Kao iz bakine kuhinje: “Cvetna pogača” Kao iz bakine kuhinje: “Cvetna pogača”
Ovu pogaču sam mesila nedavno, kao što fotografija govori, za Uskrs, ali to neće smetati da je umesite za bilo koju svečanu priliku, pa... Kao iz bakine kuhinje: “Cvetna pogača”

Ovu pogaču sam mesila nedavno, kao što fotografija govori, za Uskrs, ali to neće smetati da je umesite za bilo koju svečanu priliku, pa i za običan nedeljni ručak. Veima brzo i lako se priprema, pa zato, ajmo da je koliko već danas umesimo.

Recept:

(od ove količine testa, dobijate dve pogače.)

1, 150 gr brašna T55( + 1 kašika brašna, oko 25gr)

22 gr svežeg kvasca

6 gr kokos šećera ili braon

270 gr jogurta

250 ml gazirane vode

100 ml ulja

100 ml mleka

2 jajeta

1 belanac

11gr soli

Za premazivanje:

1 žumanac

1 kašika slane pavlake ( dobro sjediniti viljuškom)

Priprema:

Zagrejati vodu, mleko, ulje i jogurt da budu mlaki. Dodati šećera, kvasca i jednu kašiku brašna. Dobro razmutiti i ostaviti da kvasac nadođe. Stavite brašna u dublju posudu, napravite udubljenje, dodajte jaja, belanac i soli i zamesite testo, premažite ga jednom kašikom ulja. Pokrijte krpom i ostavite da naraste na sobnoj temperaturi. Nakon narastanja premesite ga još jednom zatim oblikujte pogaču. Ja sam rastanjila testo oklagijom, uvila u rolnu, sekla parčiće širine 4cm i ređala u krug po stranicama pleha, zatim po sredini, ovog puta krugove sam stavljala da stoje uspravno, a po sredini stavila cvet od testa, koji sam oblikovala od trake koju sam isekla od spoljašnjih strana razvijene jufke. Pogaču premažite prelivom i pecite na 230 stepeni oko 20-tak minuta.

Uživajte i prijatno!

Autor: Sunčica Stanković

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *