Kako paziti na prehranu i ne udebljati se za vrijeme izolacije?

Ovdje možete naći korisne informacije kako izbjeći bezplansko kupovanje hrane, kao I kako se spremiti za izolaciju. Također, pronaći ćete i nekoliko savjeta kako se pripremiti i zdravo hraniti za vrijeme izolacije.

Nekoliko savjeta prije kupovine:

1. Prije kupovine napraviti/napisati raspored obroka za sedmicu/dvije. Primjer rasporeda je prikazan na slici. Ovdje se mora naglasiti da pridržavanje ovog rasporeda ima dosta prednosti. Pri kupovini znamo uvijek koja količina hrane je potrebna, tako da možemo planirati naš budžet za hranu, pa možda i uštediti. Jela sa plana se mogu onda spremiti u frižider ili zamrzivač po porcijama za obrok. To je recimo izuzetno važno ukoliko želimo izbjeći dobivanje kila/debljanje u izolaciji.

2. Napraviti spisak hrane koja je potrebna za navedene obroke.

3. Kupiti hranu prema već napravljenom spisku.

Koju hranu treba kupovati?

Preporučuje se kupovina voća i povrća, kao i drugih namirnica koje su bogate nutrijentima. Poznato je i da većina friškog voća i povrća ne može baš dugo stajati. Iz tog razloga se preporučuje kupovina smrznutog voća i povrća, za koje je dokazano da ima nutritivne vrijednost kao i friško voće i povrće. Pored toga, može se izdvojiti i kupovina konzerviranog voća i povrća. Ovdje se treba obratiti pažnja na etiketu jer se preporučuje izbjegavanje hrane koja sadrži dodatne šećere, soli i zasićene masti.

U nastavku je naveden spisak namirnica koje mogu dugo izdržati, a da se ne pokvare kao i koje nutritivne vrijednosti sadrže:

1. Jabuke. One ne samo da su jaok zdrave nego mogu izdržati i do dva mjeseca a da se ne pokvare. Bogate su topljivim vlaknima, a prema studijama ta vlakna pomažu u jačanju imuno sistema.

2. Narandže. Bogate su vitaminom C i mogu ostati dvije do tri sedmice u kuhinju, a u frižideru i do dva mjeseca. Takođe i unošenje vitamina C služi u jačanju imunog sistema.

3. Luk. Za njega se može reći da je esencijalna namirnica za pripremanje većinu jela, a može se držati i do dva mjeseca u frižideru i da bude još uvijek uredu. Luk sadrži nutrijente kao što su vitamin C, selenijum, kvercetin, kao i zink.

4. Mrkva. U frižideru mrkva se može držati i do pet sedmica. Treba se samo držati u frižideru na suhom mjestu ako želimo da duže bude svježe. Mrkve su bogate antioksidansom beta karoten.

5. Konzervisani paradajz. On je uvijek opcija kada se ne može naći svježi. Može se iskoristiti kao dodatak mnogim jelima. Paradajz je bogat vitaminom C, vitaminom E i beta karotenom.

6. Slanutak. On je jako bogat proteinima, pa se tako može koristiti kao zamjena npr. za meso. Sadrži takođe i druge nutritivne vrijednosti kao što je zink. Može se naći u konzervi i suhi u pakovanju.

7. Konzerve ribe. Razne vrste ribe, npr. tuna, salmon ili sardine i bogate su proteinom i sa Omega 3.

8. Sjemenke. Nije bitno da li su sjemenke tikve, lanene sjemenke ili chia sjemeke – sve su bogate proteinima i pomažu regulisanju imunog sistema. One su odlična opcija za užinu između obroka kad se desi da ogladnimo.

9. Orašasto voće. Oni su još jedna opcija za užinu između obroka. Orasi, bademi i pistacije su jako bogati vitaminom E i ovaj nutrijent je jako efektivan u zaštiti imunog sistema od prehlada.

10. Crna čokolada. Može izržati i do pet godina ako se drži na temperaturama između 15 i 19°C . Ne treba izbjegavati ni blok crne čokolade, pogotovo jer ona sadrži sastojke koji regulišu imono sistem i antioksidanse za regulaciju stresa.

11. Zrnasto povrće i sve vrste mahunarki. Ovdje se misli na leću, grašak, grah. Oni sadrže jako puno proteina i mogu se iskoristiti u pripremi različitih jela.

Autor: Adna Šabić

 

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Kako da se vaš restoran izdvoji od konkurencije?

Kako da se vaš restoran izdvoji od konkurencije? U...

Aromatični sočni marokanski kolač

Aromatični sočni marokanski kolač. Od griza, obilato preliven slatkim...

Napredak kroz dobrobit: Kako podržati mentalno zdravlje na radnom mestu?

Napredak kroz dobrobit: Kako podržati mentalno zdravlje na radnom...

Koja oprema vam je potrebna za pružanje usluga pedikira?

Koja oprema vam je potrebna za pružanje usluga pedikira?...