KAKO NAPISATI BIZNIS PLAN

Kada shvatiš da je potrebno dobro da isplaniraš svoje poslovanje i da si proveo neko vreme skupljajući potrebne informacije, vreme je da zavrneš rukave i sve to staviš na papir. Iako sam proces pisanja možda nije baš ugodan, rezultat koji možeš da dobiješ jeste uspešno obavljen posao. Brojne studije pokazale su direktnu korelaciju između pisanja poslovnog plana i uspešnog poslovanja.

 

Rezime

U sklopu ukupnog okvira biznis plana, rezime treba da prati naslovnu stranu. Sažetak treba da kaže čitaocu ono što želiš. Ovaj deo veoma je važan. Dešava se često da prilikom pisanja, ono što je bitno nalazi se tek na osmoj strani. Jasno navedi u rezimeu šta očekuješ.

Opis posla

Poslovna deskripcija obično počinje kratkim opisom firme. Kada pišeš o ovome, istakni sadašnju prespektivu, kao i buduće mogućnosti. Takođe, potrebno je da pružiš informacije o svim potencijalnim tržištima, uključujući i one nove ili razvoj koji će uticati pozitivno/ negativno na samo poslovanje.

Strategije (on line) marketinga

Sve marketinške strategije rezultat su detaljne analize tržišta. Ova analiza podstiče te da se upoznaš sa svim aspektima tržišta kako bi mogao da definišeš ciljano tržište, da bi firma mogla dobro da se pozicionira i samim tim uspešno posluje.

 

Analiza konkurencije

Svrha analize konkurencije jeste da odredi snage i slabosti konkurenata, u sklopu tvog ciljanog tržišta, ali i da definišeš strategije koje će ti pružiti jasnu prednost. Na ovaj način lakše ćeš uočiti prepreke koje se eventualno mogu javiti tokom procesa planiranja i razvoja poslovanja.

Postavljanje ciljeva

Tvoj biznis plan podstiče te da postaviš ciljeve. Stvaranje ciljeva prvi je korak u postizanju istih. Kada ih imaš napisane bićeš motivisaniji da ih i ostvariš. Konkretno, moraš da napišeš kako misliš da ostvariš zapisane ciljeve ?! Kakve saradnike ćeš da izabereš ? Koju vrstu marketinških promocija planiraš da implementiraš u svoj plan ? I na kraju, ukoliko ne možeš da ispratiš sve strategije navedene u planu, proceni par opcija i odredi najbolji put koji možeš da slediš.

Postavljanje cilja jasno daje superiorne rezultate. Usvajanje navike postavljanja mesečnih, kvartalnih ili godišnjih ciljeva, uticaće na produktivnost i uspeh poslovanja.

 

Fokus

Nedostatak fokusa najveća je greška u biznisu. Dosta ljudi usvaja neku ideju, rade na njoj, edukuju se i na kraju počnu da sprovode u delo neku drugu ideju. Retko se ispostavi da je ovo strategija za uspeh. Umesto toga, rezultat je višestruki „delimično izgrađeni mostovi“. Važno je da zapamtiš da stotinu delimično izgrađenih mostova ne vredi ništa dok jedan potpuno izgrađen, koji predstavlja tvoj posao, mora da bude uspešan.

Poslovni plan forsiraće te da se fokusiraš. Jednom kada  budeš pisao o ciljevima, postizanju istih i usvajanju ideja, steći ćeš naviku da pravilno prosuđuješ koliko je zaista efikasno usvojiti neku novu strategiju. Ako je to dobro za tebe, nastavi tim putem, ali ako nije, nastavi dalje sa pisanjem tako da ti te ideje ne odvraćaju pažnju prilikom daljeg rada.

Koji su tvoji jedinstveni kvaliteti ?

Sledeća ključna poruka koju želiš da preneseš jeste zašto su tvoje kvalifikacije posebne i jedinstvene za uspeh. Trendovi na tržištu stalno se pomeraju i sada zahtevaju pristup koji samo tvoj način poslovanja može da unapredi.

Ako nemaš neke posebne kvalifikacije koje bi uslovile uspeh, onda ćeš već pri prvom znaku uspeha imati puno konkurenata i teže ćeš moći da sprečiš klijente da odu kod konkurencije. Iz tog razloga, prilikom pisanja biznis plana nije samo važno razmišljati o veštinama koje će dovesti do uspeha nego i kako učvrstiti u budućnosti te pozicije. Nauči tehnike koje su ti potrebne da bi uspešno napisao poslovni plan ili adekvatno evaluirao onaj koji već imaš, na pravom si mestu.

Tekst preuzet sa sajta: 

https://ivanazivanic.com/

 

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Nadahnuti promenom: Aktivizam kao odgovor na društvene nejednakosti

Nadahnuti promenom: Aktivizam kao odgovor na društvene nejednakosti. Danas...

Transformišite svoj stil! Ključni saveti za urbani letnji izgled

Transformišite svoj stil! Ključni saveti za urbani letnji izgled....

Slatko od jagoda sa čia semenkama i rozetlom

Slatko od jagoda sa čia semenkama i rozetlom. Da...

Popularnost bezmetalnih krunica: Kako jednostavno postići holivudski osmeh

Popularnost bezmetalnih krunica: Kako jednostavno postići holivudski osmeh. Uspešna...