Kako u današnje vreme pametno sačuvati novac i izvući maksimum iz svoje ušteđevine

Kako u današnje vreme pametno sačuvati novac i izvući maksimum iz svoje ušteđevine. Štednja u evrima je najtraženiji oblik devizne štednje u bankama. To je sigurno mesto za sav slobodan novac u ovom trenutku.

Danas se ne isplati praviti velike korake i ulaganja. Umesto čuvanja novca na skrivenim mestima pravo je vreme da se novac deponuje u banku. Tako se donesi stabilan prihod bez ikakvog rizika i fluktuacija. Postoji više razloga zašto je to tako.

Kako u današnje vreme pametno sačuvati novac i izvući maksimum iz svoje ušteđevine

Banke imaju ponudu i za deviznu i za dinarsku štednju i kamatnu stopu koja varira od dužine oročenja i valute u kojoj se štednja deponuje. Kamate na štednju su porasle. Očekuje se da se taj trend nastavi i dalje. Zarada nije zanemarljiva, naročito ako se štedi na duže vreme.

kako-u-danasnje-vreme-pametno-sacuvati-novac-i-izvuci-maksimum-iz-svoje-ustedjevine

Neka štednja u evrima počne da zarađuje

Svako ima ušteđevinu sa kojom oprezno raspolaže. Neko bi da kupi automobil, neko možda poželi da uloži novac u neki posao, neko da reši stambeno pitanje… Ipak, sve dok ne ostvarite svoje snove najbolje je da štednja u evrima ostane u banci. Tamo će nastaviti da se uvećava. Pri tome ne postoji nikakav rizik pri ulaganju.

Kako u današnje vreme pametno sačuvati novac i izvući maksimum iz svoje ušteđevine

Država garantuje vraćanje novca na svakom računu u vrednosti do 50.000 €. To je samo početak obezbeđenja ako rešite da štednju u evrima uložite u banku. Možete ulagati nekoliko meseci, godinu ili više godina. Od vas zavisi izbor i donošenje odluke.

Možete čak i da podelite ušteđevinu pa da jedan deo oročite na duži period za što višu kamatu. Drugi deo da imate na raspolaganju kao štednju po viđenju. Mogućnosti su zaista različite. Bankarski referenti će detaljno objasniti sve ponude. Olakšaće izbor modela koji vama najviše odgovara.

kako-u-danasnje-vreme-pametno-sacuvati-novac-i-izvuci-maksimum-iz-svoje-ustedjevine

Pažljivo birajte banku u kojoj ćete štedeti

Da bi štednja u evrima bila što isplativija važno je da pronađete banku koja donosi visoku kamatu, ali i dobre uslove štednje.

Klijentima odgovara kada mogu da otvore štedni račun online. Takođe odgovara im kada imaju uvid u svoja sredstva putem elektronskog bankarstva.

Kako u današnje vreme pametno sačuvati novac i izvući maksimum iz svoje ušteđevine

Neke banke dozvoljavaju menjanje visine uložene štednje zato što se kamata obračunava na dnevnom nivou. Moguće je uplaćivati dodatna sredstva ili ih čak podizati sa računa, a da se ugovorna obaveza ne raskine.

Neke banke koriste štedne račune za promociju svojih usluga. Tako novi klijenti dobijaju posebnu ponudu i mnoge usluge besplatno u promotivnom periodu. To donosi obostranu korist.

kako-u-danasnje-vreme-pametno-sacuvati-novac-i-izvuci-maksimum-iz-svoje-ustedjevine

Zašto se štednja u banci isplati?

Odgovor je očigledan, štednja se najviše isplati zbog kamatne stope koju banke plaćaju svojim klijentima. Ali, to svakako nije jedina prednost.

Iskustvo pokazuje da se novac deponovan u banci troši racionalnije i prema planu. Osim toga, u kućnim uslovima se ne tako retko događaju opasnosti kao što su požar ili poplava. To itekako može uništiti ušteđevinu. Zato je banka pravo mesto za deponovanje novca i čuvanje deviza sve dok ne zatrebaju za neko ulaganje.

Kamatne stope odavno nisu bile ovako visoke. Iskoristite sve ove uslove i obezbedite zaradu koja nije zanemarljiva. A kad istekne ugovorna obaveza, iskoristite i sačuvana sredstva za neko dalje izdvajanje i ulaganje. Tako se pravilno štedi i čuva vrednost novca.

Autor: Ljiljana Bugarin

 

 

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Studio lepote Wizard u novom ruhu!

Studio lepote Wizard u novom ruhu! Renovirani prostor studija...

Proslavite Dan planete Zemlje u Lisca kupaćim kostimima

Proslavite Dan planete Zemlje u Lisca kupaćim kostimima. Dan...

Nekoliko popularnih stilova za uređenje kupatila – pronađite savršen za vas

Nekoliko popularnih stilova za uređenje kupatila - pronađite savršen...

“Predrasude i stereotipi o nasilju nad ženama” – Branka Bešević Gajić

“Predrasude i stereotipi o nasilju nad ženama” - Branka...