Kako se nositi sa strahom i anksioznosti

Strah i ankciosnost postali su tako česta pojava da uveliko utiču na naše zdravlje i svakodnevne aktivnosti. Onaj osijećaj kad osijetiš jezu po čitavom tijelu, kolena ti klecaju, a kroz glavu prolazi najgori mogući scenario. Srce počne ubrzano da kuca, muka ti je i osijećaš slabost i nemoć. Kod nas na balkanu od malena nas uče da strah treba ignorisati, ne priča se o tome. Sramota je i to se krije. Strahovi se javljaju iz raznih razloga i postoji više vrsta straha. Strah od visine, od smrti, od bolesti, od zmije, pauka. Strah od javnog nastupa pa čak i strah od ljudi. Strah može biti umeren i on je sasvim normalna pojava. Naprimjer svaki roditelj ima strah za svoje dijete da mu se ne dese ružne stvari. Međutim postoji i onaj patološki strah, gdje svakodnevno očekujemo neku opasnost, koja često nije realna. To se naziva anksioznost.

Prvi korak da pobijedimo strah je da shvatimo zašto i kako je nastao. Uzrok je gotovo uvijek neko negativno iskustvo koje smo doživjeli u prošlosti i koreni su duboko u našoj podsvesti. Kada strah nazovemo pravim imenom i osvijestimo, već smo uradili pola posla. Drugi korak je da pričamo s nekim o svojim strahovima. Ako nemamo nikog od povjerenja, onda treba tražiti profesionalnu pomoć, prije nego strah uništi naše zdravlje. Ne mora to biti neki terapeut, doktor opće prakse takođe može pomoći. Terapeuti uglavnom predlažu da se treba izložiti strahu, ulazeći u mislima u situacije koje nas plaše. Takve viježbe treba planirati, jer s tim dobijamo osijećaj da imamo sve pod kontrolom. Dopustite da vas strah prevlada, nakon toga on počinje da opada. Ne plašite se ako osijetite uznemirenost. Važno je znati da nam se ne može desiti ništa, osim tog neugodnog osijećaja. Ponavljajte vježbu sve češće i svaki put će strah opadati. Nakon toga pohvalite sebe i nagradite se za uspijeh. Budite strpljivi, ako je on duboko u našoj podsvesti, sigurno ga se nećete brzo riješiti. Još jedan način, kako da umanjimo strah je da napravimo listu stvari kojih se plašimo. Kad počnete čitati, shvatićete da je polovina tih stvari beznačajna, a za drugu polovinu potražite riješenje. Kad osijetite strah dišite duboko, polako udišući i izdišući vazduh. U svakodnevne aktivnosti uvedite boravak na otvorenom. Sviježi zrak umiruje nervni sistem i pomaže da se bolje osijećate. Ponekad je za strah od nepoznatog dovoljno da se informišete. Prikupljanje informacija nam pomaže da sagledamo širu sliku i umanjimo strah. Svi mi imamo strahove, samo mali dio nas se odluči boriti s njima. Ljudi koji ga godinama potiskuju, dolaze u situaciju da imaju  strah od straha. Kad osijete tjeskobu i unutarnji nemir, boje se da će dobiti napad panike. To je začarani krug iz kojeg je teško izaći i jako ozbiljno stanje. Ako smo u stresu, strahovi će se vraćati. Zbog toga je neophodno da se razvijamo u emocionalno stabilnu osobu.

Strah je jedna od najčešćih psihološki smetnji današnjice i on nas ograničava. Jedan od strahova koji je mene ograničavao, bio je strah od visine. Sama vožnja u autu preko mosta, budila je u meni užasan osijećaj. Penjanje sa žičarom je za mene bilo nepojmljivo. Onda sam jednog dana shvatila, ako želim otići na ljetovanje, dalje od Jadranskog mora, moram to pobijediti. Čitala sam o tome i primjenjivala sve ove metode. Stavljala sam fokus na ono lijepo šta me čeka kad iziđem iz aviona. Zamišljala sam sebe na predivnoj plaži uz talase mora i to mi je pomoglo. Prošlo je puno lakše nego sam mislila i bila sam ponosna na sebe. Sav trud se isplatio, tako da ne postoji više nemoguća misija. Po nekad dajemo preveliku važnost pogrešnim stvarima. Pročitala sam jednu mudrost koja me oduševila: „Strah ne sprečava smrt, strah sprečava život“ i to je istina. Zato radite na svojim strahovima i ne dopustite da upravljaju vašim životom.

Autor: S.M.

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Razmišljajte o putu ka napretku

Razmišljajte o putu ka napretku. Brz način života ima...

Portokalopita sa klementinama prava letnja poslastica

Portokalopita sa klementinama prava letnja poslastica. Sočni aromatični kolač...

Biološka terapija

Biološka terapija. Biološka terapija predstavlja tretman koji treba da...

Dokaz da si dovoljan sebi

Dokaz da si dovoljan sebi. Da biste postali ili...