Kako naše misli utiču na naše odluke

Zašto nam ponekad teško pada donijeti neku odluku? Puno ljudi zna šta im je u životu važno i potrebno, ali ne rade ništa da dođu do toga. Nije dovoljno znati, moramo nešto i poduzeti. Mnogi ne uspijevaju biti sretni, zato što se boje donijeti neku odluku. Kad se usudimo i napravimo prvi korak, idući će se sam pokazati. To mogu biti i male odluke, koje imaju veliki uticaj na naš život. Često čekamo taj perfektni trenutak, idealno vrijeme. Ipak taj perfektni trenutak treba da kreiramo sami s tim da jednostavno donesemo tu odluku. Usudimo se napustiti svoju zonu komfora u kojoj nam je sve poznato i sigurno, ali u njoj se ne razvijamo dalje. Ako ostajemo u njoj možemo propustiti velike stvari koje su za nas predviđene. Bojimo se pogrešno odlučiti, pa ne donosimo nikakvu odluku.

„Ako trebaš donijeti neku odluku, a ti je ne doneseš, to je takođe odluka.“ Vjerujemo da ako se ne odlučimo, nismo uradili ništa pogrešno, ali to nije istina. S tim propuštamo prilike za kojima možemo kasnije žaliti. Nemojte dozvoliti sebi da na kraju života mislite o tome zašto se niste usudili. Treba da znate da ste uradili sve što je bilo u vašoj moći da budete sretni i zadovoljni. Nemojte pristajati na kompromise koji vas koče, samo da bi život protekao mirno, ali bez nekog posebnog uspijeha i ispunjenosti. Veliki Neal Donald Walsch je rekao da život počinje tek kad izađeš iz svoje zone komfora. Kad napravite taj jedan korak u nepoznato i pomislite da niste više sigurni, upravo tada ste na pravom mijestu. Tačno tu počinje magija života. Dopustite čudu da uđe u vaš život.

Sad se možda neki pitaju:“ Zar mi treba nešto više, zar ovo nije dovoljno?“ Ako ste sretni i zadovoljni opustite se. Ostanite tu gdje jeste, uživajte i dalje u svom životu i budite zahvalni. Ali ako osijetite da vas nešto zove, mislite da vas nešto veće bolje čeka, dopustite da te misli utiječu na vas. Misli imaju veliku moć.  Ako im se dovoljno posvetite one će vam pomoći da počnete tragati za putem koji vodi do cilja. Na tom putu dopustite sebi da pravite greške i iz svake greške naučite nešto novo. Svaki problem koji riješite pomaže da rastete. Nikad ne odustajte od svog puta i trudite se da budete što bolji u onome što radite. Priznajte sebi da život ne možete uvijek kontrolisati. Kada krenete na put svijetlo će se pokazati, ali treba da vijerujete u to. Budite sebi najveća podrška i inspiracija. Odbacite sumnje, postavite mjerljive ciljeve koje možete ostvariti. Na taj način izbijegavate razočarenje.

Ne morate imati poseban razlog za sreću i radost. Sama činjenica da ste živi i zdravi, treba da bude  dovoljna. Nemojte tražiti potvrdu od drugih ljudi, brojati lajkove na Instagramu da bi se osijećali vrijednim. Nije teško donijeti odluku kad znate koliko vrijedite. Cijeli naš život je put koji nas uči da rastemo, padamo, ustajemo ponovo. Naše misli su naše najveće blago trebamo ih ispravno koristiti.

Autor: Suada Duraković

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Kako da se vaš restoran izdvoji od konkurencije?

Kako da se vaš restoran izdvoji od konkurencije? U...

Aromatični sočni marokanski kolač

Aromatični sočni marokanski kolač. Od griza, obilato preliven slatkim...

Napredak kroz dobrobit: Kako podržati mentalno zdravlje na radnom mestu?

Napredak kroz dobrobit: Kako podržati mentalno zdravlje na radnom...

Koja oprema vam je potrebna za pružanje usluga pedikira?

Koja oprema vam je potrebna za pružanje usluga pedikira?...