Koja su to uvjerenja što nam stoje na putu, ograničavaju nas,koče i sputavaju?

Uvjerenja su izjave koje smo puno puta čuli i koje smo prihvatili kao našu istinu. Vjerujemo u njih, duboko su urezana u našoj podsvest i nosimo ih od ranog djetinjstva. Temelje se na strahu i često imamo osjećaj da ih nemožemo promjeniti.

Nisam dovoljno dobra, pametna, ljepa. Ja to ne zaslužujem. Ja to ne mogu, nisam sposobna, niko me ne voli, ne znam šta želim. Teško je zaraditi novac. Bojim se nešto pokušati jer za mene je svakako kasno i meni nema pomoći. Ovo su samo neka od uvjerenja koja pod hitno trebamo promjeniti.

Kao i uvijek da bi nešto promijenili, treba prvo prihvatiti. Uzmite malo vremena da analizirate svoju prošlost i otkrijete odakle je uvijerenje došlo. Prihvatite ih bez osude i kritike. Svaki put kad osuđujte sebe, uvjerenje biva još jače. Kad počnete raditi na promjeni uvjerenja, krenite prvo sa jednim. Kad ga potpuno promijenite, pređite na drugo. Jedan od načina na koji možemo promjeniti uvjerenja jesu afirmacije.  Za sve one koji neznaju šta su afirmacije, to su jednostavne kratke, pozitivne izjave. Ako ste do sada mislili da niste dovoljno dobri,treba da sebe ubijedite u suprotno od toga.  Ponavljajte ih toliko dugo dok nepočnete vjerovati u njih. Ako se mučite dok ponavljate afirmacije, onda one ne rezonuju s vama i neće dati nikakve rezultate. Zamijenite ih sa onima koje vam služe.  One treba da vam pomažu da se osjećate bolje. Ponekad mislimo da treba da mjenjamo jedno uvjerenje, a u suštini problem je puno dublje i treba mjenjati nešto drugo. Važno je da otkrijemo korijen problema i on se automatski smanjuje. Kad shvatimo da mi nismo ono što drugi o nama misle, nego ono što sami o sebi mislimo, brže ćemo se mjenjati.

Počnite stvarati nova uvjerenja koja vam služe i pomažu da postanete bolja i sretnija osoba.  Vidite sebe kao osobu koja želite biti. Ponašajte se tako, počnite tako misliti. Kao nekog ko je odbacio sva ograničavajuća uvjerenja i nema straha od budućnosti.

„Ako vjeruješ da nešto možeš, u pravu si, ako vjeruješ da nešto ne možeš, takođe si u pravu.“

To je rečenica koja je meni život promjenila i koje se uvijek sjetim kad počnem sumnjati u sebe.

Autor: Suada Duraković

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Kako da se vaš restoran izdvoji od konkurencije?

Kako da se vaš restoran izdvoji od konkurencije? U...

Aromatični sočni marokanski kolač

Aromatični sočni marokanski kolač. Od griza, obilato preliven slatkim...

Napredak kroz dobrobit: Kako podržati mentalno zdravlje na radnom mestu?

Napredak kroz dobrobit: Kako podržati mentalno zdravlje na radnom...

Koja oprema vam je potrebna za pružanje usluga pedikira?

Koja oprema vam je potrebna za pružanje usluga pedikira?...