KAKO NAJLAKŠE SAČUVATI ZDRAVLJE OČIJU

Često zanemarujemo da vodimo računa o nekim najosnovnijim organima našeg tela. Oči su jedan od njih, a zaboravljamo kako je vid najvrednije čulo i da bi njegovo oštećenje ograničilo dosta kvalitet života.
Zdravlje očiju može se ovako postići
Za razliku od drugih delova tela, oko ne sadrži krvne kapilare koji, kao i ostale organe, opskrbljuju hranjivim materijama. Iz tog razloga, nakon nekih povreda oči se duže oporavljaju jer očni mišići imaju jako ograničenu sposobnost regeneracije. Problem je i u tome što se sa godinama gubi ona glavna funkcija pa su tako u starosti oči više osetljive na spoljnje faktore, a što lakše dovodi do oštećenja. Sposobnost uklanjanja oštećenih ćelija oka ima jedino organizam mladih ljudi.
Upravo iz razloga što ljudi jako malo brinu o zdravlju očiju, pripazite na ove stvari koje mogu pogoršati stanje:
UV zračenje – direktno izlaganje suncu, posebno ono dugotrajno, može stvarno oštetiti vaš vid. Oči se tako moraju zaštiti naočarima sa posebnim UV filterom jer u suprotnom štetite svojoj mrežnjači.
koristite neodgovarajuće naočare – ukoliko nosite dioptrijske naočare ili kontakna sočiva, neophodno je da ste se pre nošenja posavetovali sa svojim oftamologom koji je napravio celokupni pregled vaših očiju. Iako u nekim optikama možete kupiti dioptrijske naočare samo za čitanje, to se ne preporučuje jer najčešće neće odgovarati vašem oku. Ujedno, problem može biti i ne nošenje dioptrijskih naočara ukoliko imate potrebe za njima. Ako ih ne nosite samo ćete još više naprezati svoje oko i dovoditi do nepovratnih problema.
preterano naprezanje očiju – moderno doba omogućilo je da sve što radimo bude preko svetlih ekrana monitora ili mobilnih telefona. U poslovnim prostorima se retko pazi na pravilnu svetlost što može rezultirati stalnim naprezanjem oka. Naprezanje dovodi do promene očnog pritiska što može uzrokovati teške glavobolje. Dugotrajno čitanje pod slabim svetlom ili gledanje televizije takođe može dovesti do oštećenja oka.
zagađen vazduh– dim cigarete, smog ili industrijski vazduh sadrže mnoge slobodne čestice. One osim što utiču na slabljenje zdravlja očiju, utiču i na ostale organe u telu.

Ishrana za bolje zdravlje očiju

Istraživanja su pokazala kako veliku i važnu ulogu za zdravlje očiju ima i svakodnevna ishrana. Tako je potreban uravnotežen unos vitamina i minerala koji dobijamo preko hrane jer ih organizam ne stvara sam. Oni štite oči tako da održavaju funkciju očnog živca, smanjuju rizik od noćnog slepila i bore se protiv slobodnih radikala i štite od oksidativnih oštećenja.

Ako do sada niste imali problema sa suvim očima, bolovima ili osećajem napetosti, to ne znači da ne trebate početi konzumirati hranu bogatu vitaminima kako bi održali zdravlje očiju. Najbolje bi bilo da u ishranu uvrstite mnogo vitamina i karotenoida – pigmenta koji se nalazi u crvenom i narandžastom voću.
Ove namirnice možete jesti za bolje zdravlje očiju:
crvena paprika – visok nivo C vitamina u paprikama pomoćiće zdravlju očiju i smatra se da će smanjiti rizik od dobijanja mrene ili katarakte. Najbolje bi bilo da voće i povrće jedete sirove jer će se termičkom obradom izgubiti mnogo lekovitih svojstava
orašasti plodovi – bogati su vitaminom E što znači da mogu usporiti degeneraciju i sprečiti razvoj katarakte. Odličan izvor su lešnici, maslac od kikirikija, suncokretove semenke i bademi
tamno lisnato povrće– osim što većina njih sadrži mnoge vitamine, bogati su karotenoidima luteinom i zeaksatinom koji mogu smanjiti rizik od dugoročnih bolesti oka.
Osim navedenih u svoju ishranu možete uvrstiti morske plodove i losos koji je bogat omega 3 masnim kiselinama koje su prava hrana za zdravlje očiju. Osim toga mnogo hranljivih materija za oči nalazi se u nemasnom mesu i piletini, kao i u mahunarkama. Najvažnije je da ishrana bude uravnotežena i da na jelovniku imate raznovrsnu hranu, a da morske plodove jedete barem jednom nedeljno, ukoliko ste u mogućnosti.
Svi ovi minerali i vitamini pomažu celokupnom zdravlju organizma, a posebno zdravlju očiju.
Autor: Ivana Živanić

1 Komentar

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Najčešći problemi sa stopalima leti: Kako ih sprečiti i rešiti

Najčešći problemi sa stopalima leti: Kako ih sprečiti i...

Čovek bez obaveza – Miroslav Ćurčić

Čovek bez obaveza - Miroslav Ćurčić. Miroslav Ćurčić nas...

Dobijate ono o čemu razmišljate

Dobijate ono o čemu razmišljate. Misli i načini razmišljanja...

Potomci ratnika Srbije prisustvovali prazničnoj liturgiji na Kalemegdanu

Potomci ratnika Srbije prisustvovali prazničnoj liturgiji na Kalemegdanu. I...