Kako se samoostvariti?

Samoostvarenje je jedan od preduslova za svačiju radost i ispunjenje. Mnogi ljudi to pominju kada govore o karijeri i dostignućima. Zapravo, pitanje našeg samoostvarenja zasniva se na našem razumevanju smisla sopstvenog života.

Sve postoji za nešto i sve ima svoju ulogu.

Začudo, dešava se i da u stalnoj trci za ciljevima koji su nam nametnuti spolja, bilo da se radi o prestižu, bogatstvu ili roditeljskim snovima, čak i ne razmišljamo o ličnim sklonostima, svojim snovima i zadovoljenju naših ličnih i unutrašnjih potreba.

Šta je naša prava svrha u životu? Šta nas tera da idemo na posao svaki dan, živimo na neki način i negde, gde i kako živimo, radimo ono što radimo? Dan za danom idemo na nešto. Koja ideja stoji iza toga?

Postoji nekoliko pitanja o kojima ako razmišljamo  možemo se približiti našem cilju:

Koja je vaša omiljena aktivnost?

Odmah da se složimo da se odmaranje u režimu „zaspao“ ili ubijanje vremena u beskonačnosti društvenih mreža teško može nazvati aktivnošću. Preduslov za odgovor na ovo pitanje je ono što nazivate svojom omiljenom razonodom trebalo bi da izazove vaše iskreno interesovanje.

Dakle, svrha našeg života, naša svrha, ako želite, direktno je povezana sa voljenim aktivnostima. Korisno je setiti se detinjstva, omiljenih krugova, sekcija, lekcija i drugih aktivnosti. Po pravilu, ono što nas je fasciniralo ranije, sada će biti interesantno.

Čime ste zauzeti kada ste slobodni?

Šta biste radili da imate više slobodnog vremena? Možda postoji nešto što radite sve vreme, čim imate slobodan minut, ali to ne shvatate ozbiljno? Vreme je da razmislimo o tome. Ko zna, možda je stvaranje kulinarskih remek-dela ili originalnog nakita ono što će vas usrećiti? Ili je možda ovo postavljanje novih turističkih ruta ili uzgoj raznih kaktusa? Odlično, pa zašto ne biste krenuli u pravcu koji ste naznačili upravo sada?

Šta privlači vašu pažnju u svakodnevnom životu?

Ima stvari koje, hteli-nehteli, stalno primećujemo. Za muzičara su važni zvuci, za umetnika – slike, za pisca – lepota reči, itd. Možda, ako vas nerviraju nečije škrabotine i uživate u preciznom fontu postera, onda je vaš poziv vezan za kaligrafiju?

O čemu najviše želite da znate?

Na ovaj ili onaj način, mi stalno prikupljamo informacije. Internet, radio, prelistavan časopis u prodavnici ili bilbord primećen na putu do posla – to nisu slučajnosti, već naš lični izbor informacija iz opšteg toka. Neko svesno bira ovaj izbor, neko je manje promišljen, a ipak svako nastoji da dobije deo nečeg svog, ličnog, onoga što mu se „prilepi”. Ovo je još jedan znak koji nas vodi ka ostvarenju cilja.

Autor: Maldaner Ljiljana, dipl.Psiholog,  Psihoterapeut u superviziji

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Dobijate ono o čemu razmišljate

Dobijate ono o čemu razmišljate. Misli i načini razmišljanja...

Potomci ratnika Srbije prisustvovali prazničnoj liturgiji na Kalemegdanu

Potomci ratnika Srbije prisustvovali prazničnoj liturgiji na Kalemegdanu. I...

Huawei proslavio ukidanje carina na svoje nosive uređaje – satovi i slušalice od sada drastično povoljniji

Huawei proslavio ukidanje carina na svoje nosive uređaje –...

Odrastanje osobe sa invaliditetom u maloj sredini

Odrastanje osobe sa invaliditetom u maloj sredini. Život u...