Kako steći korisne navike?

Šta su to navike? Navike predstavljaju našu rutinu, tj. naše ponašanje koje se dešava na podsvesnom nivou i o kome ne moramo da razmišljamo. Na primer, ustajem ujutru, perem zube i stavljam kafu.

Stalno slušamo o navikama i koliko je važno da imamo dobre i korisne navike. Moguće je da nesvesno lakše usvajamo loše navike umesto dobrih. Svaka promena je teška, ali vredi. Pre nego uopšte pomislite o tome da menjate vaše navike, zapitajte se prvo: Zašto vam je bitno da steknete nove navike? Zbog čega želite da usvojite baš tu korisnu naviku? Osvestite razloge i biće vam lakše da dođete do cilja.

Zbog čega je teško steći korisne navike?

Postoje više razloga zbog kojih ne istrajemo do kraja u tome da uvedemo korisne navike. Problem je u tome što u startu pravimo grešku. U nastavku vam dajem par razloga zbog kojih odustajemo od toga da ustalimo korisne navike. Znam da je barem kod mene to bilo tako.

 

 • Postavljamo sebi previše visoke ili nedostižne ciljeve. Na primer, pijete 5 šoljica kafe dnevno i kažete od sutra ne pijem kafu uopšte. Ili smršaću 10kg za mesec dana ili i manje. Idemo korak po korak. Ako ste pili 5 šoljica kafe, prvo smanjite na 4, pa na 3.
 • Nismo dovoljno uporni. Potrebno je ponavljati naviku minimum 21 dan, mada se smatra da bi se usvojila ta navika potrebno je 30 do 60 dana. I smatram da to jeste tako. Jedna od novijih navika koje sam uvela u svoj život je zahvalnost. Imam svesku gde zapisujem svakog dana na čemu sam sve zahvalna, šta mi se lepo dogodilo, na šta sam ponosna. Probudim se i legnem zahvalna. Preporučujem vam ovu korisnu naviku jer zlata vredi i čuda čini.
 • Ne nagrađujemo sebe za svaki uspeh pa makar bio mali. Nagrada je veoma bitna. Ako ste već počeli da polako usvajate tu korisnu naviku, nagradite sebe nekom sitnicom. Kupite sebi nešto lepo, idite na masažu. Vi već znate čime želite da se nagradite.

Kako steći korisne navike i ustrajati u tome?

Znam da nije lako, ali daću vam par saveta koji vam mogu koristiti kako biste stekli korisne navike i pritom ustrajali u toj nameri.

 

 • Za početak neka vaši ciljevi budu mali i dostižni. Ovo je baš primer o onoj kafi o kojoj sam vam pričala. Ako ste do sada pili 5 šoljica kafe svakog dana, sada smanjite na 4, a ne odmah na 0. Nema ništa od toga.
 • Odlučite se da uvedete jednu ili dve korisne navike, a ne 10. Za sve je potrebno vreme, tako da ne jurite pred rudu.
 • Razmišljajte pozitivno. Ovo je ključni sastojak za sve. Pozitivno razmišljanje vam može pomoći da prevaziđete lakše negativna osećanja. Usredsredite se na to da razmišljate pozitivno i bodrite sebe u tome da usvojite baš tu korisnu naviku.
 • Neka vam prijatelju i porodica budu podrška. Vaši prijatelji i porodica su dosta povezani sa usvajanjem vaše nove navike. Ako im date do znanja koju naviku želite da steknete, tada će vam definitivno pružiti pomoć koja će vam olakšati ceo proces. I nemojte odmah krenuti sa pričom kako nemate nikog ko bi vam bio podrška. Uvek postoji neko. Razmišljate pozitivno. 😉
 • Vodite dnevnik vaših uspeha i poraza. Vođenje dnevnika obično se smatra dobrom navikom, jer vam ne pomaže samo da saznate o uspesima i porazima, već vam pomaže da poboljšate svoje veštine prenošenja poruke. Kad god primenite dobru naviku u svom životu, velika je verovatnoća da ćete postići mnogo pobeda na putu, uz neki poraz. Ako se odlučite da vodite dnevnik i odvojeno navedete sve svoje uspehe i poraze, lako ćete se osvrnuti na sve te poraze i shvatićete gde je došlo do greške.
 • Budite uporni i pratite svoj ritam. Nemojte odmah odustati, naravno, posustaćete, ali sutra je novi dan. Osluškujte sebe i svoje potrebe, sigurno će na kraju biti sve kako treba.

Motivacione poruke za usvajanje korisnih navika

Želim da vam ostavim nekoliko motivacionih poruka kako biste istrajali u svojoj nameri da steknete korisne navike.

 

 • „Iznova i iznova doživljavao sam neuspehe. Baš zato sam i uspeo.” – Majkl Džordan
 • „Sve uvek deluje nemoguće, dok to ne uradite.” – Nelson Mendela
 • „Ukoliko možete da sanjate o tome, možete to i da uradite.” – Volt Dizni
 • „Ključ vaše motivacije je u vašoj glavi. Vaše misli vas motivišu na putu ka uspjehu.“
 • „Naša najveća slabost leži u odustajanju. Najizvesniji način da uspete je da uvek pokušate makar još jednom.“ – Thomas A. Edison

Zaključak o tome kako steći korisne navike

Kako biste izgradili dobru naviku, potreban vam je dobar plan, motivacija i rutina. Obavezno zapišite svakog dana šta ste uradili i ne zaboravite da potapšete sebe po ramenu. Kada neku aktivnost ponavljate duže vreme, onda ona automatski postaje navika. Prema tome, uložite malo vremena da propratite date savete i počnite da usvajate korisne navike u svoj život korak po korak.

Autor: Jovana Mitić

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Dobijate ono o čemu razmišljate

Dobijate ono o čemu razmišljate. Misli i načini razmišljanja...

Potomci ratnika Srbije prisustvovali prazničnoj liturgiji na Kalemegdanu

Potomci ratnika Srbije prisustvovali prazničnoj liturgiji na Kalemegdanu. I...

Huawei proslavio ukidanje carina na svoje nosive uređaje – satovi i slušalice od sada drastično povoljniji

Huawei proslavio ukidanje carina na svoje nosive uređaje –...

Odrastanje osobe sa invaliditetom u maloj sredini

Odrastanje osobe sa invaliditetom u maloj sredini. Život u...