Knjige koje su obeležile našu 2021. godinu

Čini mi se da je ovo jedna od najboljih, ako ne i najbolja, čitalačkih godina za mene. Ove godine družila sam se sa autorima iz brojnih država i sa knjigama iz različitih žanrova. Dosta njih je ostavilo fantastičan utisak na mene, ali ako bi trebalo da izaberem jednu koju ću najviše pamtiti i kojoj ću se sigurno vratiti to bi bilo Prohujalo s vihorom”. Ova knjiga je pravo blago i sa razlogom zaslužuje status klasika. Sa mnom se slaže i moja drugarica i koautorka ovog teksta Jovana (zaljubljena_u_knjiige).

Ako vam moja preporuka nije dovoljna, evo šta Jovana kaže o ovoj knjizi.

Kažu da su klasici knjige koje se mogu čitati celog života. Prohujalo s vihorom definitivno potvrđuje tu teoriju. Ovo je knjiga koja govori o jednom vremenu, promenama u društvu i hrabroj ženi koja se bori za ono što joj je najbitnije. Ukoliko je niste do sada čitali, mislim da je početak nove godine savršena prilika.

Ako niste preterani ljubitelji klasika, imamo još preporuka za vas. Pitale smo svoje knjiške drugarice koje su to knjige obeležile njihovu godinu i evo šta su nam rekle.

Mina – minas.stack.of.books

Bilo je mnogo dobrih knjiga ove 2021., ali su se ipak dva naslova izdvojila i slobodno mogu reći da su to knjige godine. „Una” kao simbol neukrotivog i buntovnog sa specifičnim stilom i kritikom društva i politike. Čitajte domaće, Kapor je maestralan. „Trn u grudima” (naziv koji ne prihvatam i dalje) iliti „Ptice umiru pevajući” je saga o tragičnoj sudbini jedne porodice u dalekoj pustinjskoj Australiji. U dva toma, uživaćete u živopisnim opisima i bezbrojnim citatima koje ćete pamtiti dugo. Ono što je zajedničko za ova dva naslova je zabranjena ljubav. Nepresušna tema u savremenoj književnosti, ali opisana na način koji će vas oduševiti.

Dragana – ig_biblioteka

… godina je na izmaku, ali sećanja su opipljiva. Ove stranice su pune emocija, suza i smeha. Vreme je da ti se odužimo na pravi način. Sećanjem. Zato je „Glogi”, bez dileme, knjiga godine, jer ti si nama dao sve, a mi ćemo tebi večnost.

Aleksandra – griffinbibliophile

Verujem da je Dostojevski želeo da se svako od nas pronađe u liku njegovog glavnog junaka. Uspeo je da predstavi sva moguća stanja ljudske duše kao nešto što svi posedujemo, ali ne ispoljavamo često.  Na kraju nas je ostavio da se zapitamo da li živimo život punim plućima ili se i mi povremeno izolujemo od ljudi i odlazimo u naša podzemlja. Da li više živimo u snovima nego što radimo na tome da ih ostvarimo? Da li previše očekujemo od sebe? Koliko li nam prija život u sopstvenoj koži ili želimo da pobegnemo iz iste? Posle čitanja knjige „Zapisi iz podzemlja” dugo ćete razmišljati, preispitaćete svoja uvrenja i u njih više nećete biti sigurni.

Marija – hororisticni_klasicar

Ah, istorija. Moja prva ljubav. Knjiga koja je pored „Istorije piva u stripu” obeležila godinu koja odlazi jeste „Istorijske enigme”. Knjiga koja će vas provesti kroz događaje koji datiraju od davnašnjih dana, pa sve do 21. veka. Događaji koji će zauvek ostati misterije. Fantastično štivo dopunjeno slikama i ilustracijama. Štivo koje se čita bar jednom godišnje. Štivo koje nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

Domaći i strani autori, klasična i moderna književnost. Ovu godinu obeležile su brojne knjige i jedan tekst nije dovoljan da bi se sve nabrojale. Sigurna sam da ćemo o mnogima od njih još pričati i da ćemo im se često vraćati. Pišite nam koje su to dela koja su u vrhu liste knjiga koje ste pročitali ove godine.

Autori: Jovana Crvenčić i Milica Barać

 

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

“Predrasude i stereotipi o nasilju nad ženama” – Branka Bešević Gajić

“Predrasude i stereotipi o nasilju nad ženama” - Branka...

Tri stanja kroz koja najbolje upoznajemo sebe

Tri stanja kroz koja najbolje upoznajemo sebe. Postoje u...

Preporuke distopijskih romana

Preporuke distopijskih romana. Danas vam predstavljam nekoliko preporuka distopijskih...

Aromatični Uskršnji mafini sa cimetom, lešnikom i šargarepom

Aromatični Uskršnji mafini sa cimetom, lešnikom i šargarepom. Kako...