Kako se razvijala filmska industrija?

Film – reč koju svi izgovaramo na dnevnom nivou, predstavlja najmoderniju umetnost i najpopularniju industriju. Sama priča ne može da krene bez spominjanja čuvene braće Lumijer i prvog filma od svega par minuta „Izlazak radnika iz fabrike“, koji je prvi put prikazan u Parizu, 25. decembra, pre 125 godina. Međutim, 1878. godine je snimljen klip, od 24 frejma – Edvard Mejbridžov – Konj u pokretu (Horse in Motion).

“The passion play (1903) je može se reći prvi obojeni film, ali komplikovana tehnika koja je tada korišćena, nije se smatrala isplatljivom, što je i razumljivo, obzirom da su mnoge scene ručno farbane.

Potom, u moru nemih filmova, od kojih je nažalost između 80% i 90% danas izgubljeno, trebalo bi izdvojiti „Battleship Potempkin“, iz 1925. godine. Jedan nemi film, čija se radnja bazira na Ustanku iz 1905. godine, snimljen upravo sa ciljem da se oda počast ruskim revolucionarima. Naravno, to nije jedino što čini ovaj film posebnim. Ono po čemu se ovaj film izdvaja jeste to, što je Ezenštajn jedan od prvih režisera koji je koristio montažu.

Film „The Jazz singer“ iz 1927. godine, ostao je upamćen i našao se na ovoj listi jer je prvi film koji je snimljen sa zvukom  te se smatra da je baš tada bio kraj „neme ere“.

“Gradjanin Kejn” (Citizen Kane) iz 1947. godine, je još jedan stari film koji je doneo novitete. Dugometražni prvenac Orsona Velsa, ostao je upamćen po tome, što su po prvi put upotrebljene neke nove tehnike snimanja – dubinski kadar, niskougaoni kadar, drugačiju naraciju i sl.

“Odiseja” iz 1968. se smatra za jedan od najambicioznijih filmova ikada i početak naučne fantastike. Ovaj film je ostao upamćen i poseban zbog radnje, tehnika snimanja, a i same ideje. Ipak, prvi film koji se bazirao na naučnoj fantastici je „A trip to the Moon“ iz 1902. godine.

Novu dimenziju u ovoj branši je doneo film iz 1922. godine, pod nazivom „The power of love“ i zauvek će ostati upamćen kao prvi 3D film.

Što se tiče animiranih filmova, prvi dugometražni film (veliki Diznijev rizik, a ujedno i uspeh, razlog zbog kog je Dizni danas svetski poznat brend) je „Snow White and the seven dwarfs“ iz 1937 godine.

Naravno, ne datiraju sva unapređenja u ovom reonu iz prošlog veka. Film “Avatar” iz 2009. godine, npr. je bio veliki „bum“, zbog tehnika koje su se koristile prilikom snimanja ovog film.

Dodatak: Da li ste znali da je u prvoj polovini prošlog veka kompanija MPPC (Patentno preduzeće za pokretne slike), čiji je vlasnik bio Tomas Edison, držala monopol nad celokupnom filmskom industrijom punu deceniju?

Autor: Ana Marinković

 

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Kako da se vaš restoran izdvoji od konkurencije?

Kako da se vaš restoran izdvoji od konkurencije? U...

Aromatični sočni marokanski kolač

Aromatični sočni marokanski kolač. Od griza, obilato preliven slatkim...

Napredak kroz dobrobit: Kako podržati mentalno zdravlje na radnom mestu?

Napredak kroz dobrobit: Kako podržati mentalno zdravlje na radnom...

Koja oprema vam je potrebna za pružanje usluga pedikira?

Koja oprema vam je potrebna za pružanje usluga pedikira?...