Kako se rešiti prehlade: Šta deluje, a šta ne?

Kako se rešiti prehlade je vrlo često pitanje pogotovo u zimskim mesecima. Ustvari, ne postoji lek za prehladu. Ali neka istraživanja pokazuju da neki prirodni lekovi protiv prehlade pomažu da se brže osećate bolje? Otkrićemo vam šta je efikasno – a šta baš i nije.

Ono što je sasvim sigurno je da je jačanje imuniteta najvažnije.

Prirodnih preparata zaista ima mnogo, ali koji su efikasni? Ništa ne može izlečiti prehladu dok se organizam sam ne izbori sa tim. Ali neki lekovi i prirodni preparati mogu vam olakšati simptome i sprečiti da se osećate baš loše. Evo pregleda nekih od njih i onoga što se o njima zna.

Lekovi protiv prehlade koji deluju

Ako se prehladite, možete očekivati da ćete biti bolesni jednu do dve nedelje. To ne znači da morate baš patiti. Evo nekoliko saveta koji će vam pomoći da se osećate bolje:

Ostanite hidrirani. Voda, sok, bistra supa ili topla limunada sa medom pomažu u popuštanju simptoma i sprečavaju dehidraciju. Izbegavajte alkohol, kafu i gazirane sode, koji mogu pogoršati dehidraciju.

Odmorite se. Telu je potreban odmor da bi se izlečilo.

Umirite upalu grla. Grguljajte slanu vodu nekoliko puta na dan (1/4 do 1/2 kašičice soli rastvorite u čaši tople vode). Ovo može privremeno ublažiti bolno grlo ili osećaj grebanja. Nemojte ovo primenjivati kod dece mlađe od 6 godina jer verovatno neće moći pravilno ispirati grlo na ovaj način.

Takođe možete isprobati sprejeve za upalu grla, pastile ili tvrde bombone. Budite oprezni kada deci dajete pastile ili tvrde bombone jer se mogu zadaviti. Ne dajte pastile ili tvrde bombone deci mlađoj od 6 godina.

Izborite se sa zapušenim nosem. Slane nazalne kapi i sprejevi se izdaju bez recepta i mogu pomoći u ublažavanju začepljenosti nosa.

Kod novorođenčadi stručnjaci preporučuju stavljanje nekoliko kapi fiziološkog rastvora u jednu nozdrvu, a zatim nežno usisavanje sadržaja te nozdrve špricem ili sisaljkom. Fiziološki rastvori mogu se koristiti i kod starije dece.

Ublažite bolove i skinite temperaturu. Za decu od 6 meseci ili mlađu, dajte samo paracetamol. Za decu stariju od 6 meseci dajte ili paracetamol ili ibuprofen. Pitajte lekara vašeg deteta za tačnu dozu prema uzrastu i težini deteta.

Odrasli mogu uzimati paracetamol, ibuprofen ili aspirin.

Budite oprezni kada dajete aspirin deci ili tinejdžerima. Iako je aspirin odobren za upotrebu kod dece starije od 3 godine, deca i tinejdžeri koji se oporavljaju od malih boginja ili simptoma sličnih gripu nikada ne bi smeli uzimati aspirin. To je zato što je aspirin povezan sa Reieovim sindromom, retkim, ali potencijalno životno opasnim stanjem takve dece.

Osim lekovima postoji i mnogo prirodnih načina kako skinuti temperaturu. Jabukovo sirće, krompir, topla kupka, samo su neki od njih.

Pijuckajte tople tečnosti. Lek protiv prehlade koji se koristi u mnogim kulturama je uzimanje toplih tečnosti, poput pileće supe, čaja ili toplog soka od jabuke. To može biti umirujuće i može olakšati disanje i povećati protok sluzi. Na taj način ćete ga lakše izbaciti.

Probajte i med. Med može pomoći kod kašlja kako kod odraslih tako i kod dece starije od 1 godine. Probajte ga u toplom čaju.

Dodajte vlagu u vazduh. Isparivač ili ovlaživač vazduha može dodati vlagu u vaš dom, što može pomoći kod zapušenog nosa. Menjajte vodu svakodnevno i čistite uređaj prema uputstvima proizvođača.

Uzimajte lekove samo prema uputstvima. Neki lekovi protiv prehlade sadrže više sastojaka, poput dekongestiva i ublaživača bola, pa pročitajte nalepnice na lekovima protiv prehlade koje uzimate kako biste bili sigurni da ih ne uzimate previše.

Lekovi protiv prehlade koji ne deluju

Lista neefikasnih lekova protiv prehlade je duga. Neki od najčešćih koji ne deluju su sledeći:

Antibiotici. Oni napadaju bakterije, ali nisu od pomoći protiv virusa prehlade. Izbegavajte da tražite ode lekara antibiotike zbog prehlade ili da koristite stare antibiotike koji su vam pri ruci. To nikako ne radite. Nećete brže ozdraviti, a neprimerena upotreba antibiotika doprinosi ozbiljnom i rastućem problemu bakterija otpornih na antibiotike.

Lekovi protiv prehlade i kašlja bez recepta za malu decu. Neki lekovi za prehladu i kašalj mogu kod dece izazvati ozbiljne, pa čak i opasne po život neželjene efekte. Razgovarajte sa detetovim lekarom pre nego što date bilo koji lek.

Lekovi protiv prehlade bez čvrstih dokaza o delovanju

Uprkos nekim studijama, naučnici još uvek nemaju konkretne dokaze o delovanju vitamina C i ehinacee na prehladu. Ali iskustva konzumenata govore da oni ipak imaju uticaja. Evo nekih od njih:

Vitamin C. Čini se da uzimanje vitamina C obično neće pomoći prosečnoj osobi da spreči prehladu.

Međutim, neke studije su otkrile da uzimanje vitamina C pre nego što simptomi prehlade počnu, mogu da skrate period trajanja simptoma. Vitamin C može koristiti ljudima koji su izloženi velikom riziku od prehlade zbog čestog izlaganja kolektivu, npr. deci koja tokom zime pohađaju vrtić.

Ehinacea. Rezultati studije o tome da li ehinacea sprečava ili skraćuje vreme prehlade su različiti. Neke studije ne pokazuju nikakvu korist. Druge pokazuju neko smanjenje težine i trajanja simptoma prehlade kada se uzimaju u ranim fazama. Različite vrste ehinacee korišćene u različitim studijama mogle su doprineti mešovitim rezultatima.

Čini se da je ehinacea najefikasnija ako je uzmete kada primetite simptome prehlade i nastavite da je uzimate 7 do 10 dana. Bezbedna je za zdrave odrasle osobe, ali može imati kontraefekte uz mnoge druge lekove. Zato pre uzimanja ehinacee ili bilo kog drugog dodatka, obratite se svom lekaru.

Cink. Nekoliko studija sugeriše da suplementi cinka mogu smanjiti dužinu trajanja prehlade. Ali istraživanja su pokazala mešovite rezultate o cinku i prehladi.

Neke studije pokazuju da pastile od cinka ili sirup smanjuju dužinu trajanja prehlade za oko jedan dan, posebno kada se uzimaju u roku od 24 do 48 sati od prvih znakova i simptoma prehlade.

Cink takođe ima potencijalno štetne neželjene efekte ako se uzima na svoju ruku. Razgovarajte sa svojim lekarom pre nego što razmotrite upotrebu cinka za sprečavanje ili smanjenje trajanja prehlade.

Čuvajte se

Vrlo često prehlada može uticati da se osećaju veoma loše. Lekova je bezbroj i uvek možete isprobati baš onaj  najnoviji, ali najbolje što možete učiniti za sebe je da se zaista brinete o sebi. Odmarajte se, pijte dovoljno tečnost, zdravo se hranite i održavajte vazduh oko sebe vlažnim. Takođe, ne zaboravite da često perete ruke.

Autor: Ljiljana Bugarin

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Kako da se vaš restoran izdvoji od konkurencije?

Kako da se vaš restoran izdvoji od konkurencije? U...

Aromatični sočni marokanski kolač

Aromatični sočni marokanski kolač. Od griza, obilato preliven slatkim...

Napredak kroz dobrobit: Kako podržati mentalno zdravlje na radnom mestu?

Napredak kroz dobrobit: Kako podržati mentalno zdravlje na radnom...

Koja oprema vam je potrebna za pružanje usluga pedikira?

Koja oprema vam je potrebna za pružanje usluga pedikira?...