Kako ulepšati život deci sa smetnjama u razvoju za vreme praznika

Kao što znate deca sa smetnjama u razvoju, kao i deca sa nekom vrstom fizičkog invaliditeta, nisu u prilici da se toliko često zabavljaju i izlaze kao ostala deca. Zato je vreme praznika odličan trenutak da ih učinimo “živim”, da učinimo da se osete potrebni i neophodni svojim najbližima a i ovom društvu. Da njihov život učinimo ponovo dinamičnim i radosnim.

Zato ću vam ovde u tekstu predložiti nekoliko zanimljivih načina uz pomoću kojih ćete zainteresovati i uveseliti svoje dete ukoliko ima nekih smetnji u razvoju ili neku vrstu fizičkog invaliditeta. Biće još bolje i efikasnije ako u vašem okruženju ima još neko dete kako bi oni zajedno mogli da rade sve te zabavne stvari.

Ono što želim da naglasim je da smatram da je potrebno dati slobodu svoj deci do granice do koje roditelj smatra da treba. Deca sa smetnjama u razvoju ili deca sa nekom vrstom invaliditeta, uglavnom po genetskoj prirodi svoje bolesti imaju želju da budu u centru pažnje, da budu uvažena i primećena. Što zna da bude jako slatko.

Stoga bi tom detetu jako značilo kada biste ga odveli da izabere praznični poklon za brata, sestru, druga. Naravno, ukoliko je potrebna vaša pomoć vi pomozite, samo se potrudite da ono što manje to primeti, jer će tada imati još veći osećaj samostalnog uspeha.

Još kad biste detetu kod kuće dozvolili da samostalno upakuje poklon ukoliko je u stanju, to bi bila nova otkrivena dimenzija za njegovo malo srce i um. I još ako biste ga pohvalili da je to sve ono samo uradilo, to bi za njega bilo neprocenjivo.

Ukoliko ste u mogućnosti odvedite ga na selo i dozvolite mu da okiti svoju grančicu Badnjaka za Božić. To će izuzetno pozitivno uticati na njegov mentalni sklop. Ukoliko ima snega tamo gde vi živite, izvedite ga napolje da nauči da pravi sneška, da se sanka, grudva. Pravite i vi sneška sa njim i pričajte mu šta ste i vi radili kao mali za praznike. Nemojte brinuti ako se malo okvasi i smrzne, to nije toliko strašno. Deca sa smetnjama u razvoju ne vole da su u zatvorenom prostoru, a obožavaju kada su napolju u prirodi i sigurno će im ostati taj događaj negde urezan.

Puštajte im muziku koju vole i igrajte sa njima ako su pokretna. Za vreme praznika neka kod vas u kući uvek bude bar jedno dete sa kojim će moći da se igra, tada će to dete biti srećno kada vidi da su mu drugari tu.

Učite ga da duva balone ukoliko je u mogućnosti, ako nije učite da ih cepa i to zna da bude interesantno. Igrajte sa njim neke društvene i kreativne igre. Crtajte mu bojama po licu i rukicama pa mu pokažite kako izgleda. Kada prođu praznici dozvolite mu da raskiti jelku zajedno sa vama.

U svakom slučaju za sve što procenite da dete može da uradi dopustite mu i budite pored njega, nadzirite ga dok to radi. Nemojte strahovati da će nešto uništiti. Primetićete koliko mu to znači.

Govori vam osoba sa invaliditetom.

Autor: Milica Đorđević

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Kako da se vaš restoran izdvoji od konkurencije?

Kako da se vaš restoran izdvoji od konkurencije? U...

Aromatični sočni marokanski kolač

Aromatični sočni marokanski kolač. Od griza, obilato preliven slatkim...

Napredak kroz dobrobit: Kako podržati mentalno zdravlje na radnom mestu?

Napredak kroz dobrobit: Kako podržati mentalno zdravlje na radnom...

Koja oprema vam je potrebna za pružanje usluga pedikira?

Koja oprema vam je potrebna za pružanje usluga pedikira?...