KOLIKO SMO INFORMISANI O FONDOVIMA EU ?

Ono što predstavlja veliki izazov ovde kod nas, u Srbiji, kao jednoj od predpristupnica EU, jeste nedovoljna neinformisanost velikog broja ljudi. Naime, pored neinformisanosti o načinima, tehnologiji i kvalitetu informacija, naši ljudi nemaju ni jasnu predstavu o  politici EU niti o evropskim standardima generalno. Poslednje navedeno, pokazalo se, na osnovu iskustva iz dugogodišnje prakse, kao problem svake zemlje pristupnice EU.

 

 

Kako bi osnažili kapacitete i potencijale koje imamo i da bi se osigurao primeren kvalitet i standard života naših građana, te na taj način privukla značajnija finansijska sredstva od raznih donatora, neophodno je omogućiti bolju informisanost. Takođe neophodno je u značajnoj meri ojačati i određene organizacione kapacitete, kako bi upravljački organi relevantnih institucija bili više na usluzi svojim članicama, u smislu adresiranja njihovih potreba, informisanjem putem web sajta o raznim programima i projektima, kao i privlačenju fondova i upravljanju iznosima dobijenih sredstava. Na taj način, doprineli bi povećanju konkurentnosti i produktivnosti u svim sferama života, kao i bržem i kvalitetnijem razvoju potencijala naše države.

Osnovna uloga predpristupnih fonodva je da predstavljaju sponu između građana i nadležnih državnih institucija, EU organa i sličnih organizacija u Srbiji. Najefikasniji način za ispunjavanje ove uloge je konstantna mentorska i edukativna podrška našim ljudima.

Srbija  raspolaže potrebnom opremom, prostorom i kadrovskim kapacitetima pa zašto onda ne iskoristiti mogućnosti koje nam se pružaju ?!

 

Autor: Ivana Živanić

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Najčešći problemi sa stopalima leti: Kako ih sprečiti i rešiti

Najčešći problemi sa stopalima leti: Kako ih sprečiti i...

Čovek bez obaveza – Miroslav Ćurčić

Čovek bez obaveza - Miroslav Ćurčić. Miroslav Ćurčić nas...

Dobijate ono o čemu razmišljate

Dobijate ono o čemu razmišljate. Misli i načini razmišljanja...

Potomci ratnika Srbije prisustvovali prazničnoj liturgiji na Kalemegdanu

Potomci ratnika Srbije prisustvovali prazničnoj liturgiji na Kalemegdanu. I...