Kako sprečiti demenciju?

Kako sprečiti demenciju? Demencija je ozbiljan neurološki poremećaj koji obično pogađa starije osobe.

Ovaj poremećaj dovodi do gubitka kognitivnih funkcija, kao što su pamćenje, razmišljanje i donošenje odluka. S obzirom na to da demencija može značajno uticati na kvalitet života pojedinca i njegovih bližnjih, prevencija ove bolesti postaje sve važnija.

Pročitajte u nastavku kako sprečiti demenciju i koje korake možete preduzeti kako biste smanjili rizik od razvoja demencije.

vitamini
Vitamini

#1 Zdrava ishrana puna minerala i vitamina

Ishrana igra ključnu ulogu u očuvanju zdravlja mozga.

Dijeta bogata voćem, povrćem, integralnim žitaricama, ribom i orašastim plodovima može pružiti vašem mozgu esencijalne hranljive materije, poput antioksidanata i omega-3 masnih kiselina.

Ovi nutrijenti mogu pomoći u zaštiti mozga od oštećenja izazvanih slobodnim radikalima i smanjiti upalne procese koji mogu doprineti razvoju demencije. Minerali su ključni za zdrav neurološki sistem, a pre svega magnezijum, pa vodite računa da ga unosite u preporučenim količinama.

Izbegavajte prerađenu hranu, visoko prerađene ugljene hidrate i zasićene masti, jer takva hrana može povećati rizik od demencije. Vodite računa o pravilnoj ishrani i smanjićete šanse za oboljevanje od demencije!

Kako sprečiti demenciju?

zena-vezba-demencija
Žena vežba

#2 Redovno vežbajte

Vežbanje ima mnoge blagodeti za telo, ali takođe može pozitivno uticati na zdravlje mozga.

Studije su pokazale da fizička aktivnost može smanjiti rizik od demencije i poboljšati kognitivne funkcije. Pokušajte uključiti fitness, šetnju, trčanje, plivanje ili vožnju bicikla u svoju rutinu barem nekoliko puta nedeljno. Ove vrste vežbi poboljšavaju protok krvi u mozgu i podstiču rast novih nervnih ćelija, što može doprineti očuvanju kognitivnih sposobnosti.

#3 Održavajte mentalnu aktivnost

Kao što je fizička aktivnost važna za zdravlje mozga, tako je i mentalna aktivnost.

Izazovite svoj mozak redovnim izlaganjem novim i stimulativnim zadacima. Aktivnosti koje zahtevaju mentalni napor, učenje novih stvari, rešavanje problema i izazovnih zadataka pomažu u održavanju kognitivnih funkcija i podstiču rast i povezivanje nervnih ćelija.

Evo nekoliko primera aktivnosti koje su dokazano dobre za vežbu mozga:

zena-cita-knjigu
Žena čita knjigu

Čitanje

Čitanje knjiga, članaka, novina ili časopisa podstiče aktivnost mozga. Ova aktivnost uključuje obraćanje pažnje, koncentraciju, tumačenje i pamćenje informacija. Pokušajte čitati različite žanrove i teme kako biste izazvali različite delove mozga.

starija-i-mladja-zena-razgovor-zagrljaj
Razgovor

Rešavanje mozgalica

Mozgalice poput sudoku-a, slagalica ili rebusa zahtevaju logičko razmišljanje, pažnju i sposobnost rešavanja problema. Ove aktivnosti podstiču kreativno razmišljanje i poboljšavaju koncentraciju.

Učenje novih jezika

Učenje novog jezika je odličan način da izazovete svoj mozak. Osim što razvija veštine komunikacije, učenje jezika podstiče memoriju, pažnju i kognitivnu fleksibilnost.

zena-svira-gitaru
Žena svira gitaru

Sviranje instrumenata

Sviranje instrumenata zahteva koordinaciju ruku, čitanje nota i koncentraciju na ritam i tonalitet. Ova aktivnost angažuje više delova mozga istovremeno, što je odlična vežba za kognitivne funkcije.

Rešavanje zagonetki

Rešavanje zagonetki, enigmi i mozgalica podstiče kreativnost, logičko razmišljanje i memoriju. Možete pokušati s ukrštenicama, zagonetkama, matematičkim problemima ili igrama reči.

pisanje
Pisanje

Pisanje

Pisanje dnevnika, priča ili blogova može biti odličan način da izrazite svoje misli i podstaknete kreativno razmišljanje. Pisanje angažuje mozak u procesu organizacije misli, jezičkom izražavanju i stvaranju priče.

Učenje novih veština

Učenje novih veština kao što su sviranje instrumenta ili ples zahteva memoriju, motoričke veštine i koordinaciju. Ove aktivnosti podstiču rast nervnih ćelija i uspostavljaju nove neuronske veze.

#4 Održavajte društvene veze

Društveni život igra važnu ulogu u očuvanju mentalnog zdravlja.

Redovni kontakti sa prijateljima, porodicom i zajednicom mogu smanjiti rizik od demencije. Uključite se u društvene aktivnosti, volontirajte ili se pridružite grupama koje vas interesuju. Druženje i razgovor s drugima stimulišu mozak i održavaju mentalnu vitalnost.

Kako sprečiti demenciju?

kako-spreciti-demenciju
Žene u razgovoru

#5 Kontrolišite faktore rizika

Pored promovisanja zdravih navika, važno je takođe kontrolisati faktore rizika koji mogu doprineti razvoju demencije.

Kontrola faktora rizika uključuje kontrolu krvnog pritiska, dijabetesa, holesterola i telesne mase koji igraju važnu ulogu u prevenciji demencije. Pored toga, identifikacija i smanjenje sledećih faktora takođe može značajno uticati na smanjenje rizika od razvoja ove bolesti:

Pušenje

Pušenje duvana povezano je sa povećanim rizikom od demencije. Korišćenje duvana oštećuje krvne sudove, uključujući one koji snabdevaju mozak, što može dovesti do smanjenog dotoka krvi i kiseonika u mozak. Stoga je važno ostaviti što pre cigarete kako biste smanjili rizik od demencije.

Alkohol

Zloupotreba alkohola može imati negativan uticaj na mozak. Dugotrajno i prekomerno konzumiranje alkohola može dovesti do oštećenja moždanih ćelija i povećanog rizika od demencije. Preporučuje se umerena konzumacija alkohola ili potpuno izbegavanje kako biste očuvali zdravlje mozga.

ucenje-knjige
Učenje i knjige

Nisko obrazovanje i prekid učenja

Studije su pokazale da nizak nivo obrazovanja može biti faktor rizika za demenciju. Sticanje obrazovanja, i pre svega, celoživotno, kontinuirano učenje, podstiču intelektualnu stimulaciju i održavanje kognitivnih sposobnosti. Važno je pridavati pažnju obrazovanju i mentalnoj stimulaciji tokom života kako biste smanjili rizik od demencije.

Zagađenje vazduha

Izloženost zagađenju vazduha može imati štetan uticaj na zdravlje mozga. Čestice iz vazduha mogu prodreti u mozak i prouzrokovati upale i oštećenje ćelija. Pokušajte smanjiti izlaganje zagađenom vazduhu, posebno u gradskim područjima, i pobrinite se da vaše životno okruženje bude čisto i zdravo.

Neaktivnost

Nedostatak fizičke aktivnosti može povećati rizik od demencije. Redovna fizička aktivnost poboljšava cirkulaciju krvi, smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti i podstiče zdravlje mozga. Uključite se u redovnu fizičku aktivnost, poput šetnje, trčanja, plivanja ili vežbi, kako biste održali zdravlje mozga.

Kako sprečiti demenciju?

Važno je napomenuti da kontrola faktora rizika može smanjiti verovatnoću razvoja demencije, ali ne može garantovati potpunu zaštitu. U kombinaciji sa zdravim načinom života i redovnim lekarskim pregledima, identifikacija i kontrola ovih faktora rizika mogu pružiti bolje šanse za očuvanje kognitivnih funkcija i zdravlja mozga.

 

 

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Kako da se vaš restoran izdvoji od konkurencije?

Kako da se vaš restoran izdvoji od konkurencije? U...

Aromatični sočni marokanski kolač

Aromatični sočni marokanski kolač. Od griza, obilato preliven slatkim...

Napredak kroz dobrobit: Kako podržati mentalno zdravlje na radnom mestu?

Napredak kroz dobrobit: Kako podržati mentalno zdravlje na radnom...

Koja oprema vam je potrebna za pružanje usluga pedikira?

Koja oprema vam je potrebna za pružanje usluga pedikira?...