Kako zablistati nakon porođaja

Ulazak u vode roditeljstva je jedan od najvećih poduhvata koji se mogu naći pred svakom osobom, a naročito ženom koja se suočava sa nizom fizičih i psihičkih izazova tokom trudnoće i prilikom porođaja. U prirodnoj težnji da zbrine svoje novorođeno dete i prilagodi se novoj životnoj ulozi majke, pred svakom ženom se ubrzo nakon porođaja otvaraju i dileme koje se dotiču nje kao osobe mimo majčinstva. Činjenica je da momenat u kojem prvi put ugleda svoje dete predstavlja momenat u kojem će žena doživeti izvesnu transformaciju ličnosti, ali ova promena ne znači gubljenje one osobe koja je ona bila ranije, već nadogradnju. U tekstu koji sledi bavićemo se pitanjem odnosa prema sebi nakon porođaja i načinima na koje žena može doprineti svom oporavku, ne bi li naposletku bila iznova u potpunosti zadovoljna sobom.

mama, beba, trudnoća

Budite strpljivi

Strpljenje je s razlogom prva stavka u nizu koraka postporođajnog oporavka. Ukoliko ste prvorotka, postoji velika šansa da će vas vaše telo neprijatno iznenaditi po povratku iz porodilišta. Kada se beba konačno nađe u vašim rukama naivno očekujete da će stomak da izostane, ali to gotovo nikada nije slučaj. Budući da se vaša materica, a naposletku i čitavo telo postepeno širilo i konačno prošlo kroz veliki napor donošenja nove duše na ovaj svet, dugujete mu, odnosno dugujete sebi strpljenje. Ne obazirite se na izgled vašeg tela neposredno nakon porođaja i budite svesni prirodnog procesa oporavka koji je pred njim. Ne bi li proces smanjivanja stomaka i topljenja masnoća koje su se nataložile u toku trudnoće otpočeo, potrebno je nekoliko nedelja. Kada napokon pređete prag svog doma sa svojim detetom duboko udahnite i dozvolite ovom periodu da prođe bez pritiska.

trudnoća, porođaj, carski rez

Nega tela nakon porođaja

Porođaj sam po sebi znači da sve čestice vašeg tela počev od vašeg uma, pa do materice, mišića, ligamenata i hormona, rade sinhronizovano ne bi li na ovaj svet donele novi život. Samim time je jasno da to telo koje je upravo načinilo najveće čudo zahteva određenu negu i veliku pažnju. Iako se carski rez među laicima smatra komfornijim načinom porođaja, činjenica je da je ovo izuzetno kompleksan hirurški zahvat, koji će izvesno zahtevati nešto duži oporavak no što je to slučaj kada je u pitanju vaginalni porođaj. Nakon zatvaranja rane i uklanjanja konaca nakon carskog reza potrebno je posvetiti pažnju tretmanu ožiljka. Na sreću, danas postoje inovativna i neinvazivna rešenja, te efikasna krema za ožiljke posle operacije može učiniti vaš ožiljak jedva vidljivim ukoliko na vreme otpočnete ovaj tretman. S druge strane, nevezano za vrstu porođaja, vaša koža se nalazi na udaru zbog velikih hormonskih i uopšte fizičkih promena kroz koje prolazi u relativno kratkom periodu. Zbog toga se potrudite da redovno tretirate kožu lica i tela odgovarajućim preparatima i na taj način joj pomognete da vrati svoj stari sjaj.

zdrava ishrana, zdrav obrok, mršavljenje

Probrana ishrana

Balansirana ishrana doprinosi kako uspešnom povratku staroj kilaži, tako i kvalitetu kose i noktiju. Hormonski disbalans koji se desio u organizmu, te stres koji je telo pretrpelo, dovode do opadanja kose i pucanja noktiju. Ovakvoj situaciji svakako ne pomaže neispavanost koja ide pod ruku sa periodom prve godine bebinog života. Ne dozvolite da vas ove poteškoće učine malodušnom i imajte na umu da nije u pitanju trajno stanje. Nemojte pribegavati brzim dijetama, jer su svi nutrijenti u ovom periodu vašeg života od izuzetne vrednosti. Balansirana ishrana podrazumeva zadovoljavanje energetskih potreba unosom raznovrsnih i zdravih namirnica, koje je mahom najbolje konzumirati u sirovom stanju ukoliko je to moguće. Važno je pronaći sredinu između kontrolisanja svoje telesne težine i nadoknađivanja hranljivih materija izgubljenih u toku trudnoće, kao i ispunjavanja fizički i psihički zahtevnih obaveza vezanih za brigu o novorođenčetu.

fizička aktivnost

Vreme za vežbanje

Uvođenje redovne fizičke aktivnosti je nesumnjivo jedna od najboljih stvari koje žena može učiniti za sebe u postporođajnom periodu. Pored toga što pomaže pri gubitku kilograma nakupljenih tokom trudnoće i poboljšanju kondicije i tonusa mišića, vežbanje doprinosi i poboljšanju raspoloženja i smanjuje rizik od pojave postporođajne depresije, odnosno ubrzava oporavak ukoliko je do depresije došlo. U fizičku aktivnost nakon porođaja ipak ne bi trebalo srljati, budući da je telu potrebno vreme da se oporavi. Sa laganim vežbama porodilje mogu početi šest nedelja nakon porođaja, odnosno osam nedelja ukoliko je u pitanju carski rez. Dojenje ne bi trebalo da predstavlja prepreku uvođenju fizičke aktivnosti u rutinu i ono neće trpeti ukoliko se prethodno posavetujete sa stručnjakom koji će vam dati određene smernice na tu temu.

uživanje, tv, serija, film

Sitna zadovoljstva

Prve nedelje i meseci sa detetom prolaze sa fokusom na prilagođavanju deteta i roditelja novoj situaciji i prepoznavanju potreba deteta. Iako se čini da dani lete i gotovo se mahinalno odričete trenutaka za sebe, znajte da vi igrate jednu od glavnih uloga u ovoj lepoj priči i da je vaš osmeh od neprocenjive vrednosti. Sitna zadovoljstva poput noktiju određene boje ili epizode omiljene serije, iako naizgled banalna, izuzetno su važna. Ovo je prvi korak ka tome da se osetite kao ona osoba sa kojom ste možda pomislili da se zauvek pozdravljate na pragu porodilišta. Nakon što ste postali majka vi ste upravo ista ta devojka koja je nedeljno popodne provodila uz kafu i modne magazine, sada samo snažnija, odgovornija, smelija i naposletku sveukupno bolja i malo zauzetija. Stoga nemojte smatrati da vam je potreban izgovor da biste stavii masku na lice i pogledali dobar film, već stavite na listu obaveza i odvajanje vremena za sebe.

Neprestano razmišlljajući o načinima na koje možemo doprineti sreći svoga deteta, zaboravljamo da je ono što će mu najlakše izazvati osmeh upravo nasmejana mama. Stoga radite na tom osmehu, naučite da poštujete svoje telo i da se divite onome što je uspelo da izvede. Svom oporavku pristupite pažljivo i postupno i imajte razumevanja za prirodne tokove određenih procesa. Vodite računa o sebi i naposletku na taj način budite uzor svome detetu, kojem želite da sebe voli, ceni i o sebi jednoga dana uspešno brine.

Autor: Ljiljana Bugarin

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Kupaći & leto sa Liscom

Kupaći & leto sa Liscom. Lisca i ove godine...

Pripremite pileća krilca kao u najboljim KFC restoranima

Pripremite pileća krilca kao u najboljim KFC restoranima. Od...

Poverenje kao ključna karika između međuljudskih odnosa i komunikacije

Poverenje kao ključna karika između međuljudskih odnosa i komunikacije....

Queen Sensation na drugom izdanju Wine & Music Festivala

Queen Sensation na drugom izdanju Wine & Music Festivala....