Kako reagovati na zlonamernu kritiku? Kako reagovati na zlonamernu kritiku?
Ukoliko ti je neko uputio kritiku pokušaj pre reakcije da identifikuješ da li je kritika povratna reakcija na tvoju ličnost ili na tvoje ponašanje.... Kako reagovati na zlonamernu kritiku?

Ukoliko ti je neko uputio kritiku pokušaj pre reakcije da identifikuješ da li je kritika povratna reakcija na tvoju ličnost ili na tvoje ponašanje. Ako se radi o kritici na ličnost, osoba kritikuje iz pozicije neke vrste ličnog nedostatka/viška. Dakle, iz nesigurnosti, ljubomore, zavisti… Tek kada si siguran koja namera stoji iza kritike (dobra ili loša) onda je red na reakciju. Ovo su načini zdrave reakcije na kritiku iza koje stoji loša namera:

*Ignorisanje ili sarkastična opaska (bez emotivnog investiranja) su obično najbolji način da ne prihvatiš kritiku koja je izrečena. Hladno, sigurno i staloženo jer svaka uznemirenost je znak da je kritika uspela da te isprovocira, čemu jeprvobitno i namenjena. Bes, ljutnja ili očaj  ohrabriće sagovornika za dalje kritike i provokacije.

*Racionalno argumentovanje je još jedan način adekvatne reakcije na zlonamernu kritiku. Ukoliko proceniš da kritika proističe iz nerazumevanja, ovo i može da ima smisla. I u ovom slučaju istupi staloženo i smireno (bez pravdanja i ubedjivanja). Iznei razloge koji sagovorniku približavaju stvari iz tvog ugla posmatranja.

*U slučaju da argumenti naidju na nerazumevanje ili nezainteresovanost, postavi stabilne granice, da bude jasno da te kritika ne dotiče, sve dok je potkovana lošom namerom. Budi pristojan i blagonaklon dokle god te to izdiže iz situacije. Ali mirno, jasno i svesno zaštiti sebe od tudjeg verbalnog i emotivnog smeća.

Autor: emocionalno.osnazivanje

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *