KNJIGA VS. PDF KNJIGA

Pre neki dan pijem kafu sa jednom poznanicom i pričam joj kako želim da kupim jednu knjigu. Ona me pita zašto kupujem knjige kada sve mogu skinuti sa interneta i čitati sa računara? Iskreno bila sam iznenađena pitanjem. Polako sam hvatala vazduh da joj odgovorim i onda shvatam da nema svrhe da joj objašnjavam (bez uvede) jer ona ne voli toliko da čita, ona neće moći da razume moju ljubav i strast prema knjizi… i nadasve razlga bi bilo mnogooo tako da bi naše kafenisanje izgubilo svaki smisao. Odlučila sam se za najbezbolniji odgovor : “Želim da imam tu knjigu“ i brzo sam promenila temu.

Ostatak kafenisanja smo provele u nekim neobaveznim  temama, ali bilo nam je prijatno. Na putu do kuće naravno svratila sam u knjižaru i kupila željenu knjigu.

Kada sam stigla kući, skuvala sam čaj i uzela knjigu iz kese. Dugo sam je gledala i setila sam se pitanja svoje poznanice: “ZAŠTO KUPUJEM KNJIGE KADA SVE MOGU SKINUTI SA INTERNETA I ČITATI SA RAČUNARA“???

U sekundi mi je došlo milion odgovora i rešila sam da neke od njih zapišem, jer će možda nekome pomoći da zavoli knjige.

KNJIGA VS. PDF KNJIGA:

1. Obožavam da osetim knjigu u rukama. Obožavam osećaj dok okrećem listove i šušketanje papira među mojim prstima i dlanovima.

2.Miris knjige za mene je jedan od najlepših mirisa. Volim da udahnem sve ono što ta knjiga nosi u sebi, sve ono što ona jeste i što nije.

3. Dok čitam knjigu i držim je u rukama mogu da uronim u svet likova i samog pisca. Obožavam korice knjige koje mi pomažu da naslutim šta mi knjiga nudi. Volim šarene korice, korice zanimljivih slika…

4. Knjiga koju kupim u knjižari za mene ima veću vrednost od one koju bih skinula sa interneta i zbog toga što ova iz knjižare ima posebnu draž i posebnu čar jer sam je kupila ili dobila zato što je baš želim. Izdvojila sam novac za nju jer mi je mnogo draga. Dok onu sa interneta mogu skinuti čisto da bih rekla da je imam u računaru. Ne odvajam novac za nju.

5. Volim da žurim ka zadnjoj stranici i kada dođem do nje čitam je duže nego ostale stranice. I kada je pročitam još jednom je okrenem u rukama, još jednom je udahnem, sumiram utiske i stavim na policu i sa ponosom neko vreme gledam u nju.

Moja knjigu ne može da zameni neko elektronsko izdanje zato što moja knjiga i ja dok se čitamo imamo čitave rituale.

Preuzeto sa sajta:

https://dolistyle.wordpress.com/2017/01/24/knjiga-vs-pdf-knjiga/

Autor: Lidija Gajić

 

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Najčešći problemi sa stopalima leti: Kako ih sprečiti i rešiti

Najčešći problemi sa stopalima leti: Kako ih sprečiti i...

Čovek bez obaveza – Miroslav Ćurčić

Čovek bez obaveza - Miroslav Ćurčić. Miroslav Ćurčić nas...

Dobijate ono o čemu razmišljate

Dobijate ono o čemu razmišljate. Misli i načini razmišljanja...

Potomci ratnika Srbije prisustvovali prazničnoj liturgiji na Kalemegdanu

Potomci ratnika Srbije prisustvovali prazničnoj liturgiji na Kalemegdanu. I...