Knjiga i film „Velika očekivanja“

Jedan od najčitanijih romana Čarlasa Dikensa je svakako roman, klasik „Velika očekivanja“, ako ga niste pročitali, eto preporuke za hladne dane koji nam dolaze. Roman koji su generacije pročitale i koji je i danas sa svojom tematikom blizak svima, potpuno ostavlja bez daha. Mislim da nije uveden u obaveznu lektiru, niti je ikada bio, ali to je mesto koje mu svakako pripada. Ovo je, bez sumnje, antoligijsko remek-delo.

Dikens nas magično uvlači u priču dokazujući kakav je majstor pripovedanja, štaviše, književnik, čiji rad sadrži kvalitete, kao što su visoki nivo virtuoznosti i istančana karakterizacija likova. Onog momenta kada osetite da se negde, u nekom liku prepoznajete, onda ste sigurni koliko duboko jedan kniževni genije ide u analizu. Takvih genija ima mnogo, naravno, sa različitim tematikama i drugačijim pristupom i prava je šteta što ljudi danas ne čitaju toliko kao ranije, jer toliko mnogo može da se nauči, a da se pritom i uživa.

Pip, glavni junak ovog štiva je dečak koji od malih nogu nije imao svoj oslonac i mušku figuru. Nisko samopouzdanje i stidljivost su ga sprečavale da uradi više i bolje. Na tom putu njegova sestra, a pogotovo njen muž su centralne figure u razvoju njegove ličnosti, percepcije i ponašanja koje je kasnije rezultiralo životnim radostima i razočaranjima.

U istom mestu živi i prelepa i ohola Estela, devojčica koju je usvojila imućna gospođa Hevišam i vaspitala je da bude okrutna i hladna prema muškarcima. Nakon prvog susreta, Pip je očaran Estelom i strasno se zaljubljuje u nju. Ponet snažnim osećanjima, ovaj skromni dečak iz provincije rešen je da ostvari svoj san i postane gospodin, a zagonetni splet okolnosti i velikodušnost tajanstvenog dobročinitelja donose mu uspeh kojem se nije nadao.

Neobične sudbine nezaboravnih likova prepliću se na čudesne načine i svi oni, poneseni velikim očekivanjima, nestaju pod njihovim teretom.

Dakle, reč je o romanu odrastanja i sazrevanja. Snažna drama iskušenja i bola, a zbog dubine u analizi likova junaci ovog romana još dugo nakon čitanja žive u nama.

Dijalog u kojem Estela govori Pipu: „Patnja je bila najjači oblik učenja od svih. Bila sam povređena i slomljena, ali nadam se da ću se pretvoriti u bolju verziju sebe“, sigurno je jedan od najsnažnijih, jer suočavanje sa samim sobom je najteža stvar koju moramo da učinimo. Za učinjenu bol, možda je prekasno, međutim za rad na sebi, na vlastitom „ja“, nikada nije kasno.

Film je takođe odličan, ja znam za nekoiko ekranizacije, jednu, Dejvida Lina iz 1946. godine za koju kažu da je najbolja u istoriji britanskog filma. Svakako, veliki izazov je bila i najnovija verzija u kojoj su Itan Hok i Gvinet Paltrou briljirali snažnom i odličnom glumom.

Knjiga i film, prosto je savršeno, koliko se nadopunjuju i prate jedno, drugo.. Znam da je lakše samo odgledati film, ali mnogo ćete propustiti, ako ne pročitate i knjigu. Uživajte!

Autor: Male Velike stvari

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Studio lepote Wizard u novom ruhu!

Studio lepote Wizard u novom ruhu! Renovirani prostor studija...

Proslavite Dan planete Zemlje u Lisca kupaćim kostimima

Proslavite Dan planete Zemlje u Lisca kupaćim kostimima. Dan...

Nekoliko popularnih stilova za uređenje kupatila – pronađite savršen za vas

Nekoliko popularnih stilova za uređenje kupatila - pronađite savršen...

“Predrasude i stereotipi o nasilju nad ženama” – Branka Bešević Gajić

“Predrasude i stereotipi o nasilju nad ženama” - Branka...