Koliko grešimo kada je u pitanju kupovina igračaka za decu?

Dečije igračke su uvek aktuelne. Iako se najviše kupuju u toku novogodišnjih praznika, deca širom sveta svakodnevno dobijaju na poklon neke od njih. Mnoga deca sama “zarađuju” za omiljenu igračku, dok nekima jednostavno “padaju s neba” samom činjenicom da su nečije dete, odnosno unuče. Kupuju ih i tetke i strine i ujaci, ali najčešće ih kupuju roditelji, kao i bake i deke.

Preterivanje ili stvarna potreba za kupovinom

Često mnogi preteruju u kupovini igračaka za decu. Razloga je više. Neretko roditelji zapravo kupujući deci zapravo uzimaju igračke koje predstavljaju njihove neispunjene želje iz detinjstva. Svako preterivanje je pogrešno, pa tako i ovo, jer deca mogu doći u situaciju da ne znaju da cene i novac i igračke, misleći da je sasvim prirodno da im se svakodnevno kupuje.

Igračke za decu kao nagrada

Često usled postignutih dobrih rezultata u školi ili lepog ponašanja stariji nagrađuju decu igračkom. Dobro je da dete zna da će biti nagrađeno ukoliko usvoji određeni prihvatljiv model ponašanja, baš kao i ako postigne dobre rezultate u školi i na drugim poljima, ali, da li to uvek mora biti nagrada koja podrazumeva kupovinu?

Mališani treba da štede za igračku

U našoj zemlji deca često dobijaju novac od baka i deka i rođaka što za rođendane, ali i u brojnim drugim prilikama. U mnogim zemljama ovakav sistem nagrađivanja je neprihvatljiv, jer tamo vlada uverenje da bi deca trebalo da zasluže, odnosno da zarade novac.

Neretko mališani štede za određenu igračku tako što se trude da obavljaju kućne poslove, a kao nagrada im sledi novac. Kada skupe dovoljno spremni su da kupe igračku, koju su u ovom slučaju zaradili. Ovaj model je dobar iz više razloga: sa jedne strane, na taj način se deca uče da novac ne pada s neba, ali i da bi trebalo da štede i planiraju ne bi li ostvarili neke svoje želje.

Devojčice vole kreativne, ali i edukativne igračke

Devojčice vole kreativnost i stvaralaštvo i zato su za njih odličan poklon igračke poput grnčarskog seta. Iako većina devojčica voli da raste uz omiljene plišane drugare ili lutke, to ne znači da za njih nisu i eduakativne igračke poput, na primer, seta za nauku i istraživanje koji se često, nepravedno, u prodavnicama igračaka nalazi u okviru polica namenjenih igračkama za dečake.

Čini se da se dečije igračke za devojčice i dečake ne razdvajaju dok su u pitanju igračke za bebe i todlere, počevši od umetaljki za sasvim male bebe, preko muzičkih igračaka i konstruktor setova, ali, kako deca rastu, za devojčice se izdvajaju lutke i kreativni setovi, dok se za dečake izdvajaju autići i edukativne igračke.

Igračke za dečake nisu samo autići i oružje

Iako su među omiljenim i svaki ih mališan ima, igračke za dečake, poput autića i oružja nisu jedini izbor. U zavisnosti od uzrasta, dečaci imaju velika interesovanja poput alata, akcionih figura, staza i garaža. Oni vole da budu u ulozi poznatih heroja, pa su im dragi i kostimi za maskenbal. Dečacima se češće kupuju muzičke igračke, jer su oni skloniji udaranju u bubnjeve, sviranju harmonike ili gitare. Dečaci uživaju i u društvenim igrama, baš kao i svim onim igračkama koje zahtevaju neku akciju (kao i devojčice). Obožavaju da slažu kocke pa je izbor za svaki uzrast izuzetno veliki.

Lepo je obradovati decu igračkom, ali ne svakodnevno i ne bez ikakvog razloga. Od najranijeg detinjstva dobro je da deca znaju da bi svojim ponašanjem trebalo da ih zasluže. Na taj način će više ceniti novac, naučiće da štede i da se lepo ponašaju kako bi zaslužili nagradu. Dok su sasvim mali, to su obično omiljene igračke, bez kojih se ne može zamisliti detinjstvo.

Autor: Ljiljana Bugarin

 

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Kako da se vaš restoran izdvoji od konkurencije?

Kako da se vaš restoran izdvoji od konkurencije? U...

Aromatični sočni marokanski kolač

Aromatični sočni marokanski kolač. Od griza, obilato preliven slatkim...

Napredak kroz dobrobit: Kako podržati mentalno zdravlje na radnom mestu?

Napredak kroz dobrobit: Kako podržati mentalno zdravlje na radnom...

Koja oprema vam je potrebna za pružanje usluga pedikira?

Koja oprema vam je potrebna za pružanje usluga pedikira?...