Kako zaboraviti ljude koji su nas povrijedili

Znam da nije lako izbaciti iz glave ljude koji su nas povrijedili, a do kojih nam je možda još uvijek stalo. To ne moraju biti samo partneri, mogu biti prijatelji ili članovi porodice. Ljude koje još uvijek na neki način volimo, ali smo se udaljili od njih za obostrano dobro. Svijesni smo da smo taj korak napravili da ne bi bili ponovo povrijeđeni. Ipak moramo je izbaciti iz glave i kako to da uradimo?

Samim tim što jako želimo zaboraviti tu osobu mislimo stalno o tome, a sve čemu dajemo fokus raste. Znači ako nešto jako želimo, to nam neće poći za rukom. Opet se vraćamo na ono što spominjem gotovo u svakom tekstu, a to je prihvaćanje. Kako bi nešto promijenili potrebno je prihvatiti. Znači prihvatiti svoje misli, postati ih svijestan, jer što im se više opiremo to im više dajemo snage. Pomiriti se s onim što je bilo, bez vezivanja za tu osobu ili događaj. Treba da nam bude jasno da to više ne možemo promijeniti i da smo radili najbolje što smo mogli u datoj situaciji. Nema potrebe da razmišljamo o tome šta je moglo biti. Bilo pa prošlo.

Nema te osobe koja se bar jednom nije zapitala: „Šta bi bilo da sam u tom trenutku drugačije postupila, kako i u kom pravcu bi se moj život odvijao i gdje bi bila danas da nisam srela tu osobu“? To nas ne vodi nikud i zato promijeni perspektivu. Pokušaj razumijeti zašto je učinila to što je učinila. Svaka osoba koja povrijedi druge je nekad bila povrijeđena. Ako čini nepravdu drugima, opet to čini najviše sebi. Znači treba je prihvatiti takvu kakva jeste, ali ne treba se sa njom družiti, nego pustiti da vodi svoj život daleko od nas. Posvetite se sebi, otpustite sve što je vezano za tu osobu i udahnite slobodu.

Svaka osoba i svaki događaj koji preživimo je jedan oblik učenja da budemo bolji nego što jesmo. Svaka lekcija je korisna, pa i one koje su nam nanijele bol. Važno je da nas nečemu nauče. Kada vam osoba koja vas je povrijedila dođe u misli, poželite joj mir i sve najbolje. Gledajte na to kao na nešto što se moralo dogoditi. Oni koji ne poštuju vas, često ne vole i ne poštuju ni sebe.

Najbolja osveta i jedina ispravna, onima koji su vas povrijedili, jeste ljubav prema sebi.  Radite na sebi, rastite i razvijajte se iznutra. Postanite najbolja verzija sebe, zbog sebe ne zbog drugih. Nikad nemojte dovoditi u pitanje svoju vlastitu vrijednost, ako vas drugi nisu znali cijeniti. Ne morate se svidjeti drugima i ne moraju vas svi voljeti, ali sami sebe morate voljeti. Volite i svoje greške jer one vas ne definišu, kao ni ljudi iz vaše prošlosti. Vjerujte da ste s razlogom tu gdje jeste i uradite najbolje moguće iz te situacije. Budite sretni, zahvalni i zadovoljni pa i onda kada ta situacija nije idealna.

„Bez obzira koliko je teška prošlost, uvijek možeš krenuti iz početka.“-Budda

Autor: Suada Duraković

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Studio lepote Wizard u novom ruhu!

Studio lepote Wizard u novom ruhu! Renovirani prostor studija...

Proslavite Dan planete Zemlje u Lisca kupaćim kostimima

Proslavite Dan planete Zemlje u Lisca kupaćim kostimima. Dan...

Nekoliko popularnih stilova za uređenje kupatila – pronađite savršen za vas

Nekoliko popularnih stilova za uređenje kupatila - pronađite savršen...

“Predrasude i stereotipi o nasilju nad ženama” – Branka Bešević Gajić

“Predrasude i stereotipi o nasilju nad ženama” - Branka...