Kancelarija u kući: Kako se organizovati da bi vam rad bio što prijatniji

Takozvana nova normalnost, koja je počela postepeno da se formira počev od nastupanja globalne pandemije virusa Covid – 19, kao i moderne tehnologije čije mogućnosti značajno olakšavaju proces rada na daljinu, dovode do toga da rad od kuće postaje sve češća praksa.

Ovome se pridružuje još mogućih faktora, poput specifične životne situacije i prirode pojedinih delatnosti koje je čak praktičnije obavljati iz kancelarije smeštene u okviru sopstvenog doma. Kada su prilike takve da je potrebno organizovati radni prostor u kući, potrebno je na umu imati nekoliko ključnih činilaca koji mogu uticati na produktivnost i uopšte uspešnost ovakvog načina poslovanja.

Osnovna kancelarijska oprema

Kada opremate kancelariju u okviru svoga doma, na prvom mestu morate voditi računa da u njoj imate pristup svoj neophodnoj opremi i materijalu koji koristite u svakodnevnom radu. U zavisnosti od toga šta delatnost kojom se bavite podrazumeva, odnosno kako izgleda tok vašeg radnog dana, vaše potrebe će biti drugačije. Budući da je u pitanju rad od kuće, potrebna su vam sredstva za komunikaciju, ali i adekvatnu organizaciju procesa rada, poput računara i telefona, kao i prateće računarske opreme. S druge strane, potrošni kancelarijski materijal kao što je papir za štampanje, te folije, fascikle, spajalice i slično, mora imati svoje mesto u okviru vašeg radnog prostora i vrlo je važno da vam bude lako dostupan. Prema tome, pozabavite se prostorom i opremom za skladištenje ovih artikala i vodite računa da ih nabavljate redovno, ne biste li izbegli situacije u kojima vam njhov nedostatak usporava proces rada.

Organizacija radnog prostora

Kada je u pitanju sam prostor, imperativ je da bude dobro organizovan. Kancelarija u kojoj radite ne mora nužno biti prostrana, već prilagođena vašim svakodnevnim aktivnostima i potrebama. Vodite računa da obezbedite dovoljno radnog prostora i da vaša udobnost ne trpi zbog neadekvatno uklopljenih komada nameštaja ili nepotrebnih predmeta. Ukoliko je vaš posao takav da često imate priliku da dočekujete klijente i poslovne saradnike u svojoj kancelariji, dovoljno je da obezbedite nekoliko dodatnih stolica, čiji ćete položaj prilagođavati spram prilike. S druge strane, ukoliko je prostorija takva da pruža mogućnost postavljanja dodatnog seta nameštaja koji će služiti ovoj svrsi, a da pri tome ne šteti vašem komforu, takvo rešenje će svakako pozitivno uticati na utisak koji ćete ostaviti u očima posetilaca.

Detalji koji doprinose produktivnosti

Poznato je da osvetljenje u velikoj meri utiče na produktivnost, te ukoliko ste u situaciji da birate, smestite kancelariju u onu prostoriju u koju dopire najviše prirodne svetlosti. Ukoliko to nije slučaj i prostorija sama po sebi nije dovoljno osvetljena, imajte na umu da veštački izvori svetlosti mogu da nadomeste ovaj uslovno rečeno nedostatak vašeg radnog prostora. Da bi imalo dobar efekat na vašu produktivnost, veštačko osvetljenje bi trebalo da imitira prirodno, pa obratite pažnju na poziciju izvora svetlosti, odnosno vodite računa da svetlost dolazi odozgo. S druge strane, biljke su uvek sjajan detalj u kancelariji i uz dekorativnu ulogu, pomažu toku vašeg rada tako što predstavljaju dodatni izvor kiseonika.

Dekoracija i boje

Ne postoji pravilo koje će vas uputiti na najbolji način dekorisanja vaše kancelarije, budući da je ovo prostor koji bi trebalo da odgovara pre svega vama lično i budi pozitivna osećanja, čime će ujedno i podstaći prekopotreban entuzijazam i produktivnost. S druge strane, minimalistički pristup je preporučljiv zbog komfora, kao i zbog utiska koji će vaš radni prostor ostaviti na vaše saradnike, ukoliko vaš angažman zahteva prilagođavanje takvim situacijama. Boje, sa druge strane, imaju dokazanu funkciju u ovom domenu. Tako je plava boja poznata kao smirujuća boja, koja budi osećaj sigurnosti i poverenje, dok je zelena preporučljiva za prostore u kojima se sklapaju saradnje, budući da opušta i na taj način olakšava ovaj segment poslovanja. Ukoliko vaš posao obuhvata mnogo organizacionih zadataka, izbor koji se preporučuje je narandžasta boja, dok je žuta namenjena kretivnim tipovima rada, budući da podstiče hrabrost i budi samopouzdanje.

Organizovanje sopstvenog radnog prostora je kompleksan zadatak i prilikom ulaska u ovaj poduhvat imajte na umu sve faktore koji mogu uticati na vašu uspešnost u ovom smislu. Budući da svaki od elemenata prostora u kojem radite može na određen način uticati na vašu produktivnost i tok vašeg rada, potrudite se da dobrom organizacijom ali i vizuelnim efektima probudite najbolje u sebi kao profesionalcu. Srećan rad!

Autor: Ljiljana Bugarin

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Dobijate ono o čemu razmišljate

Dobijate ono o čemu razmišljate. Misli i načini razmišljanja...

Potomci ratnika Srbije prisustvovali prazničnoj liturgiji na Kalemegdanu

Potomci ratnika Srbije prisustvovali prazničnoj liturgiji na Kalemegdanu. I...

Huawei proslavio ukidanje carina na svoje nosive uređaje – satovi i slušalice od sada drastično povoljniji

Huawei proslavio ukidanje carina na svoje nosive uređaje –...

Odrastanje osobe sa invaliditetom u maloj sredini

Odrastanje osobe sa invaliditetom u maloj sredini. Život u...