Kako se osloboditi straha od neuspjeha

Postoje samo dvije vrste urođenih strahova a to je strah od pada i strah od buke. Znači sve ostale strahove smo naučili ili stekli u toku života. Dobra vijest je kako smo ih naučili tako se mogu i odučiti. Najveća prepreka u životu koju sami sebi postavimo jeste strah od neuspijeha. Žalosno je to što mogi griješe, baš iz straha da ne pogriješe. Evo nekoliko savjeta kako da izbjegnete da se i vama to desi.

Kao prvo trba da budemo svijesni da se prije svakog uspijeha prvo dešavaju neuspjesi. Oni su neizbiježni i sastavni su dio puta prema uspjehu. Svi uspiješni ljudi, bez obzira na kojem polju, su  prvo doživjeli brojne neuspjehe. Razlika je samo što nisu odustajali od svog sna. „Nisam doživio neuspjeh, samo sam pronašao 10.000 načina koji ne rade“ rekao je poznati Thomas Edison.

uspeh

Nastavite pokušavati, upornost se uvijek isplati. Čim krenete u akciju vaše samopouzdanje i samopoštovanje će se povećati. Dobićete osijećaj da imate sve pod kontrolom i prestati tražiti izgovore. Svoje želje promjenite u konkretne ciljeve. Što više mislite, govorite, pišete o svojim ciljevima postajete odlučniji i gurate sebe da prevaziđete strahove koji vas koče.

Kad vam se javi strah, ne dozvolite da vas uhvati panika. Uradite suprotno od toga. Počnite visualizirati najbolji mogući ishod. Duboko udahnite, izdahnite i zamislite sebe kako se osijećate nakon postignutog uspijeha. Dozvolite emocijama da vas preplave. Budite ponosni na sebe jer ste ostvarili ono što želite. Maštajte, jer mašta je dozvoljena i ima magičnu moć.

Ako ipak strah pobijedi, prisjetite se prošlih uspjeha, pohvalite sebe i krenite sa puno snage napred. Vi to možete i zato vijerujte u sebe i svoje sposobnosti. Jasno je da niko ne voli gubiti i doživjeti neuspjeh. Perfekcionista smatra da je toliko strašno i ponižavajuće ne uspijeti, da nastoji to izbijeći po svaku cijenu. Strah je taj koji nas koči i spriječava da budemo najbolja verzija sebe.

uspeh

Fokusirajte se na riješenje, a ne na problem. Tako ćete umanjiti strah jer ćete misliti o tome šta možete sad učiniti, ne na negativne posljedice. Stavite fokus na ono što je bitno i što donosi rezultate. Ako pokušavate više stvari, na razne načine, sigurno ćete od svakog neuspijeha nešto naučiti i biti bliže svome cilju. Budite blagi i dobri prema sebi i onda kad pogriješite.

Ako vam unutarnji glas govori da vi to ne možete, promijenite to sa mislima. Ponavljajte sebi ja to mogu, ja to hoću, ako se sad mučim imam povjerenje u sebe da mogu naučiti, vjerujem u sebe jer ja to želim. Meni se to u posljednje vrijeme često dešava, jer počela sam da radim nešto novo, o čemu nemam pojma, pa vodim unutarnji rat. Najlakše bi bilo odustati i reći čemu toliki trud kad neću svakako uspijeti. Ali ja sebi ponavljam sa samo malo strpljenja i rada naučićeš.  Ohrabrujte sebe i vijerujte u svoj uspijeh, kao što i ja radim. Barem mogu reći da sam uradila sve što sam mogla. Nemojte dozvoliti da odbijete šanse i prilike, samo zato što mislite da možda nećete uspijeti u tome.

Autor: Suada Duraković

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Najčešći problemi sa stopalima leti: Kako ih sprečiti i rešiti

Najčešći problemi sa stopalima leti: Kako ih sprečiti i...

Čovek bez obaveza – Miroslav Ćurčić

Čovek bez obaveza - Miroslav Ćurčić. Miroslav Ćurčić nas...

Dobijate ono o čemu razmišljate

Dobijate ono o čemu razmišljate. Misli i načini razmišljanja...

Potomci ratnika Srbije prisustvovali prazničnoj liturgiji na Kalemegdanu

Potomci ratnika Srbije prisustvovali prazničnoj liturgiji na Kalemegdanu. I...