Koja su najpoznatija dela rusko-američkog pisca Vladimira Nabokova?

Koja su najpoznatija dela rusko-američkog pisca Vladimira Nabokova? Vladimir Nabokov je od onih pisaca koje ili volite ili ne volite. Ili mu se divite ili se žustro protivite njegovim idejama. Ipak, u tome i jeste i njegova veličina – što on nije komercijalni pisac za konzumente lakog štiva.

Njegove ideje i tematika mnogih romana su toliko provokativne, intrigantne i nekomercijalne da on i ne može biti pisac za široke narodne mase. To se ne smatra njegovom slabošću, već posebnošću.

Koja su najpoznatija dela rusko-američkog pisca Vladimira Nabokova?

U nastavku teksta saznajte malo više o najpoznatijim delima velikog rusko-američkog pisca Vladimira Nabokova i pronađite štivo koje ćete staviti na spisak za čitanje. Savetujemo da se na vašem spisku nađu svi naslovi koji slede, kao i oni koje ovde nismo pomenuli.

Lolita

U romanu Lolita, pisac iznosi veoma rizičnu tematiku. Seksualna veza između sredovečnog muškarca i devojčice od 12 godina. Priča se vrti oko pedesetogodišnjeg Humberta i mlade Dolores zvane Lolita. Nju Humbert smatra mladom “nimficom”, pojam koji je detaljno opisan u romanu. Nakon smrti njene majke, Lolita i Humbert putuju Amerikom predstavljajući se kao otac i ćerka. Ovo delo je njegovo najkontroverznije delo. Bivalo je cenzirano i zabranjivano, dok se jedna izdavačka nije odvažila da izda ovo delo.

vladimir-nabokov-rusko-americki-pisac

Bleda Vatra

Delo napisano u formi eponimne poeme koje su književni kritičari, potuno zasluženo, svrstali među najznačajnija literarna dela XX veka. Ovaj roman opisuje motive poput političkih intriga i idolopoklonstva. U središtu je Džon Šejd koji piše poemu od 999 stihova, koju nakon njegovog samoubistva nalazi njegov prijatelj Kinbot, zaključujući da fali samo poslednji stih, hiljaditi.

Očajanje

Protagonista ovog romana je čovek po imenu Herman Karlovič. Glavni motiv romana je njegov motiv za ubistvom čoveka zarad ličnih, sebičnih interesa. Karlovič upoznaje čoveka po imenu Feliks, za kojeg smatra da suviše liči na njega. Dolazi na ideju da ga ubije zbog osiguranja.

pisac-vladimir-nabokov

Pogledaj Arlekine! – Koja su najpoznatija dela rusko-američkog pisca Vladimira Nabokova?

Ovo je poslednji roman velikog rusko-američkog pisca koji je izdat 1974. godine. Ovo delo se smatra fiktivnom autobiografijom autora. Uzbudljiva priča o životu protagoniste Vadima Vadimiroviča. Smatra se da na svojevrstan način prenosi odgovor pisca na kritike sa kojima se suočavao tokom života zbog svojih kontroverznih dela.

Sabrane priče

Za života, Nabokov je napisao mnoga dela. Na sreću njegovih vernih čitalaca i književnog neba, zajedno ih je sa svojim sinom Dmitrijem sakupio, posložio, dopunio, preveo i objavio kao dvotomnu knjigu. Prvi tom čini 31 priča, dok drugi tim čini 36 priča. U Sabranim pričama dominira tematika emigracionog iskustva koje je pisac vešto predstavio tako da ovo iskustvo približi publici.

najpoznatija-dela-vladimira-nabokova

Prozirne stvari

Protagonista ovog romana je mladić po imenu Hju Person, tri puta dospeva u švajcarsko planinsko odmaralište. Tada će se dogoditi jedan od najznačajnijih trenutaka u njegovom životu.

Četvrto putovanje predstavlja njegovo hodočašće kojim i počinje ovaj roman. Predstavlja retrospektivu svega što mu se događalo u pogledu socijalnih posrtanja, intrigantnih odnosa i ličnih pobeda i poraza koje čoveka prate u životu.

Među centralnim motivima je takođe i ljubavna priča između protagoniste Hjua Persona i i lepe devojke Armani. Ovaj odnos Nabokov savršeno opisuje koristeći se raznim pripovednim tehnikama. Na taj način još jednom dokazuje svoje majstorsko umeće pisanja.

Autor: Ljiljana Bugarin

 

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Kako da se vaš restoran izdvoji od konkurencije?

Kako da se vaš restoran izdvoji od konkurencije? U...

Aromatični sočni marokanski kolač

Aromatični sočni marokanski kolač. Od griza, obilato preliven slatkim...

Napredak kroz dobrobit: Kako podržati mentalno zdravlje na radnom mestu?

Napredak kroz dobrobit: Kako podržati mentalno zdravlje na radnom...

Koja oprema vam je potrebna za pružanje usluga pedikira?

Koja oprema vam je potrebna za pružanje usluga pedikira?...