KAKO NAŠA SPISATELJICA ZAPOČINJE SVOJ DAN – SNEŽANA IVANEŽA MAVRENOVIĆ

Autorka poznatog romana „Iris“, Snežana Ivaneža Mavrenović, otrila nam je kako započinje svoj dan, kakva je njena jutarnja rutina koja je čini produktivnom.

Ne volim da spavam. Svesna sam da zvuči čudno, ali ne volim spavanje i nikada nisam volela. Mislim da sam veoma srećna zbog toga i da mi upravo to mnogo pomaže u organizaciji vremena.

Jutro je definitivno najvažniji deo mog dana i ukoliko bih ga prespavala, smatrala bih da sam izgubila dan.

Volim da se budim rano, jer znam da je to vreme samo za mene. Majke i supruge znaju zašto. Tada moja porodica spava, a ja mogu da se posvetim sebi.

Ovu jutarnju rutinu praktikujem radnim danima, dok vikendom pravim pauzu jer smo tada svi kod kuće i imamo svoje male rituale koje ne bih menjala ni za šta na svetu. Pošto naporno radimo tokom nedelje, suprug i ja imamo nepisano pravilo da je vikend samo naš.

Trening

Budim se često minut pre alarma, napolju je mrak i kroz prozor vidim samo odraze svetlucavih zgrada u jezeru. Sada dolazi najdraži deo godine, divni trenuci kada izlazim na terasu i konačno mogu da udahnem svež vazduh. Takav je život u Dubaiju, jedva čekate kada će temperatura biti ispod 30 stepeni.

Negde u deset do pet iskačem iz kreveta. Kada jednom stvorite tu naviku, sve je jednostavnije. Odmah oblačim opremu za trening i silazim u teretanu koja se nalazi u zgradi. Tu izlazi sav stres koji sam nakupila tokom prethodnog dana.

Tokom treninga slušam muziku koja me motiviše ili podcaste koji su u ulozi jutarnjeg motivatora.

Tuširanje, čitanje i prva jutarnja kafa

Nešto što radim u poslednje vreme jeste da svako jutro napišem na papir tri stvari na kojima sam zahvalna. Preporučujem svima, potreban je samo jedan minut, a ima neverovatan efekat. Služi kao predivan izvor pozitivne energije.

Nakon toga sledi čitanje.

Trenutno čitam „Misli i obogati se“ od Napoleona Hila i moram da naglasim da ujutru uvek čitam knjige koje me motivišu. Za mene je najbitnije, kao što možete primetiti, da jutro počnem motivacijom.

Odgovaranje na pristigle mejlove i vreme za pisanje

Svaki pisac zna da je neophodno da piše svaki dan i to za mene znači da ću svako jutro u tačno određeno vreme otvoriti svoj lap top. Ne volim da gubim vreme, ali ne volim ni da žurim.

Prvo, naravno, odgovaram na mejlove, a zatim odlazim u neki svoj magični svet gde se posvećujem samo pisanju.

Iako u poslednje vreme pišem i u toku dana, jer sam odredila rok za završetak drugog romana „Arapska princeza“, posebno je važno da pišem dok se osećam sveže i naspavano.

Pošto ne verujem u inspiraciju koliko verujem u disciplinu, najbitnije je da održim obećanje koje sam sebi dala. To je takođe ključ našeg samopouzdanja, trenutak kada shvatimo da nismo izneverili sebe.

Ovu jutarnju rutinu menjam samo ukoliko sam bolesna ili se ne osećam dobro, inače se strogo pridržavam rasporeda. Jutra obožavam, volim da posmatram izlazak sunca. Noću nisam sposobna ni za šta osim da spavam i mislim da je to stvar navike. Nikada nisam volela da učim ili radim noću, jer je mozak umoran i nedostaje mu san. Zdrav san je osnov uspešnog dana.

Znate kako kažu: „Po jutru se dan poznaje“.

Snežana Ivaneža Mavrenović, autor romana „Iris“

Redakcija

 

 

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Nadahnuti promenom: Aktivizam kao odgovor na društvene nejednakosti

Nadahnuti promenom: Aktivizam kao odgovor na društvene nejednakosti. Danas...

Transformišite svoj stil! Ključni saveti za urbani letnji izgled

Transformišite svoj stil! Ključni saveti za urbani letnji izgled....

Slatko od jagoda sa čia semenkama i rozetlom

Slatko od jagoda sa čia semenkama i rozetlom. Da...

Popularnost bezmetalnih krunica: Kako jednostavno postići holivudski osmeh

Popularnost bezmetalnih krunica: Kako jednostavno postići holivudski osmeh. Uspešna...