neadekvatnosti je taj koji nas sputava u deljenju sopstvenih gledišta. Tada deluje kao da ne verujemo da su naša mišljenja i stavovi vredni, pa ćutimo umesto da uzmemo učešće u razgovoru. Ovde se ne radi o slušanju, koje deluje učtivo, već o stvarnoj nesposobnosti izražaja. Zašto se plašimo posledica iznošenja sopstvenih ideja? Da li se bojimo da ćemo ispasti glupi ili nedovoljno dobri u nečijim očima? Zašto, ako u suštini znamo i osećamo da je naše mišljenje vredno?  Ključ rešavanja ovog problema je probuditi odgovornost da naše mišljenje vratimo kolektivu. Naše nezavisno mišljenje, kao i mišljenje svake osobe  u ovom društvu  je važno i treba da bude izrečeno, uvek će doći do onoga kome je potrebno. Ako ga prećutkujemo, pored toga što stvaramo sebi energetske blokade, ostavljamoi  kolektiv uskraćen.

*Drugi slučaj je nekonformista u reakcijama na druge  (umesto da jednostavno izražavamo sebe).

Da li konstantno tražimo pravo na nezavisno mišljenje, a ne posedujemo disciplinu prilikom izražavanja tog prava? Da li često protivurečimo tuđim gledištima samo zato što imamo prava na to i ako svi kažu da, mi ćemo reći ne? Ukoliko prepoznamo da je odgovor da  –  zapravo smo zarobljeni u borbi za pravo da budemo slobodni.  Nema nikakvog smisla boriti se za pravo na slobodu, zar ne?

Takodje, vezivanje za bilo koje gledište, zadrtost u bilo kom stavu, alternativnom ili konvencionalnom, podjednako nam uskraćuje slobodu izražaja i komunikacije.

Autor: emocionalno.osnazivanje

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Šta čitati ove zime?

Šta čitati ove zime? Zima mi je oduvek bila...

Alternativne terapije za ublažavanje bolova u zglobovima kod osteoartritisa

Alternativne terapije za ublažavanje bolova u zglobovima kod osteoartritisa....

Da li je i on bolestan?

Da li je i on bolestan? Polako se približavamo...

Kako ubijaju dobre devojke – YA roman za sve ljubitelje dobrih misterija

Kako ubijaju dobre devojke - YA roman za sve...