Kako pomoći bebama koje imaju grčeve?

Grčevi ili infaltivne kolike, se kod beba obično javljaju od druge nedelje i mogu trajati i do šest meseci. Ono što nauka još nije otkrila je razlog iz koga nastaju. Smatra se da će naučnik koji otkrije razlog iz kog se javljaju dobiti Nobelovu nagradu na polju medicine.

Postoje mnoge teorije zašto nastaju, kako narodne, tako i one druge od strane lekara, ali opet sve to bez istraživanja se ne može uzeti kao cela istina. Neke od teorija su da je kod beba nezreo sistem za varenje i da se iz tog razloga javljaju grčevi. Pošto je beba sve vreme dok je bila u stomaku, hranu dobijala preko pupčane vrpce, od majke. Prvi put počinje sama da se hrani prvim mlekom, koje se naziva kolostrum. Kolostrum je prvo mleko koje se luči, ono je žuckaste boje i lako je svarljivo i smatra se da je nešto najkvalitetnije što beba može dobiti u prvim satima života.

Postoji i teorija da samo bebe koje sisaju imaju grčeve, dok one koje su na adaptiranoj formuli neće noću plakati, jer ih stomačić boli. Mada, to da pitate samo više od dve mame shvatićete da nije tačno i da je svaka beba priča za sebe.

Neki naučnici smatraju da jedan od razloga zašto beba ima grčeve može biti i intolerancija na laktozu. Iz tog razloga su farmaceutske kuće napravile i lek koji pomaže bebama u varenju laktoze.

Dečaci imaju jače grčeve od devojčica! Ni to nažalost nije tačno, postoje dečaci koji nisu ni imali grčeve. Sve teorije oko nastanka grčeva treba uzeti sa određenom dozom sumnje, jer kao što na početku napisah ne postoji medicinsko objašnjenje.

Kako prepoznati bebu koja ima grčeve? Neutešno plače, crveneći se u licu, pomerajući nogice ka stomaku. Obično se javlja u isto vreme u toku dana, i to posle podoja ili hranjenja. Postoje bebe i kod kojih se bolovi javljaju samo u toku noći, dok ima i onih koji imaju grčeve u toku dana.

Neke od trikova koji će vam pomoći u ublažavanju grčeva kod beba. Možete pokušati bebu da nosite tako što će te joj stomačić okrenuti ka svojoj podlaktici i na taj način će te joj grejati stomačić. Možete grejati stomačić i sa termoforima koji se mogu pronaći u svakoj apoteci po vrlo pristupačnim cenama. Neke mame kažu da im je pomogao zvuk fena, usisicača ili aspiratora, iz razloga što je bebe taj zvuk asocirao na zvuke iz stomaka. Masaža stomačića, takođe može da pomogne.

Postoje različiti čajevi koji se nalaze na tržištu, od onih koji postoje već trideset godina poput plantexa do nekih novijih. Preporučuje se čaj od kima ili čaj od kamilice. Čaj od kamilice će vašoj bebi pomoći i ukoliko nije imalo stolicu par dana. Kod dojenih beba ukoliko se stolica ne pojavi ni sedam dana nema razloga za brigu, jer je majčino mleko sadrži čak 88% vode. Dok se kod beba na formuli stolica očekuje svakog ili svakog drugog dana.

Preparati koji će pomoći vašoj bebi u borbi protiv grčeva, a preporučeni su od strane pedijatra su probiotici i lekovi koji sadrže simetikon. Simetikon je važan jer pomaže u razlaganju mehurića gasova. Grčevi su u stvari nakupljeni gasovi, koji svojim prolaskom kroz creva izazivaju bol.

Što se tiče probiotika, pedijatri smatraju da će beba od njih imati samo koristi, jer će dobre bakterije pomoći u varenju hrane.

Bebe koje ne sisaju već piju adaptiranu formulu takođe mogu imati grčeve, iako u skoro svaku formu proizvođači dodaju probiotike. Mada, tu roditelji često imaju drugu nedoumicu koju formulu uzeti. Svaka beba je posebna, tako da ne postoji jedna koja je dobra za sve. Morate sami pronaći onu koja najviše prija vašoj bebi.

Na tržištu se nalaze i homeopatski lekovi za grčeve, kao i lekovi koji pomažu u varenju laktoze.

Kada počne da se koristi neki od preparata ili čajeva, sve zavisi za koji se preparat mama odluči, treba da prođe nekoliko dana pre nego što dođe do poboljšanja.

Grčevi su sastavni deo prve godine, i jedina uteha za sve mame koje očajne nose svoje bebe dok vrište u bolovima od grčeva je da će proći. I da će te ih mnogo brže zaboraviti nego što ste mislile. Uživajte u njihovim prvim danima, jer nikad više neće biti tako mali i mirišljavi.

Autor: Dragana Milutinović

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Kako da se vaš restoran izdvoji od konkurencije?

Kako da se vaš restoran izdvoji od konkurencije? U...

Aromatični sočni marokanski kolač

Aromatični sočni marokanski kolač. Od griza, obilato preliven slatkim...

Napredak kroz dobrobit: Kako podržati mentalno zdravlje na radnom mestu?

Napredak kroz dobrobit: Kako podržati mentalno zdravlje na radnom...

Koja oprema vam je potrebna za pružanje usluga pedikira?

Koja oprema vam je potrebna za pružanje usluga pedikira?...